• Rusia a notificat Turcia, Ucraina și ONU că Moscova este împotriva prelungirii acordului.
  • Peste 32 de milioane de tone metrice de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina în cadrul acestui acord.
  • Întreruperea acordului a venit la doar câteva ore după ce Rusia a declarat că Ucraina a atacat un pod care o leagă de peninsula anexată Crimeea.

Kremlinul a declarat că Rusia și-a oprit participarea la un acord care permitea Ucrainei, devastată de război, să transporte cereale prin Marea Neagră către părți ale lumii, dând o lovitură securității alimentare globale după ce invazia Moscovei de anul trecut a dus la creșterea prețurilor, informează Al Jazeera.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul istoric cu Ucraina și Rusia în iulie anul trecut, care a fost însoțit de un acord separat pentru a facilita transporturile de alimente și îngrășăminte rusești, pe care Moscova insistă că nu a fost aplicat. Acordul privind Marea Neagră a fost prelungit de mai multe ori și urma să expire luni seara, Rusia refuzând orice nouă prelungire, invocând motivele sale.

Peste 32 de milioane de tone metrice de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina în cadrul acestui acord, ultima navă părăsind Ucraina duminică. Acordurile din Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi”, a declarat Peskov reporterilor luni după-amiază.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Din nefericire, partea din aceste acorduri la Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat”, a spus el, adăugând că Moscova va reveni imediat” la acord de îndată ce partea rusă a acordurilor va fi îndeplinită”.

Rusia a notificat Turcia, Ucraina și ONU că Moscova este împotriva prelungirii acordului, a declarat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Întreruperea acordului a venit la doar câteva ore după ce Rusia a declarat că Ucraina a atacat un pod care o leagă de peninsula anexată Crimeea. Peskov a declarat că decizia de a nu reînnoi acordul nu are legătură cu atacul de peste noapte, pe care l-a numit act terorist” și pe care l-a pus pe seama Ucrainei. Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume și jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piața îngrășămintelor.

Citește și: