• Rusia exploatează lacunele din regimul de sancțiuni al Occidentului pentru a importa tehnologie americană.
  • Oficialii, experții și rapoartele mass-media au prezentat rutele pe care Rusia le folosește pentru a importa tehnologia interzisă sau restricționată.
  • Sancțiunile americane includ o interdicție privind vânzarea de tehnologie care ar putea fi folosită de Rusia pentru a construi arme.

Rusia exploatează lacunele din regimul de sancțiuni al Occidentului pentru a importa tehnologie americană prin statele vecine, comercianții online și o rețea de companii false.

Oficialii, experții și rapoartele mass-media au prezentat rutele pe care Rusia le folosește pentru a importa tehnologia interzisă sau restricționată. Aceasta a permis Kremlinului să mențină o aprovizionare constantă cu rachete pentru a devasta orașele și infrastructura Ucrainei. Marțea trecută, oficialii ucraineni au declarat că rachetele de croazieră rusești K-100 folosite în recentele atacuri au fost construite în 2023, folosind peste 30 de componente străine, ceea ce înseamnă că sancțiunile occidentale nu prea funcționează.

Sancțiunile americane includ o interdicție privind vânzarea de tehnologie care ar putea fi folosită de Rusia pentru a construi arme. Industria de armament a Rusiei a depins mult timp de tehnologia americană a microcipurilor pentru componente de armament, cum ar fi sistemele de navigație pentru rachete cu rază lungă de acțiune, precum și pentru drone și avioane.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Importurile de semiconductori în Rusia au crescut de la 1,8 miliarde de dolari în 2021 la 2,5 miliarde de dolari în 2022. Pentru a obține piesele, Ministerul rus al Apărării a înființat o rețea de companii false, adesea înregistrate în țări precum Kazahstan și Armenia, a declarat un expert în domeniu. Companiile obțin apoi tehnologie americană în vrac prin intermediul unor comercianți terți și o transportă înapoi în Rusia.

Citește și: