- Administraţia Putin a anunţat că analizează posibilitatea reluării negocierilor cu SUA pentru prelungirea Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic.
- Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova este deschisă reluării negocierilor la nivelul comisiilor de experţi din Rusia şi Statele Unite.
- Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut în urmă cu câteva luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.
Administraţia Vladimir Putin a anunţat, joi, că analizează posibilitatea reluării negocierilor cu SUA pentru prelungirea Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (Noul START).
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova este deschisă reluării inspecţiilor reciproce şi analizează posibilitatea organizării de negocieri la nivelul comisiilor de experţi din Rusia şi Statele Unite.
,,Tema reluării inspecţiilor este luată în considerare. Posibilităţile de a organiza sesiuni directe ale comisiei consultative bilaterale sunt studiate” , a afirmat Maria Zaharova, citată de agenţia Reuters.
Moscova a anunţat, la sfârşitul lunii august, că observa ,,semnale” privind posibila reluare a negocierilor cu Statele Unite pentru prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), deşi deocamdată nu erau progrese notabile.
La începutul lunii august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic, Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut în urmă cu câteva luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.
Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.