- Guvernele Orban, Ciucă și Cîțu s-au ocupat de achizițiile de seringi pentru vaccin.
- România a încheiat două contracte de achiziție de seringi și ace, în valoare totală de peste 6,2 milioane de lei
- Guvernul a cumpărat 9 milioane de ace și 1 milion de seringi
DSU face publice contractele prin care s-au achiziționat seringile
În urma publicării articolului, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis cele două contracte aferente achiziției de seringi pentru vaccinare.
Advertisment
- Contract subsecvent nr.1 la acordul cadru nr. 1103/CN/07.01.2021
Lot 1: Seringă de 1ml cu ac, de unică folosință și ace de rezervă
Valoare (inclusiv TVA): 5.504.940 lei (în care sunt incluse cheltuieli generate de manipulare și transport)
Cantitate: 9.000.000 buc
Data semnării contractului de către ultima parte a fost 13.01.2021. - Contract subsecvent nr.1 la acordul cadru nr. 1103/CN/07.01.2021
Lot 2: Seringă de 3ml cu ac, de unică folosință
Valoare (inclusiv TVA): 714.000 lei (în care sunt incluse cheltuieli generate de manipulare și transport)
Cantitate: 1.000.000 buc
Data semnării contractului de către ultima parte a fost 13.01.2021
Cum arată linia de producție din fabrica de seringi din Qatar de unde am cumpărat materialele pentru vaccinare
Până acum, au ajuns în țară 100.000 de ace și un sfert de milion de seringi
Dacă vrem să știm cât ne-au costat acele și seringile cumpărate de Guvern tocmai din Qatar, nu putem afla, pentru că totul a fost trecut la secret. Dacă vrem să știm cum, de când și de ce autoritățile române au ajuns tocmai la ace și seringi din Qatar, nici așa nu știm, iar lucrurile sunt puțin mai complicate.
„Până acum, Guvernul Orban s-a trezit că vine vaccinarea peste el, Guvernul Ciucă face un memorandum netransparent ca să cumpere produse necesare vaccinării. Ciucă trece memorandumul prin Guvern, memorandumul este ținut la secret, este desemnat ONAC să facă cumpărăturile iar cu câteva zile înainte de începutul campaniei de vaccinare, Guvernul se trezește că totul trebuie făcut în regim de urgență, ca să fie ocolită și legea achizițiilor publice, negocierea contractelor se face fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, în baza stării de urgență din februarie 2020, că ar fi din nou o situație urgentă care impune măsuri imediate și pe 29 decembrie, cu 2 zile înainte de Revelion, ONAC anunță oferta pentru 10 milioane de seringi și 20 de milioane de ace”, a transmis Sorina Matei, corespondent Aleph News.
Recomandări
Din 10 milioane de seringi și 20 de milioane de ace, au ajuns la noi, din Qatar, 100.000 de ace și un sfert de milion de seringi.
De ce au ajuns seringile și acele din Qatar
„Nu se știe de ce și nici de unde vin restul seringilor și acelor pentru că tot contractul ONACului nu este public. Am cerut la ONAC și DSU contractele. N-avem răspuns. Cert este că deși banii sunt publici, contractele nu sunt, ca atare nu sunt cunoscute nici firmele, nu știm cum și de ce au aterizat tocmai din Qatar, ce știm este că achizițiile subsecvente sunt făcute prin IGSU, condus de Raed Arafat.
Iar experiența României cu Emiratele Arabe Unite este cunoscută din timpul stării de urgență. O convorbire telefonică dintre Orban și emir a dus la un contract în care au fost implicați mai mulți oameni de afaceri, intermediari, iar totul a ajuns la DNA, unde de mai bine de jumătate de an se investighează situația, au fost cerute documente și au fost făcute și audieri preliminare”, a adăugat Sorina Matei.
Partenerii noștri