• România a semnat contractul cu firma turcească Baykar pentru achiziționarea a 18 drone Bayraktar.
  • Ministerul Apărării Naționale Anunțul de atribuire a contractului a fost publicat pe portalul dedicat achizițiilor publice europene.
  • Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operau Baza Aeriană 93 care găzduia avioane MiG-23, înainte de a fi retrase din uz.

Ministerul Apărării Naționale a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone fără pilot TB2, potrivit unor documente publicate recent, scrie Mediafax.

Ministerul Apărării Naționale Anunțul de atribuire a contractului a fost publicat pe portalul dedicat achizițiilor publice europene, însă acesta nu specifică și termenul de livrare. În suma de peste 320 de milioane de dolari este inclus și pachetul de suport logistic inițial și de antrenament, dar și alte echipamente specifice de instruire. 

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operau Baza Aeriană 93 care găzduia avioane MiG-23, înainte de a fi retrase din uz. Dronele Bayraktar TB2 sunt vândute în 24 de țări. Odată primite, România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, care va opera TB2 și al treilea membru al NATO care le comandă, după Turcia.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Aceste drone au fost folosite intens de ucraineni în ultimul an, fiind esențiale pentru apărarea Ucrainei și eficiente împotriva sistemelor antiaeriene rusești. Dronele Bayraktar TB2 au câștigat atât de multă importanță în rândul publicului ucrainean, dar și internațional, încât aliații din Occident au alocat cât mai multe fonduri pentru a susține aprovizionarea în continuare a Ucrainei cu dispozitivele turcești. Acestea pot transporta până la 150 de kg de echipament militar sau rachete, având o rază de acțiune de 150 de kilometri și o autonomie de zbor de peste 24 de ore.

Aceste achiziții urmează să contribuie la ambițiile stabilite în cadrul proiectului de înzestrare a Armatei Române, care urmărește dotarea cu echipamente militare și sisteme de armament noi, care să asigure flexibilitate, cunoaștere extinsă a situației și putere de de foc sporită.

Ambasadorul Turciei în România a postat pe Twitter că „această țară prietenoasă, vecină la Marea Neagră și aliată a NATO, adaugă Bayraktar TB2 la arsenalul său”.