• România inaugurează luni Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență
  • Klaus Iohannis: „Provocările și amenințările se diversifică și este necesar ca vigilența noastră să crească
  • Mircea Geoană: „Reziliența face parte din ADN-ul Alianței Nord-Atlantice”

România inaugurează luni Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, în colaborare cu NATO și UE. Aici vor fi elaborate strategii de răspuns în fața posibilelor riscuri și amenințări.

Provocările și amenințările, inclusiv din registrul neconvențional, la adresa statelor și societăților din comunitatea europeană și euroatlantică se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut, de aceea este necesar ca vigilența noastră să crească, spune Klaus Iohannis.

„Este un pas important în operaționalizarea Centrului și contez, și pe mai departe, pe aceeași energie și eficiență în demersurile de construcție instituțională și conceptuală legate de Centru. Am încredere că acest proiect, care se bucură deja de aprecierea și interesul Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și al partenerilor noștri la nivel internațional, va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual. Zilnic observăm că provocările și amenințările, inclusiv din registrul neconvențional, la adresa statelor și societăților care fac parte din comunitatea europeană și euroatlantică de valori se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut. Este, așadar, necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele, să crească. Și avem nevoie, prin urmare, de conceptele și instrumentele de acțiune adecvate pentru a răspunde pe măsură. Reziliența este un astfel de concept esențial, iar Centrul inaugurat astăzi este, fără îndoială, un astfel de instrument absolut necesar”, spune Klaus Iohannis la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

El precizează că înființarea acestui centru este o inițiativă a României implementată cu energie și eficiență.

„Din ce în ce mai des, situații noi și extrem de complexe ne demonstrează că efortul de consolidare a rezilienței față de provocări și amenințări eterogene, sofisticate și numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administrației și societății. Trebuie remarcat că democrațiile sunt vizate în special de astfel de amenințări, dar trebuie în același timp spus și că, pe termen lung, democrațiile sunt și cel mai bine echipate pentru a le răspunde. Reziliența societală, pe care tocmai am evocat-o, este doar o parte a problematicii mai complexe a rezilienței şi un indicator în sine al complexității activității pe care Centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfășoare. Contextul pandemic a evidențiat și mai pregnant realitatea că reziliența trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel național, dar și în cadrul organizațiilor internaționale din care facem parte. Fără doar și poate, orice eveniment disruptiv accelerează anumite tendințe, dar un context inedit și defavorabil reclamă rațiune și fapte. Așa a început acțiunea României de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Acesta răspunde contextului actual, dar și unui set întreg de provocări și amenințări care se manifestau deja la nivel internațional – de la provocările generate de tehnologiile emergente și disruptive și provocările la adresa sistemelor de comunicații sau a infrastructurii de transporturi, la necesitatea unui răspuns eficient la crize și urgențe complexe și asigurarea post-criză a continuității guvernării și a serviciilor esențiale”, relatează șeful statului.

Președintele Iohannis precizează că înființarea acestui Centru reprezintă încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană și euro-atlantică și al capacității țării noastre de a promova inițiative care aduc valoare adăugată în acest scop.

„Prin decizia de a internaționaliza acest Centru, vom promova obiectivele României, ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene în domeniul rezilienței. Dorim ca această instituție să devină un pol de excelență și furnizor de expertiză pentru NATO și Uniunea Europeană, respectiv pentru statele membre și partenere ale celor două organizații. În acest context, apreciez foarte mult prezența la acest eveniment a domnului Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, şi a domnului Maros Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene. Sper ca participarea dumneavoastră la acest eveniment să marcheze simbolic şi o viitoare colaborare strânsă a României, NATO și Uniunii Europene în dezvoltarea Centrului. România demonstrează din nou că își îndeplinește angajamentele și că nu mai este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate. Am acționat mereu pentru asigurarea securității europene și euroatlantice. Vom continua la fel de angajant și constructiv și pe viitor. Doresc să le urez succes tuturor celor care își vor desfășura activitatea în cadrul Centrului și care vor contribui la formarea răspunsului nostru eficient la provocările și amenințările mai mult sau mai puțin convenționale la adresa securității noastre”, conchide Iohannis.

Mircea Geoană: „Reziliența face parte din ADN-ul Alianței Nord-Atlantice”

„Dar NATO mai are în codul său genetic încă o genă permanentă, cea a adaptării, a adaptabilității, a evoluție. Azi, la București, prin efortul excepțional al autorităților statului român ne află încă odată în fața unui efort de permanentă adaptare. Dl. președinte își amintește de Summit-ul de la Varșovia din 2016 cu un semn de anticipare liderii alianței au decis înainte cu șase ani, înainte de pandemie, ca NATO să se preocupe în identificarea de indicatori de reziliență pe un număr de subiecte care ne preocupă, de la revenirea din șocuri și criză, până la reacții între civili și militari în criză. Peste două săptămâni liderii NATO vor reveni asupra subiectului rezilienței și sperăm să mergem cu un angajament suplimentar de reziliență”, mai spune Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a salutat decizia României de a înființa acest Centru: „Este o decizie utilă și necesară”. El a mai spus că se bucură și de faptul că acest centru internațional nu este oferit exclusiv relației cu NATO, ci parteneriatului strategic între NATO și Uniunea Europeană.

„Acest centru are vocația, menirea și utilitatea, eficacitatea de a furniza expertiză, de a genera idei, de a lucra cu mediul priva și neguvernamental și de a putea crea un sistem în care reziliența la nivel de societate să fie întărită”, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Florin Jipa: „România ar putea să ajungă un pol de excelență în domeniul rezilienței”

„Acest centru este cumva în oglindă cu Centrele de Excelență NATO. România are un Centru de Excelență NATO la Oradea. Prin acest centru, România ar putea să ajungă un pol de excelență în domeniul rezilienței printre statele membre NATO și Uniunea Europeană. (…) Are o importanță poziția geostrategică, mai ales că Marea Neagră a început să fie în ultimii ani un fel de pivot la geostrategiei pentru NATO”, a explicat Florin Jipa, de la Monitorul Apărării și Securității.

La eveniment participă premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct al NATO, MIrcea Geoană, Maros Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, precum și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.