• Zeci de mii de parcele de teren sunt vizibil afectate de inundațiile din regiunea Herson.
  • Civilii rămân blocați pe acoperișuri și poduri.
  • Prăbușirea barajului Kakhovka este o catastrofă ecologică care afectează apa potabilă și aprovizionarea cu alimente.

Imaginile surprinse cu ajutorul dronelor arată amploarea inundațiilor din Herson. Zeci de mii de parcele de teren sunt vizibil afectate de inundațiile din regiune. Civilii rămân blocați pe acoperișuri și poduri, scrie BBC. Prăbușirea barajului Kakhovka reprezintă o catastrofă ecologică care va afecta pe termen lung apa potabilă, aprovizionarea cu alimente și ecosistemele, care se întind până la Marea Neagră.

Experții spun că efectele pe termen lung s-ar putea înmulți. Pentru fiecare casă și fermă inundată există câmpuri de cereale, fructe și plantații de legume ale căror canale de irigații se usucă.

Aproape o treime din zonele naturale protejate din Herson ar putea fi distruse de inundații, a avertizat sâmbătă ministrul ucrainean al mediului. Mai multe zone din frontul de sud al Ucrainei, deja supuse bombardamentelor, au fost inundate.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT

Trei persoane ucise

Trei persoane au fost ucise după ce Rusia a atacat o ambarcațiune. Barca efectua o operațiune de evacuare într-o zonă inundată din Herson, a declarat guvernatorul regional. Ucraina încearcă să salveze persoanele blocate pe malul estic al râului Nipru, zonă controlată de Rusia odată cu prăbușirea barajului.

Oleksandr Prokudin a declarat că trupele rusești au bombardat barca de evacuare și au împușcat un bărbat de 74 de ani. „Bărbatul încerca să salveze o femeie din calea focurilor de armă”, a spus Produkin. Doi ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răniți.

Inundațiile se retrag

Între timp, inundațiile din regiunea Herson se retrag, au declarat oficialii, dar experții se tem că bolile infecțioase s-ar putea răspândi în apele poluate.

Mii de locuințe ucrainene sunt în continuare inundate, iar zeci de mii de persoane au pierdut accesul la apă potabilă. În spatele barajului, uriașul rezervor Kakhovka, o sursă vitală de apă pentru regiune, s-a golit de apă.

Citește și