- Rusia avertizează Statele Unite că utilizarea SpaceX pentru spionaj face din sateliții lui Musk o „țintă legitimă”.
- SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți spioni în baza unui contract secret cu o agenție de informații a SUA, potrivit Reuters.
- Raportarea Reuters dezvăluie pentru prima dată că noul contract al SpaceX este pentru un nou sistem de spionaj puternic, cu sute de sateliți care au capacități de imagistică a Pământului, care pot funcționa pe orbite joase. Raportul dezvăluie și că agenția de spionaj cu care lucrează compania lui Musk este un ONG.
Rusia a declarat miercuri că știe despre „eforturile serviciilor de informații ale SUA de a folosi operatori pentru sateliți comerciali precum SpaceX” și a avertizat că astfel de mișcări vor face sateliții ținte legitime, scrie Reuters.
Reuters a raportat luna această că SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți spioni în baza unui contract secret cu o agenție de informații a SUA, lucru care demonstrează legăturile tot mai puternice dintre compania spațială a lui Elon Musk și agențiile de securitate națională.
„Suntem conștienți de eforturile Washingtonului de a atrage sectorul privat pentru a servi ambițiilor militare spațiale ale SUA”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
„Astfel de sisteme vor deveni ținte legitime pentru măsurile de reprimare, inclusiv de tip militar”, a spus Zaharova.
Contractul secret al SpaceX cu SUA
SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți spion în baza unui contract secret cu o agenție din SUA, au declarat cinci surse familiare cu programul, demonstrând legăturile aprofundate dintre compania spațială a lui Elon Musk și agențiile de securitate națională.
Rețeaua este construită de unitatea de afaceri Starshield a SpaceX în baza unui contract de 1,8 miliarde de dolari semnat în 2021 cu National Reconnaissance Office (NRO), o agenție de informații care gestionează sateliții spion, au spus sursele.
Planurile arată amploarea implicării SpaceX în proiectele de informații și militare ale SUA și ilustrează o investiție mai profundă a Pentagonului în sisteme vaste de sateliți cu orbită joasă a Pământului, menite să sprijine forțele terestre.
Dacă are succes, sursele au spus că programul va avansa semnificativ capacitatea guvernului și a armatei SUA de a identifica rapid potențiale ținte, aproape oriunde pe glob.
Contractul semnalează creșterea încrederii din partea instituției de informații față de o companie al cărei proprietar, Musk, s-a ciocnit cu Administrația Biden și a stârnit controverse, și deschide totodată o nouă filă cu privire la utilizarea Starlink în războiul din Ucraina, au spus sursele.
În februarie, Wall Street Journal a semnalat existența unui contract secret al Starshield, de 1,8 miliarde de dolari, cu o agenție de informații necunoscută, fără a detalia scopurile programului.
Raportarea Reuters dezvăluie pentru prima dată că noul contract al SpaceX este pentru un nou sistem de spionaj puternic, cu sute de sateliți care au capacități de imagistică a Pământului, care pot funcționa pe orbite joase și că agenția de spionaj cu care lucrează compania lui Musk este un ONG.
Reuters nu a putut determina când va intra în funcțiune noua rețea de sateliți și nu a putut stabili ce alte companii fac parte din program, cu propriile lor contracte.
Citește și
- Legea „2 Mai” a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
- Candidatul PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu: „Bucureştiul suferă de cancer. Îl putem face sănătos”
- Trump își îndulcește discursul cu privire la NATO, după ce a afirmat că „Rusia poate face ce vrea”: „Dacă voi fi reales, SUA vor apăra NATO 100% dacă statele membre își îndeplinesc obiectivele de apărare”