- Ministerul rus al Apărării susţine că distrugătorul HMS Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ale Crimeei, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol
- În contextul în care echipajul distrugătorului nu a reacţionat la avertismentele verbale, o navă a Flotei ruse a Mării Negre a tras focuri de avertisment, iar un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment în apropierea navei militare britanice
- Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse
UPDATE Ambasadorul Marii Britanii, convocat de MAE rus
Advertisment
Uk ambassador has been summoned over Crimean incident – breaking
— Oliver Carroll (@olliecarroll) June 23, 2021
Recomandări
Ambasadorul Marii Britanii in Rusia a fost convocat la MAE rus în urma incidentului cu distrugătorul, informează jurnalistul Oliver Carroll.
UPDATE Marea Britanie spune că „focurile de avertisment” asupra navei din Marea Neagră au fost „un exercițiu de artilerie”
Ministerul Apărării din Marea Britanie a oferit o primă reacție după ce autoritățile din Rusia au anunțat că distrugătorul HMS Defender ar fi pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, fiind nevoiți să tragă focuri de avertisment.
„Credem că rușii au întreprins un exercițiu de artilerie în Marea Neagră, oferind comunității maritime avertizări din timp cu privire la activitatea lor. Nu au fost trase focuri (de avertisment) în direcția HMS Defender și nu recunoaștem afirmația că au fost aruncate bombe în calea navei”, se arată într-un răspuns al Ministerului Apărării britanic.
UPDATE Iulian Chifu: Suntem într-o zonă de confuzie, ceea ce înseamnă război informațional
„Avem o singură sursă a informației, cea rusească, care ne spune despre o încălcare de teritoriu, când vorbește despre Crimeea. Aceasta aparține Ucrainei. Suntem într-o zonă de confuzie, ceea ce înseamnă război informațional. Ar trebui să aflăm reacția britanică”, a spus, la Aleph News, analistul de politică externă, Iulian Chifu.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Rusia a tras „focuri de avertizare” împotriva unui distrugător al Marinei Britanice din Marea Neagră, a declarat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Bloomberg.
Un avion de luptă rus și nave ce aparțin Gardei de coastă au tras cu focuri de „avertizare” împotriva unei nave de război britanice, despre care armata a spus că a încălcat frontierele Rusiei în Marea Neagră, lângă Crimeea, a informat miercuri presa de stat, scrie și The Moscow Times.
BREAKING: Russia Su-24 fighter jets fire warning shots at British Royal Navy’s HMS Defender near Crimea https://t.co/luL4PbiTGC— Eric Garland (@ericgarland) June 23, 2021
După cum a menționat armata rusă, la ora 11:52 nava britanică a trecut granița rusă și a intrat în marea teritorială la Capul Fiolent, depășind linia cu trei kilometri. Distrugatorul britanic a fost avertizat cu privire la utilizarea armelor în cazul unei încălcări a frontierei, dar echipajul distrugătorului nu a reacționat.
La 12:06 și 12:08, nava de patrulare de frontieră a deschis focul de avertizare. După alte nouă minute, aeronava Su-24m a lansat bombe de avertizare, aruncând patru OFAB-250 în direcția distrugătorului.
La 12:23 nava britanică a părăsit granițele mării teritoriale ale Crimeei. După incident, atașatul de la Ambasada Britanică a fost chemat la departamentul militar.
Avionul de atac Su-24 al Marinei Ruse a efectuat atacul aerian împotriva distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale Britanice pentru a-l „opri”, a anunțat agenția de știri TASS, citând Ministerul Apărării.
În Marea Neagră se află în prezent distrugătorul britanic HMS Defender, fregata olandeză Everton şi un distrugător al Statelor Unite.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate din cauza activităţilor militare ruse în apropierea Ucrainei şi a anexării, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.
Potrivit site-ului rus de propagandă topcor.ru, Rusia a impus din nou anul acesta restricții de navigație în largul coastelor Crimeii, blocând Marea Neagră pentru efectuarea unor exerciții cu lansări de rachete. În același timp, Institutul Hidrografic Naval din cadrul Ministerului Apărării din Spania, care publică avertismentele cu privire la închiderea zonelor pentru navigație, a ignorat din nou informațiile primite de la Kiev și a înregistrat datele de la ruși, scrie defenseromania.ro
Partenerii noștri