• Creșterea cererii pentru vaccinuri antigripale produce deficite în Europa
  • Sezonul gripal european începe de obicei în octombrie
  • Numărul infecțiilor crește de obicei între noiembrie și decembrie
  • Producătorii au mărit livrările în Europa, în medie cu 30%

Europa este în pragul unei crize de vaccinuri antigripale. Medicii avertizează că o dublă epidemie este posibilă: de gripă și de COVID.

Cum s-a ajuns aici

De la începutul pandemiei, cererea a fost foarte mare – toți experții în politici de sănătate au transmis un mesaj foarte clar și anume: ,,Vaccinați-vă gripal, pentru a evita o dublă infectare. În cazul în care s-ar ajunge acolo, ar exista clar complicații”.

Marile companii farmaceutice din Europa (Glaxo, Sanofi, Abbott) deja spun că nu mai fac față cererii. Au mărit producția – deja au livrat cu 30% mai mult decât livrau în această perioadă.

Polonia, de exemplu, a cerut 3 milioane doze de vaccin, Belgia – la fel, la 11 milioane locuitori.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

România va avea o cantitate dublă de vaccin antigripal față de 2019: 3 milioane de doze

În România, Ministerul Sănătății a anunțat că dublează cantitatea de vaccin antigripal, 3 milioane mai exact, față de 1 milion și jumătate anul trecut.

Săptămâna aceasta au ajuns la DSP-urile din țară 500.000 doze – anterior undeva cu 2-3 săptămâni, aproximativ 300.000 doze.

Ministerul Sănătății mai anunță 1.1 milion de doze la începutul lunii noiembrie, dar chiar și așa, sunt probleme.

Sunt oameni care încearcă să se vaccineze, însă nu găsesc aceste vaccinuri nici la medicii de familie, nici în farmacii.

Totuși, o veste bună, conform profesorului Rafila: în acest sezon, debutul sezonului gripal propriu-zis va întârzia, pentru că toată lumea respectă măsurile.

Așadar, în loc de noiembrie ca debut al sezonului gripal, perioada va fi „împinsă” spre ianuarie 2021, cu vârful epidemiei undeva în februarie-martie.