• Bulgarii, românii și francezii cad cel mai des victime ale traficului de persoane
  • Exploatarea sexuală continuă să fie cea mai comună țintă
  • Exploatare sexuală – 60%, exploatare prin muncă – 15%, iar cerșetorie și alte infracțiuni – 18%
  • 14.145 de persoane traficate în perioada 2017 – 2018

Când vine vorba despre traficul internațional de persoane, România este ținta principală. Raportul Comisiei Europene pe acest subiect este foarte detaliat.

Cele mai multe victime provin din Uniunea Europeană. După România, sunt Ungaria, Franța, Olanda și Bulgaria. În ceea ce privește țările Non-UE, pe primul loc se află Nigeria, urmată de China, Ucraina, Maroc și India.

Legat de traficanți, cele mai multe dosare trimise în judecată sunt 70% tot în Uniunea Europeană, iar 2/3 dintre cei acuzați sunt bărbați.

Mai multe tipuri de exploatare

Cele mai multe victime sunt exploatate sexual. După exploatarea sexuală, pe locul 2 este exploatarea pentru infracțiuni precum: cerșetoria forțată, furturile, adopțiile ilegale, traficul de droguri și chiar traficul de organe – aici se înregistrează un procent de 18%, iar alte 15% dintre victimele traficului de persoane sunt pentru exploatarea prin muncă, adică un fel de sclavie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aici, pe primul loc sunt muncile în domeniul agricol, dar și diverse munci în gospodărie – iar cele mai sigure victime din acest punct de vedere sunt bărbații – 68% – însă nici copiii nu scapă de aceste rețele de traficanți de persoane.

Din păcate, traficul de persoane este în creștere, iar printre principalele motive se numără amploarea internetului și a rețelelor de socializare (de unde traficanții își racolează cele mai multe victime), dar și migrația – deoarece este vorba de persoane vulnerabile, care cad foarte ușor în plasa traficanților.