• Rusia încearcă să dea vina pe NATO, UE și Ucraina pentru conflict.
  • Rusia duce o dezinformare susținută, controlată.
  • Rusia încearcă să spună că de fapt încearcă să se apere, nu să atace.

Rusia se susține cu fake news. Încearcă să dea vina pe NATO, UE și Ucraina pentru conflict. Rusia te ține, zilele acesteta, cu o dezinformare susținută și coordonată, controlată de stat. Ți se spune că Rusia nu este responsabilă pentru tensiunile din Ucraina, lucru total neadevărat. Este dus un război hibrid în care dezinformarea nu se face pentru a convinge, ci pentru a semăna neîncredere.

Fake news-ul reprezintă una din tacticile din confruntările hibride la care am făcut referire și dezinformarea, cel puțin dezinformarea de nouă generație, nu caută neapărat să convingă, deci este ceva diferit de persuasiune și caută mai degrabă să stârnească suspiciune, să stârnească neîncredere, să stârnească discordie.

Scopul diversiunii puse la cale de Rusia este acela de a stârni neîncrederea, suspiciunea, de a alimenta anumite stereotipuri și, mai ales, de a activa anumite sentimente publice precum nedreptatea. S-a vorbit despre 16 februarie ca despre data intervenției armate ruse pe teritoriul Ucrainei, dar nimeni nu știe cât de credibilă este această informație, care vine din rândul serviciilor de informații americane în special. Astfel, aceasta poate fi parte dintr-un fenomen de fake news.

Eu spun că ar trebui să ne păstrăm calmul pentru că noi sigur că avem o situație foarte proastă, dar este ca una din acele situații în care un terorist înarmat ia prizonier niște ostatici și amenință că dacă nu îi dai ce vrea el o să înceapă să împuște ostatici. Principalul lui ostatic este Ucraina și la ora asta teroristul respectiv, uite, a mai trecut o săptămână și nu a împușcat pe nimeni”, a transmis politologul Alina Mungiu Pipidi.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Informația, acum, este folosită ca armă de toate părțile, iar alteori informația e folosită pentru a evita ca lucrurile să se întâmple. Orice zi care trece fără pierderi de vieți omenești e una bună.

Nu cred că se va întâmpla nimic săptămâna asta. Cancelarul german merge săpătmâna asta la Moscova”, a spus politologul Alina Mungiu Pipidi.