• MAE Ucraina: o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, avem dovezi, este inutil să negați.
  • MApN România infirmă în mod categoric ca drone rusești să fi căzut pe teritoriul național al României.
  • MAE România: Există riscul unor incidente la graniţă, dar deocamdată nu a fost cazul.

UPDATE – Politologul Thomas Jäger: România vrea să minimizeze incidentul

Ucraina raportează dovezi ale unei lovituri cu drone rusești pe pământul românesc. Bucureștiul neagă un astfel de incident pe teritoriul NATO. Pentru politologul Thomas Jäger, o eroare explozivă în regiune este doar o chestiune de timp. Intenția României în dosar a fost „ușor descifrată”, spune acesta. România negase că dronele rusești ar fi lovit teritoriul membrului UE și NATO.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Chiar dacă Ucraina a prezentat fotografii și un clip cu explozia de pe malul românesc al Dunării, pretinzând că este o dronă rusească Shahed 136, autoritățile românești nu investighează locul exploziei pentru a vedea despre ce este vorba, după ce Ministerul Apărării Naționale a infirmat categoric informațiile venite de la țara vecină.

Disputa dintre România și Ucraina a ajuns ieri în presa internațională. După ce Oleg Nikolenko, care este purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat ieri că o dronă Shahed 136 de producție iraniană a căzut și a explodat pe teritoriul României și a prezentat fotografii și clipuri, imediat, la scurt timp, Ministerul Român al Apărării a infirmat în mod categoric acest lucru. Momentan, nimeni nu s-a gândit să investigheze acel loc.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

În zonă avem Poliția de Frontieră, Inspectorat de Situații de Urgență în județul Tulcea. „Când o țară vecină îți arată o explozie pe teritoriul tău, chiar dacă nu este o dronă, e bine să investighezi, să vezi dacă e cineva rănit, a murit cineva. Poate a explodat o stație GPL. Nimeni nu știe. Când e vorba de explozie, de regulă, cineva investighează acea situație”, a explicat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și