• Rusia a reclamat Ucraina într-o scrisoare oficială către UEFA
  • Uniunea Rusă de Fotbal (RFS) susţine că echipamentul „contravine principiilor de bază” ale UEFA
  • Ambasada SUA de la Kiev a scris pe Twitter că „adoră noul look”

Rusia a reclamat Ucraina într-o scrisoare oficială către UEFA, organul de conducere al fotbalului european, relatează BBC. Motivul plângerii este tricoul pe care Ucraina îl va purta la Euro 2020.

Uniunea Rusă de Fotbal (RFS) susţine că echipamentul „contravine principiilor de bază” ale UEFA. Tricoul, care are desenat pe el o hartă în care apare şi Crimeea, a provocat furia Moscovei.

Într-un răspuns pentru BBC, UEFA a declarat că tricoul „a fost aprobat de UEFA, în conformitate cu reglementările aplicabile în materie de echipamente”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi o consideră parte a teritoriului său, ceea ce nu este recunoscut la nivel internaţional.

Pe partea din faţă a tricoului este marcat conturul Ucrainei, care include Crimeea, dar şi regiunile de est ale Doneţks şi Luhansk, care sunt parţial ocupate de separatişti proruşi.

Pe spatele tricoului este ataşat mesajul „Glorie Ucrainei”, iar pe interior „Glorie eroilor”.

Într-o postare pe Instagram, preşedintele Volodimir Zelenski a scris că „noul tricou al echipei naţionale nu este ca celelalte. Ştie să şocheze. Poartă multe simboluri importante care unifică poporul ucrainean”.

Între timp, selecţionerul Ucrainei Andrei Şevcenko a declarat că nu îi pasă care este reacţia Rusiei.

Ambasada SUA de la Kiev a scris pe Twitter că „adoră noul look”, ataşând o fotografie cu tricoul Ucrainei.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei şi Andrii Pavelko, preşedintele federaţiei de fotbal din Ucraina. Foto: Andrii Pavelko / Facebook

Reacţia Rusiei

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a criticat echipamentul, spunând că echipa de fotbal „a ataşat teritoriul Ucrainei la Crimeea Rusiei”, creând „iluzia imposibilului”.

Politicianul Dmitry Svishchev a numit tricoul „total inadecvat” şi a cerut ca UEFA să ia măsuri.