- Ministerul Afacerilor Interne a semnat luni contractele de finanţare pentru 39,1 milioane euro.
- MAI anunţă că banii din contractele de finanţare vor ajunge în România, din partea Comisiei Europene, până la sfârşitul acestei luni.
- Alături de România, alte patru state membre UE au primit fonduri externe nerambursabile în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina, respectiv Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.
Ministerul Afacerilor Interne a semnat luni contractele de finanţare pentru 39,1 milioane euro, din care 12,1 milioane euro aferente Fondului pentru Azil Migraţie şi Integrare (FAMI) şi 27 milioane euro aferente Instrumentului de Sprijin pentru Managementul Frontierei şi Politica de Vize (IMFV).
MAI anunţă că banii din contractele de finanţare vor ajunge în România, din partea Comisiei Europene, până la sfârşitul acestei luni.
„Scopul asistenţei de urgenţă este acela de a acoperi efortul bugetar al Statelor Membre UE cele mai afectate de criza refugiaţilor din Ucraina. Astfel, Comisia Europeană a avut în vedere cheltuielile realizate de autorităţile publice pentru recepţia cetăţenilor ucraineni în condiţiile Deciziei privind protecţia temporară din 4 martie 2022 şi pentru activităţile legate de controlul şi facilitarea trecerii frontierei la frontierele externe relevante ale UE. Pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri şi a limita birocraţia, Comisia Europeană a ales finanţarea nelegată de costuri („not linked to costs”), cu atât mai mult cu cât costurile reale actuale pot fluctua semnificativ”, transmite MAI.
Alături de România, alte patru state membre UE au primit fonduri externe nerambursabile în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina, respectiv Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.