• Liderul cecen Kadîrov îi mustră pe generalii de top
  • Prigozhin spune că pe front ar trebui să lupte și comandanții.
  • Televiziunea de stat rusă a fost subjugată.

Retragerea forțelor rusești dintr-un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei a determinat doi aliați puternici ai președintelui Vladimir Putin să facă un lucru rar întâlnit în Rusia modernă: să ridiculizeze în mod public vârfurile de comandă ale mașinii de război.

Pierderea de către Rusia a bastionului Lyman, care pune sub amenințare părțile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadîrov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei. Kadîrov, care este apropiat de Putin de când tatăl său și fost președinte al Ceceniei, Akhmad, a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004 la Groznîi, în care a murit și un fotograf al Reuters, a sugerat că Rusia ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice de mici dimensiuni în Ucraina ca răspuns la această pierdere.

Avertismentul nuclear a ținut prima pagină a ziarelor, dar disprețul său public față de generalii de top ai Rusiei ar fi putut fi la fel de semnificativ într-o Rusie în care critica publică a efortului de război din partea eșaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Nepotismul în armată nu va duce la nimic bun, a declarat Kadîrov, adăugând că comandantul forțelor rusești din zonă ar trebui să fie deposedat de medalii și trimis pe linia frontului cu o armă pentru a-și spăla rușinea cu sânge.

Un astfel de dispreț public față de generalii care conduc războiul Rusiei este semnificativ, deoarece indică nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfășurarea războiului, străpungând în același timp narațiunea atent controlată a Kremlinului.

Kadîrov, care susține războiul și a trimis multe dintre unitățile sale cecene să lupte, a declarat că critica sa reprezintă adevărul amar despre o forță de luptă rusă care, potrivit lui, a permis unor mediocrități fără talent să dezamăgească țara.

Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii ruși spun că istoria războiului rusesc arată că luptele încep adesea prost până când armata poate fi organizată corespunzător. A renunța la Rusia, spun ei, este un pariu prost.

Întrebat despre comentariile lui Kadîrov cu privire la utilizarea unei arme nucleare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: Acesta este un moment foarte emoționant. Șefii de regiuni au dreptul de a-și exprima punctul de vedere. Chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui totuși excluse din orice evaluare.