- Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, a recunoscut marți că există rapoarte privind trimiterea de rachete balistice de către Iran, dar nu a putut confirma că planul este în lucru.
- Cu Iranul și Coreea de Nord ajutând acum Rusia, trei dintre cei patru adversari principali enumerați în Strategia națională de apărare a Americii din 2022 lucrează împreună.
- Rezervele Rusiei sunt pe sfârșite, în timp ce Occidentul continuă să aprovizioneze Ucraina cu armament avansat prin intermediul unor pachete regulate de ajutor militar.
Coreea de Nord aprovizionează în secret Rusia cu proiectile de artilerie, în timp ce un alt adversar al SUA se pregătește să sprijine invazia Moscovei în Ucraina, a declarat miercuri Casa Albă.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat pentru CNN, într-o declarație, că Pyongyang furnizează forțelor de la Kremlin „un număr semnificativ de obuze de artilerie, în timp ce obturează destinația reală a transporturilor de arme, încercând să facă să pară că acestea sunt trimise către țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord”.
Oficialii americani din serviciile de informații au dezvăluit inițial, în septembrie, că Rusia a cerut statului bandit rachete și obuze de artilerie, dar Coreea de Nord a negat public că ar fi onorat comanda, a precizat Kirby. Kirby nu a detaliat ce dovezi aveau SUA că Coreea de Nord trimitea arme Rusiei și nici nu a spus câte obuze erau trimise sau cum plătea Rusia pentru ele.
Coreea de Nord este al doilea adversar cheie al SUA care acordă sprijin Rusiei, după ce Iranul a început la sfârșitul lunii august să trimită drone Shahed-136, supranumite drone „kamikaze” pentru capacitatea lor de a se izbi de ținte pentru a desfășura încărcăturile utile. Ulterior, Teheranul a trimis trupe iraniene pe teritoriul ucrainean pentru a ajuta la instruirea rușilor cu privire la aceste sisteme.
„Acestea sunt sisteme pe care forțele armate ruse nu sunt familiarizate să le folosească, iar acestea sunt [drone] iraniene fabricate organic”, a declarat Kirby la 20 octombrie. „Rușii pur și simplu nu au nimic în inventarul lor, așa că rezultă că ar avea nevoie de un pic de pregătire pentru a pilota aceste lucruri”.
Iranul ar plănui să își intensifice implicarea în Ucraina, pregătindu-se să trimită Moscovei rachete balistice și drone kamikaze suplimentare într-un pachet viitor, potrivit rapoartelor media de marți.