Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări, vineri, că va onora toate obligaţiile privind livrările de gaze către ţările Uniunii Europene, în pofida tensiunilor dintre Bruxelles şi regimul din Belarus, informează cotidianul Le Monde.

„Rusia este şi va rămâne o ţară care îndeplineşte toate obligaţiile privind livrările de gaze faţă de consumatorii europeni”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Într-o declaraţie comună emisă după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, Statele Unite, Franţa, Estonia, Irlanda, Norvegia şi Marea Britanie au acuzat regimul Aleksandr Lukaşenko de „tentative în scopul destabilizării ţărilor vecine, pentru a deturna atenţia de la încălcările drepturilor omului”. „Această tactică este inacceptabilă şi necesită o reacţie printr-o cooperare internaţională puternică astfel încât regimul din Belarus să fie tras la răspundere”, arată ţările semnatare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Regimul Aleksandr Lukaşenko a avertizat că ar putea opri tranzitul de gaze spre Uniunea Europeană dacă va fi vizat de noi sancţiuni.

Cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, a vorbit din nou joi seară cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre criza din Belarus. „Soluţia la această criză a imigranţilor constă în restabilirea contactelor între ţările UE şi Belarus”, a transmis Kremlinul.

Lituania, Letonia şi Estonia au avertizat, joi, asupra riscurilor unui conflict militar din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Belarus, iar Ucraina a mobilizat efective militare suplimentare la frontieră.

Ambasadorii ţărilor UE au stabilit, miercuri, că acţiunile regimului de la Minsk, acuzat că facilitează tranzitul imigranţilor clandestini spre frontierele Uniunii Europene, pot fi considerate o formă de „atac hibrid”, conform unor diplomaţi de la Bruxelles. Administraţia Aleksandr Lukaşenko a respins acuzaţiile, afirmând că de fapt Belarusul este victima unui „atac hibrid”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea „terorismului de stat” prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. „Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă organizată alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European. „Este vorba de o răzbunare discretă” a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.