• România vrea, prin PNRR, instalarea a 30.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice.
  • Adina Vălean: Avem la dispoziție aproximativ 12 miliarde de euro pentru transporturi.
  • Până la jumătatea anului 2026 vom avea aceste 30.000 de stații.

România vrea, prin PNRR, să instaleze minimum 30.000 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Avem proiecte și fonduri suficiente pentru acest lucru, spune comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Până la jumătatea anului 2026 vom avea aceste 30.000 de stații. În ultima vreme performăm foarte bine la capitolul investiții. Avem mai multe proiecte prin PNRR de dezvoltarea infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru mașinile rutiere şi în special instalarea a cel puţin 30.000 de puncte de reîncărcare și un buget de aproximativ 12 miliarde de euro pentru transporturi. Din banii aceștia vor fi finanțate soluţii inovatoare pe întreg lanţ logistic, de la staţiile de reîncărcare: sistemele de management inteligent al traficului, parcări sigure, digitalizate pentru camioane, terminale multimodale de marfă sau de pasageri.

Ce spune Adina Vălean

Vălean spune că sunt rezervaţi peste 1,6 miliarde de euro pentru proiecte de finanţare a staţiilor de reîncărcare. România a depus deja cinci proiecte în cadrul liniei de finanţare pentru staţii de reîncărcare. Şi aici avem o contribuţie a Uniunii Europene de 27 de milioane de euro. În aceste zile se discută în Comisia Europeană un act care să definească eligibilitatea combustibililor alternativi consideraţi a fi sustenabili. Adina Vălean speră să avem o paletă mai largă de biocarburanţi acceptaţi, astfel încât să putem creşte ponderea lor şi a combustibililor sintetici care sunt absolut necesari pentru atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de carbon.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3

Citește și