• Rep. Moldova nu se confruntă cu un „pericol militar iminent” , ci cu un „război hibrid” dus de Moscova pentru a „răsturna puterea” proeuropeană de la Chişinău.
  • În ultimele săptămâni, temeri în acest sens s-au amplificat în această fostă republică sovietică vecină Ucrainei, ale cărei ambiţii europene nu sunt agreate deloc de Kremlin.
  • Rusia a dezminţit luna trecută orice plan de lovitură de stat, denunţând afirmaţii „absolut nefondate şi fără probe” .

Republica Moldova nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un război hibrid” dus de Moscova pentru a „răsturna puterea” proeuropeană de la Chişinău, a declarat luni ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat agenţiei de presă France Presse, potrivit .

În ultimele săptămâni, temeri în acest sens s-au amplificat în această fostă republică sovietică vecină Ucrainei, ale cărei ambiţii europene nu sunt agreate deloc de Kremlin.

Nu există la ora actuală un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova, dar există alte tipuri de pericole care îi afectează securitatea” , a declarat Anatolie Nosatîi, intervievat în biroul său de la Chişinău.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

El a menţionat dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia” , un ansamblu de provocări” destinate să semene haos şi să schimbe ordinea politică” în republică.

În ajun, poliţia anunţase arestarea membrilor unei reţele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova.

Acestora li se reproşează că ar fi vrut să destabilizeze ţara intervenind în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale care zguduie de mai multe luni capitala Republicii Moldova.

Casa Albă acuzase vineri Moscova că încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova” , având drept obiectiv instalarea favorabil cauzei sale.

Rusia a dezminţit luna trecută orice plan de lovitură de stat, denunţând afirmaţii absolut nefondate şi fără probe” .

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău a dezminţit luni că instituţii de forţă din străinătate ar fi fost implicate în acţiuni de asigurare a ordinii publice în cadrul protestelor organizate de Partidul „ŞOR” în 12 martie, apreciind că această informaţie este răspândită pe canalele Telegram cu scopul de a intoxica opinia publică, potrivit Deschide.md.

,,MAI dezminte informaţia care circula pe unele canale Telegram, precum că au fost aduse pentru sprijin forţe de ordine din alte state. Este o acţiune de intoxicare a opiniei publice specifica razboiului hibrid”, precizează instituţia într-un comunicat.

În acest context, ministerul a recomandat cetăţenilor să se informeze din surse sigure şi canale oficiale.

Anterior, vicepreşedinta Partidului ,,ŞOR”, Marina Tauber, a anunţat că la protestele din 12 martie au fost observaţi cetăţeni străini care reţineau „protestatarii paşnici”, conform La Presse.