• Peste 50 de jurnalişti sportivi letoni au semnat o scrisoare prin care solicită comunităţii sportive să condamne mai ferm Rusia pentru invadarea Ucrainei, îndemnând la nerecunoaşterea zilei de 9 mai din acest an.
  • Ziua Victoriei comemorează data capitulării Germaniei naziste în 1945, ceea ce a reprezentat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Ucraina a fost invadată de Rusia la 24 februarie, ceea ce a determinat Comitetul Internaţional Olimpic să recomande interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţiile internaţionale pentru încălcarea armistiţiului olimpic.

Peste 50 de jurnaliști sportivi letoni au semnat o scrisoare prin care solicită comunităţii sportive să condamne mai ferm Rusia pentru invadarea din Ucraina, îndemnând la nerecunoaşterea zilei de 9 mai din acest an, marcată pe scară largă în Rusia drept Ziua Victoriei.

Ziua Victoriei comemorează data capitulării Germaniei naziste în 1945, ceea ce a reprezentat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea este sărbătorită de multe foste state din Uniunea Sovietică, precum Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Ucraina a recunoscut oficial această sărbătoare până în 2013, iar în 2015 a anunţat că celebrează o sărbătoare separată în aceeaşi zi, numită „Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Letonii cer ca sărbătoarea de comemorare din 8 mai, cunoscută sub numele de Ziua Victoriei în Europa, să fie recunoscută. Sunt îngrijoraţi de faptul că Ziua Victoriei este folosită pentru a glorifica conflictul în curs de desfăşurare din Ucraina.

,,Victimele războiului merită să fie comemorate de apropiaţii lor

Acest lucru poate fi făcut într-un mod deja folosit pentru această tragedie enormă, cu un moment de tăcere şi făcut împreună cu restul Europei pe 8 mai, care este o zi oficială a înfrângerii nazismului şi Ziua comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial în Letonia„, se arată în scrisoarea jurnaliştilor, potrivit agenţiei letone de ştiri.

Mai ales dacă rudele supravieţuitoare cunosc locul decesului apropiaţilor lor. Dacă nu îl ştiu, puteţi găsi întotdeauna o altă cale.

Îi invităm pe sportivii letoni şi întreaga comunitate sportivă letonă să nu stea pe margine în subiectul agresiunii Rusiei în Ucraina.

Sportivii sunt o parte importantă a societăţii, iar opiniile lor au fost adesea respectate.

A existat, de asemenea, o solicitare de a nu se aduna în apropierea monumentului din Parcul Victoriei din Riga, pe 9 mai. Sportivii au fost, de asemenea, chemaţi să îşi arate solidaritatea cu un semn cu steagul ucrainean sau cu cuvintele „Opriţi războiul” pe reţelele de socializare.

Ucraina a fost invadată de Rusia la 24 februarie, ceea ce a determinat Comitetul Internaţional Olimpic să recomande interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţiile internaţionale pentru încălcarea armistiţiului olimpic.

Armistiţiul olimpic este un acord de pace care se întinde de dinaintea Jocurilor Olimpice până după încheierea Jocurilor Paralimpice.