• Femeile din videoclipuri le spun chinezilor că ar trebui să se căsătorească cu „noi, rusoaicele”, descriu cât de mult iubesc mâncarea din China și le mulțumesc pentru sprijinul acordat Rusiei.
  • Aceste campanii de dezinformare deepfake funcționează pentru că oamenilor le place să audă cât de speciali și măreți sunt.
  • Hashtag-urile folosite sunt „soție rusă” sau „frumusețe rusă”.

Rețelele sociale din China sunt alimentate cu videoclipuri în care femei frumoase cu aspect de rusoaice vorbesc în mandarină, fac propagandă parteneriatului dintre China și Rusia și naționalismului, iar apoi direcționează utilizatorii către magazine online, conform The New York Times.

Hashtag-urile care însoțesc clipurile sunt „soție rusă” sau „frumusețe rusă”.

„Chiar îi invidiez pe prietenii mei chinezi. V-ați născut cu cea mai prețioasă identitate din lume și cu cea mai profundă și fermecătoare limbă”, spune una dintre „rusoaice” într-un videoclip postat pe o platformă chinezească similară cu Instagram.

Recomandări

CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL
PLAJELE DIN SINGAPORE, ACOPERITE DE PETROL
PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL

Versiunea modificată A.I. a unei studente reale din Ucraina este prezentată chinezilor drept o rusoaică dornică să-i cunoască.

Femeia declară, în mandarină cu un ușor accent, că bărbații chinezi ar trebui să se căsătorească cu „noi, rusoaicele”. În alte videoclipuri de pe platforma chineză de videoclipuri de scurt metraj Douyin, ea descrie cât de mult iubește mâncarea chinezească. „Rușii nu îi păcălesc pe chinezi”, promite ea.

Într-un alt videoclip, o alta le mulțumește chinezilor pentru că au sprijinit Rusia în dificultățile sale economice. „Întreaga lume boicotează Rusia, impunându-ne tot felul de restricții și dificultăți. China este un salvator”, spune ea.

Dar mișcările buzelor ei nu se potrivesc cu sunetul videoclipurilor, care au fost postate recent pe un cont care folosește numele „Ladina”. Acest lucru se datorează faptului că este vorba despre imagini ale lui Shadé Zahrai, o strategă de carieră australiană cu peste 1,7 milioane de urmăritori pe TikTok, care au fost modificate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Cineva a dublat clipurile video ale doamnei Zahrai cu o voce care vorbește în chineză mandarină pentru a face să pară că aceasta vinde produse rusești.

Toate aceste personaje au fost create cu tehnologii deepfake, prin furtul și manipularea unor înregistrări online ale unor femei reale din Australia și Ucraina.

Sistemul funcționează, scoate bani și schimbă minți, pentru că oamenilor le place să audă cât de speciali și măreți sunt.

Citește și