• Iohannis anunță că România sprijină integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.
  • Președintele Zelenski a semnat documentul prin care solicită admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană.
  • Liderii de la Bruxelles i-au transmis că procedurile de aderare nu se finalizează în scurt timp.

România sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, la fel cum susţine integrarea Republicii Moldova şi a Georgiei, transmite, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, printr-un mesaj pe Twitter.

România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi a Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în cadrul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, luni seară, documentul prin care solicită oficial admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană, dar liderii de la Bruxelles i-au semnalat că procedurile de aderare nu se finalizează în scurt timp.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Un moment istoric. Cererea pentru aderarea la Uniunea Europeană, semnată de preşedintele Ucrainei la Kiev, pe 28 februarie 2022″, a declarat Serhii Nikiforov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Ucrainei, citat de agenţia Ukrinform.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut luni admiterea „imediată” a Ucrainei în Uniunea Europeană. „Obiectivul nostru este să fim împreună cu europenii şi, cel mai important, să avem o poziţie egală. Sunt sigur că este corect, sunt sigur că este posibil„, a afirmat Zelenski.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit, luni, că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în UE necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt „diverse opinii şi sensibilităţi”. Preşedintele Consiliului European a explicat că a fost informat despre intenţia Administraţiei de la Kiev de a depune o solicitare oficială de aderare, în contextul războiului cu Rusia. „Aderarea este o solicitare formulată de mult timp de către Ucraina. Dar există diverse opinii şi sensibilităţi în cadrul Uniunii Europene referitoare la extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să emită un aviz oficial, iar Consiliul UE se va pronunţa asupra subiectului”, a explicat Charles Michel.