• Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială.
  • Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani.
  • UE le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Trecerea la ora de iarnă va avea loc în acest an, în noaptea de 28 octombrie. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară. Inițial, termenul prevăzut era 2019, apoi s-a vorbit de 2021. Până la acest termen, statele membre trebuiau să notifice dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Citește și: