• Sun Guo-xiang, profesor asociat la Departamentul de Afaceri Internaționale și Afaceri de la Universitatea Nanhua din Taiwan, a spus că PCC nu va renunța la sprijinul său pentru Rusia, mai ales pe fondul intensificării competiției strategice dintre SUA și China.
  • Recent, Rusia a început să se întrebe dacă PCC îi poate oferi cu adevărat asistența de care are nevoie și chiar și-a exprimat nemulțumirea.
  • Boris Titov, un consilier economic al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik că cooperarea economică dintre China și Rusia nu a fost atât de bună pe cât se aștepta.

În timp ce Statele Unite și Uniunea Europeană continuă să sporească sancțiunile împotriva Rusiei, presa de stat a regimului comunist chinez și-a schimbat recent tonul în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean, începând să relateze în mod pozitiv despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Analiștii consideră că, în contextul în care se apropie cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez (PCC), aflat la putere, Beijingul este îngrijorat că, dacă va fi sancționat pentru susținerea Rusiei, economia chineză s-ar putea prăbuși. Astfel, au fost făcute ajustări minore în poziția lor, având în vedere previziunile economice sumbre ale Chinei. Purtătorul oficial de cuvânt al PCC, agenția de presă Xinhua, l-a citat pentru prima dată direct pe ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba spunând de trei ori „invazia rusă în Ucraina” într-un interviu scris exclusiv cu acesta la 30 aprilie.

Anterior, regimul chinez a refuzat să folosească termenul „invazie”. De la invazia Rusiei în Ucraina, PCC a susținut Rusia și a fost în ton cu aceasta în propaganda sa de război. Apoi, la 5 mai, multe mass-media de stat ale PCC, inclusiv CCTV, Global Network și China Business News, au relatat în mod pozitiv despre un discurs al lui Zelenski. Acest lucru a fost din nou foarte diferit de portretizarea anterioară a lui Zelenskyy ca fiind un clovn și un comediant.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Acest lucru se întâmplă după ce Comisia Europeană a propus un proiect pentru o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc în termen de șase luni și eliminarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul SWIFT la 4 mai. Între timp, președintele american Joe Biden a indicat, de asemenea, că este deschis la sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Feng Chongyi, profesor asociat la Universitatea de Tehnologie din Sydney, a declarat pentru The Epoch Times că discuțiile din cadrul PCC au fost destul de intense în ultima vreme în jurul celui de-al 20-lea Congres Național, mai ales având în vedere deteriorarea situației economice a Chinei. Dacă Beijingul continuă să sprijine Rusia în această situație, a spus Feng, PCC va fi supus aceluiași nivel de sancțiuni ca și Rusia, iar economia Chinei se va prăbuși, ceea ce va fi nefavorabil pentru o realegere a lui Xi Jinping la cel de-al 20-lea Congres Național. Așadar, Xi trebuie să facă unele ajustări și să ia măsuri de urgență, cum ar fi să facă concesii, așa cum au cerut Europa și Statele Unite, pentru a declara „invazia” Rusiei în Ucraina.

Dar, în același timp, regimul chinez nu va renunța la Rusia. „Este posibil să facă unele schimbări minore în poziția sa, dar nu schimbări substanțiale”, a declarat Feng. „Pur și simplu joacă la două capete, susținând în secret Rusia și neîndrăznind să se poziționeze de partea ei în public”.

Comentatorul politic care urmărește afacerile dintre SUA și China, Chen Pokong, a declarat pe canalul său de YouTube la 3 mai că recenta schimbare de ton a regimului chinez arată că politica pro-rusă a lui Xi Jinping a suferit un eșec major în cadrul PCC și că regimul se confruntă cu o alegere între Rusia și Ucraina.

„Pe de o parte, PCC știa deja că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu decurge conform planului”, a spus el. „Pe de altă parte, întreprinderile chineze de stat și băncile chineze nu sprijină Rusia pentru că nu vor să fie și ele sancționate, astfel că politica pro-rusă a regimului nu a putut fi pusă în aplicare”.