• Conflictul din Ucraina atinge și alte granițe în ceea ce privește atacurile cu rachete.
  • 35 de persoane au fost ucise și 134 au fost rănite după ce mai multe rachete rusești au lovit o bază din apropierea graniței cu Polonia.
  • Marea Britanie consideră acest atac ca fiind o escaladare semnificativă a conflictului.

 Rachete ruseşti au lovit duminică o mare bază ucraineană în apropierea graniţei cu Polonia, membră NATO, ucigând 35 de persoane şi rănind 134, a declarat un oficial ucrainean local, într-o escaladare a războiului în vestul ţării.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul aerian a distrus o cantitate mare de arme furnizate de naţiuni străine care erau depozitate în baza respectivă şi că a ucis „până la 180 de mercenari străini„, anunţă Reuters. Reuters nu a putut verifica victimele raportate de ambele părţi.

Atacul asupra Centrului internaţional de menţinere a păcii şi securităţii din Yavoriv, o bază de antrenament situată la doar 25 de kilometri de graniţa cu Polonia, care a găzduit anterior instructori militari NATO, a adus conflictul la uşa NATO.

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Ministrul adjunct de externe al Rusiei avertizase sâmbătă că unele convoaie de transporturi de arme occidentale către Ucraina ar putea fi considerate ţinte legitime. Marea Britanie a declarat că incidentul marchează o „escaladare semnificativă” a conflictului.

Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus, la emisiunea „Face the Nation” de la CBS, că orice atac pe teritoriul NATO va declanşa un răspuns din partea Alianţei.

Guvernatorul regional Maksym Kozytskyy a declarat că avioanele ruseşti au tras aproximativ 30 de rachete asupra bazei din Yavoriv, adăugând că unele au fost interceptate înainte de a ajunge la sol.

Dacă Rusia reușește să spargă rezistența Ucrainei, Departamentul de Stat, Pentagonul și alte agenții se pregătesc să-l evacueze pe președintele Volodimir Zelenski în Polonia, unde guvernul său în exil va conduce un război de gherilă.