• Listele de partid sunt instrumente ale monopolului partidelor în România.
  • Niciun candidat independent nu a fost ales în Parlamentul României.
  • Dacă s-ar elimina listele de partid, ar fi un flux de independenți în Parlament.

România nu este apărată. Pentru că nu are lideri care să se preocupe de asta. Motivul? Monopolul partidelor care au acaparat puterea în țara ta. Și pe care nu o exercită în interesul tău. Cum s-a format acest monopol și ce implicații are, atât la nivel social, cât și la nivel economic?

Cum s-a ajuns la monopolul partidelor și ce implicații are acest lucru?

Primul lucru prin care se exercită acest monopol al partidelor sunt listele de partid care la noi sunt închise și pe care, bineînțeles, pot fi aleși doar lideri sau oameni de partid. Locurile în Parlament se cumpără, cu o donație la partid. Trecând peste un avantaj economic, trecând peste ironie, faptul că se aleg conducători pe liste de partid, are niște implicații economice profunde și anume, firmele de partid fac o concurență neloială firmelor oneste, antreprenorilor români, care poate ar fi mai competenți să ia niște contracte publice.

Ori, când se dau contractele publice, fie se fac printr-o licitație închisă sau se fac prin atribuire directă, de obicei, se atribuie firmelor de casă și astfel, bineînțeles, fac o concurență neloială în mediul privat. Noi nu avem niciun independent în Parlamentul României, niciun independent ales pe listă.

Recomandări

CU SAU FĂRĂ DATORII
A SCHIMBAT FOAIA
MUSK, CEL MAI BOGAT OM DIN LUME
UCRAINA SPRE UE
CUM CĂLĂTOREȘTI ÎN UK?

Ce generează asta mai departe?

Generează lideri slabi, lideri controlabili. Avem parlamentari, miniștrii care zboară de la un minister. Principalul efect este că incompetența devine principalul criteriu pe care sunt aleși acești lideri ai noștri. Ne trezim că suntem cea mai puțin apărată țară din Uniunea Europeană. Apărarea a devenit o chestiune secundară.

Cheltuim cel mai puțin cu apărarea, nu ca pondere în PIB, neapărat, ci pe cap de locuitor.

Citește și