• O mare parte din Cernihov și satele din jur au fost devastate de bombardamente.
  • Când rușii s-au retras au lăsat în urmă 133 de școli avariate și 13 distruse.
  • Regiunea Cernihov a suferit pierderi de 380 mil. dolari în infrastructura educațională.

În Cernihov, clopoțelul sună astăzi într-o clădire bombardată. Însă bucuria reîntoarcerii rămâne aceeași. Astăzi, îmbrățișările de pe culoar s-au transformat în căutarea amintirilor din fosta clasă.

Copiii de la școala numărul 21 împărtășesc acum o experiență comună diferită de alți ani: fiecare dintre ei s-a obișnuit deja cu sunetul unei sirene de raid aerian și a ajuns să distingă chiar sunetele armelor antiaeriene de cele ale rachetelor de croazieră. Școala din Cernihov a fost închisă după ce a suferit pagube mari.

Karina și Sofia își aduc aminte sperietura din timpul bombardamentelor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

M-am speriat când a auzit zgomotul de explozie al școlii pentru că geamul ni s-a spart și mama era aproape țintuită de peretele de lângă ușă. O fereastră și un candelabru aproape că au căzut peste mine. Am plâns după bombardamentul s-a terminat. După aceea mi-am dat seama că nu mai există școală și că acesta este sfârșitul, a spus Karina.

Și nu există vreo speranța ca școala să fie reparată. În prezent, nu există niciun plan sau buget pentru reconstrucție. Școlile care nu au acces rapid la adăposturi sau sunt situate în apropierea granițelor cu Belarus și Rusia sau în apropierea zonelor militare active vor studia doar online. Războiul este noua lor normalitate.

Devine un fel de nouă normalitate pentru copii, ceea ce mi se pare, așa cum am spus, foarte îngrijorător, pentru că nu așa ar trebui să treacă copiii prin viață, gândindu-se că vor fi atacați în orice moment. De obicei, ai ferestre, poți vedea afară. Acești copii nu au acest lux și ei devin obișnuiți cu acel stil de viață de a te adăposti de un posibil atac și asta nu, nu asta ar trebui să se confrunte orice copil, a spus Catherine M. Russel, director executiv al UNICEF.