• Turcia a lansat primul său portavion, pe care intenţionează să îl adapteze la drone.
  • De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte.
  • Nava de asalt amfibiu a fost construită la şantierul naval Sedef din Istanbul de un consorţiu turco-spaniol, pe baza planurilor portavionului uşor spaniol Juan Carlos I.

Turcia a lansat luni prima sa navă de asalt amfibie, cu scopul de a-și extinde capacitățile de drone de la operațiunile terestre la cele navale, pe fondul creșterii tensiunilor regionale, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina, de cealaltă parte a Mării Negre, scrie Reuters.

TCG Anadolu poate manevra doar aeronave ușoare, în principal elicoptere și avioane cu reacție care pot decola de pe piste mai scurte. Are o lungime de 232 de metri și o lățime de 32 de metri și poate transporta aproximativ 1.400 de persoane – un batalion de soldați – vehicule de luptă și unități de sprijin pentru a opera în străinătate.

Această navă ne va permite să desfășurăm operațiuni militare și umanitare în orice colț al lumii, atunci când va fi nevoie” , a declarat președintele Tayyip Erdogan la ceremonia de lansare de la Istanbul.

„Vedem această navă ca pe un simbol care va consolida poziția de lider regional a Turciei „, a spus el.

Nava de asalt amfibie a fost construită în Șantierul Naval Sedef din Istanbul de către un consorțiu turco-spaniol, pe baza proiectului portavionului spaniol de avioane ușoare Juan Carlos I.

Planul inițial al Ankarei a fost de a desfășura avioane de luptă F-35 model B, care pot decola de pe piste mai scurte, pe cea mai mare navă de război a sa.

Dar planurile sale au trebuit să se schimbe după ce Statele Unite au retras Turcia, un aliat NATO, din programul F-35 din cauza achiziționării de către Ankara a sistemelor de apărare rusești S-400 în 2019. Turcia a transformat atunci TCG Anadolu într-un transportor de drone.

Pe lângă elicoptere, Turcia intenționează să desfășoare pe noul portavion Bayraktar TB3 și Kizilelma, vehicule aeriene de luptă fără pilot la bord – ambele în curs de producție de către firma turcă de apărare Baykar -, precum și avioane de atac ușor Hurjet, dezvoltate de Turkish Aerospace Industries (TAI).
Odată ce planul va fi pus în aplicare, TCG Anadolu va fi prima navă de asalt amfibie din lume a cărei flotă este formată în principal din drone înarmate.

Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO, are o graniță comună cu Siria și Irak, țări aflate în conflict, și are o lungă coastă mediteraneană, precum și una la Marea Neagră.

În războiul din Ucraina, care durează de aproape 14 luni, Turcia s-a poziționat ca intermediar între Kiev și Moscova, ajutând la negocierea cu Națiunile Unite a unui acord care permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene prin Marea Neagră.

Citește și:

Bebelușul care a supraviețuit cutremurului din Turcia s-a întors în brațele mamei la aproape două luni de tragedie

Serghei Lavrov amenință că va pune capăt acordului internațional de cereale

VIDEO. Astronauți blocați în spațiu după ce au fost loviți de un meteorit. Vehiculul Soiuz MS-22 a fost relocat