• În timpul discuțiilor din cadrul G7, liderii mondiali s-au concentrat asupra Ucrainei și Chinei.
  • Rishi Sunak a spus: Vom lucra împreună, în calitate de G7 și alte țări, pentru a ne asigura că putem să ne apărăm pe noi înșine și vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare”.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu unii dintre cei mai mari susținători ai săi la reuniune.

China reprezintă cea mai mare provocare” la adresa securității globale, a declarat Rishi Sunak la finalul unui summit G7, scrie Sky News. Premierul a adăugat: China reprezintă cea mai mare provocare a epocii noastre la adresa securității și prosperității globale, sunt din ce în ce mai autoritari acasă și mai asertivi în străinătate. Este vorba despre de-risc, nu despre decuplări.”

În timpul discuțiilor din cadrul G7, liderii mondiali s-au concentrat asupra Ucrainei și Chinei. Sunak a spus: Vom lucra împreună, în calitate de G7 și alte țări, pentru a ne asigura că putem să ne apărăm pe noi înșine și vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare pe care am văzut-o din partea Chinei, să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja împotriva investițiilor ostile și să facem acest lucru într-un mod care să nu ne dăuneze reciproc.”

În cadrul reuniunii de trei zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu unii dintre cei mai mari susținători ai săi la reuniune, în speranța de a da un impuls la efortul de război al țării sale împotriva Rusiei. Zelenski a avut două runde de întâlniri, una cu liderii G7 și o a doua cu grupul și cu o serie de invitați, printre care India, Coreea de Sud și Brazilia. Președintele ucrainean a avut, de asemenea, discuții individuale cu președintele american Joe Biden.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Biden a autorizat aliații occidentali să ofere Ucrainei avioane de luptă F-16 avansate. Vorbind la summit, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat: Pe măsură ce antrenamentul se va desfășura în lunile următoare, vom lucra cu aliații noștri pentru a stabili când vor fi livrate avioanele, cine le va livra și câte”.

Președintele SUA a continuat să sprijine națiunea aflată în conflict, anunțând un nou pachet de ajutor militar. Susținem Ucraina și nu plecăm nicăieri”, a declarat Joe Biden.

Rishi Sunak și-a întărit sprijinul pentru Ucraina și a declarat: Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie deoarece securitatea lor este securitatea noastră. Am făcut un progres real în cadrul acestui summit, datorită sprijinului președintelui Biden pentru o coaliție internațională care să furnizeze avioane F-16. Orice acord de pace trebuie să fie în termenii Ucrainei”. Sunak a declarat că antrenamentele pentru piloții care să piloteze cu succes avioanele F-16 vor începe în această vară.

Citește și: