• Rusia a amenințat în mod repetat că va anula acordul.
  • Acest lucru este justificat și de faptul că exporturile proprii de cereale și îngrășăminte ale țării sunt împiedicate de sancțiunile occidentale.
  • Serghei Lavrov a subliniat că Rusia nu va prelungi acordul fără a-și facilita propriile exporturi agricole.

Rusia a amenințat că va pune capăt acordului internațional privind exporturile de cereale din Ucraina, scrie European Views. În timpul unei vizite în Turcia, ministrul de externe Serghei Lavrov a subliniat că Rusia nu va prelungi acordul fără a-și facilita propriile exporturi agricole. „Dacă nu există încă nicio mișcare în demontarea barierelor din calea exportului de îngrășăminte și cereale rusești, ne vom gândi dacă avem nevoie de acord”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă de stat TASS.

Adresându-se Occidentului, Serghei Lavrov a adăugat: „Lasă-i să continue să trimită mărfurile relevante din Ucraina pe uscat, pe calea ferată sau fluvială”. Rusia va colabora apoi cu Turcia și Qatar pentru a-și vinde bunurile agricole pe piața mondială. Planurile pentru aceasta au fost deja discutate.

Actualul acord expiră fără prelungire la jumătatea lunii viitoare. După începutul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei în februarie anul trecut, Rusia a blocat luni de zile porturile ucrainene de la Marea Neagră, împiedicând astfel exporturile de cereale. Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori la nivel mondial. Ca urmare, au existat temeri de o criză a foametei, mai ales în țările mai sărace.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Un acord a fost apoi negociat în vară, mediat de Turcia și Națiunile Unite.

De atunci, potrivit informațiilor turcești, peste 27 de milioane de tone de cereale ucrainene au intrat pe piața mondială. Acordul, încheiat inițial pentru 120 de zile, a fost prelungit de două ori, ultima dată doar pentru 60 de zile. Rusia a amenințat în mod repetat că va anula acordul. Acest lucru este justificat și de faptul că exporturile proprii de cereale și îngrășăminte ale țării sunt împiedicate de sancțiunile occidentale.

La o conferință de presă după întâlnirea cu Lavrov, ministrul turc de externe Mevlut Çavuşoğlu și-a exprimat îngrijorarea că războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea intensifica în primăvară. Guvernul turc va continua să încerce să pună capăt războiului prin negocieri, a spus Cavusoglu.

Citește și