Rusia către Franța: „Africa poate vorbi pentru ea însăși, nu are nevoie de serviciile de mediere ale Parisului”

holera

A boy walks past sewage around houses in Abuja, Nigeria, Friday, Sept. 3, 2021. Nigeria is seeing one of its worst cholera outbreaks in years, with more than 2,300 people dying from suspected cases as the West African nation struggles to deal with multiple disease outbreaks. This year’s outbreak which is associated with a higher case fatality rate than the previous four years is also worsened by what many consider to be a bigger priority for state governments: the COVID-19 pandemic. (AP Photo/Gbemiga Olamikan)

Africa poate vorbi pentru ea însăși, dar atunci când Franța încearcă să vorbească în numele Africii, acest lucru reflectă mentalitatea sa neocolonialistă, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe pentru agenția Anadolu într-un briefing de presă.

Comentând remarcile președintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că Moscova urmărește „o politică de prădător” în Africa, Maria Zakharova a declarat că astăzi toate țările sunt suverane și independente și au dreptul de a-și urmări propriile politici, atât pe plan intern, cât și extern, și au dreptul de a dezvolta legături bilaterale.

„Nu înțelegem de ce oficialul de la Paris vorbește în numele continentului african. Continentul african are propria sa voce. Și țara noastră a fost cea care a ajutat statele africane să obțină această voce și să o dezvolte”, a declarat ea.

„Țările africane și continentul au dreptul de a vorbi în numele lor, cu dreptul de a dezvolta relații cu cei cu care dorește. Nu au nevoie de serviciile de mediere ale Franței pentru asta”, a subliniat ea. Ea a adăugat că țările africane au suferit prea mult timp din cauza „colonizatorilor” pe teritoriile lor și că acum se bucură de libertate, ceea ce le permite să ia decizii suverane.

Comentând afirmațiile lui Ken McCallum, directorul general al agenției britanice de spionaj intern MI5, potrivit cărora 400 dintre cei 600 de diplomați ruși expulzați din Europa ar fi „spioni”, Zakharova i-a îndemnat pe jurnaliști să întrebe partea britanică, inclusiv ambasada țării la Moscova, câți ofițeri de informații britanici, spioni și agenți recrutați lucrează în Rusia.

„Câte persoane, asociate cu serviciile de informații britanice, reprezentanți ai serviciilor de informații britanice, recrutați de serviciile de informații britanice, sunt plătiți de serviciile de informații britanice, lucrează pe teritoriul Federației Ruse”, a spus ea. „Înainte de a vorbi despre alții, spuneți despre voi înșivă”, a subliniat Zakharova.

Exit mobile version