• Forțele rusești invadatoare au amenajat o cameră de tortură pentru locuitorii din zonă, în Balaklia, regiunea Harkov, aflată sub ocupație rusă timp de jumătate de an.
  • Poliția a confirmat primul deces prin tortură la secția de poliție din Balaklia. Ocupanții au torturat localnicii de acolo.
  • Trupele ucrainene au eliberat orașul Balaklia de forțele rusești invadatoare pe 8 septembrie. Forțele ucrainene au fost salutate de locuitorii din zonă.

UPDATE ORA 24:00

BBC: Cel puțin 440 de cadavre găsite în Izyum

La examinarea împrejurimilor orașului Izyum, eliberat de armata ucraineană, au fost găsite numeroase locuri de înmormântare spontane ale localnicilor morți.

Acest lucru a fost anunțat joi de șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, Serghei Bolvinov, și de comisarul pentru persoane dispărute, Oleg Kotenko. Iar fotografiile au fost publicate de Radio Liberty, Current Time și Voice of America (toate cele trei publicații sunt recunoscute în Rusia drept „agenți străini”).

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Bolvinov spune că printre morți se numără atât soldați ucraineni, cât și civili. Au murit din diverse motive: ca urmare a bombardamentelor, din cauza exploziilor; unii au fost împușcați.

Este prea devreme să vorbim despre identificarea morților – exhumarea tocmai a început.

Kotenko spune că armata rusă a filmat mormântul mai devreme, iar după ce au părăsit Izyum, ucrainenii știau deja unde să-l caute.

,,Undeva există un registru în care cred că ne vor spune unde au dus trupul la înmormântare. Lucrăm la asta acum și cred că vom găsi aceste liste și vom înțelege că acesta este genul de persoană pentru care i s-a dat un număr și nu un nume de familie”, spune el.


A fost găsită o groapă comună de oameni în Izium, regiunea Harkov, – Volodimir Zelenski

,,Mâine, jurnaliști ucraineni și internaționali vor fi acolo. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Rusia lasă moarte în urma sa peste tot. Și trebuie să fie trasă la răspundere pentru acest lucru.”

UPDATE ORA 23:00

Armata ucraineană susține că rușii încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk Armata ucraineană a declarat joi că eforturile Rusiei de a avansa în regiunea Doneţk continuă, dar au fost dejucate. De asemenea, a susținut că unele unități rusești care se retrag în regiunea Harkov au fost desființate, transmite CNN.

„Inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe încercările de a ocupa pe deplin regiunea Donețk… Inamicul ne bombardează pozițiile de-a lungul liniei de contact, încearcă să ia măsuri pentru a regrupa trupele în direcții separate”, a transmis armata.

UPDATE ORA 22:00

Papa Francisc: Este legitim din punct de vedere moral ca țările să furnizeze arme Ucrainei Vorbind cu reporterii după ce s-a întors dintr-o călătorie de trei zile în Kazahstan, Papa Francisc a îndemnat Kievul să fie deschis la un eventual dialog cu Rusia, relatează The Guardian.

Suveranul pontif a fost întrebat dacă este corect din punct de vedere moral ca țările să trimită arme în Ucraina. „Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, acceptabilă din punct de vedere moral, dacă se face în condiții de moralitate…Autoapărarea nu este doar licită, ci și o expresie a iubirii pentru patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, nu iubește acel ceva. Cine apără (ceva) îl iubește”, a spus Papa Francisc.

„Poate fi imoral dacă intenția este de a provoca mai multe războaie, sau de a vinde arme sau de a arunca arme de care (o țară) nu mai are nevoie. Motivația este cea care, în mare parte, califică moralitatea acestei acțiuni”, a continuat Papa Francisc.

Papa a fost întrebat, de asemenea, dacă Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia și dacă există o „linie roșie” pe care Ucraina ar trebui să o traseze, în funcție de activitățile Rusiei, după care ar putea refuza să negocieze.

„Este întotdeauna dificil să înțelegi dialogul cu țări care au început un război… este dificil, dar nu trebuie să fie neglijat. Nu aș exclude dialogul cu nicio putere care se află în război, chiar dacă este cu agresorul. … Uneori trebuie să purtați un astfel de dialog. Miroase urât, dar trebuie făcut”.

UPDATE ORA 21:00

Duma de Stat a Rusiei vrea să-l convoace la raport pe Serghei Şoigu Camera inferioară a Parlamentului rus ia în calcul convocarea ministrului apărării, Serghei Şoigu, pentru a-l supune unui interogatoriu într-o şedinţă cu uşile închise, a declarat joi deputatul Serghei Mironov, citat de publicaţia rusă Kommersant și Reuters.

Este fără precedent ca Duma să-l convoace la raport pe ministrul apărării. Recent, forțele ruse au fost criticate deschis, chiar la televiziunea rusă, de către experţi militari după victoriile ucrainene în regiunea Harkov.

Mironov, un susţinător al invaziei Rusiei în Ucraina, lider al micului partid pro-Kremlin „Rusia Justă”, a fost citat spunând că Consiliul Dumei de Stat – care se ocupă de afacerile camerei inferioare – ar putea dezbate această problemă luni.

Mironov afirmase miercuri, pe Twitter, că partidul său a propus o şedinţă cu Şoigu „pentru ca deputaţii să poată vorbi cu el în spatele uşilor închise şi să-i pună toate întrebările care ne interesează pe noi şi pe cetăţeni”.

UPDATE ORA 20:00

Zelenski cere SUA, Germaniei, Italiei, Franței și Israelului să furnizeze un sistem de apărare aeriană

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut SUA, Germaniei, Italiei, Franței și Israelului să furnizeze sisteme de apărare aeriană pentru a contracara atacurile rusești asupra infrastructurii civile, în timpul unei conferințe de presă susținute joi cu Ursula von der Leyen, transmite CNN.

Oficialii ucraineni sunt îngrijorați de faptul că, după ce a suferit pierderi pe câmpul de luptă, Moscova se orientează spre lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile critice. În ceea ce privește sistemele de apărare aeriană, Zelenski a declarat că, pe lângă discuțiile cu SUA, „discutăm cu Franța, Italia, Germania și Israel, deși nu am primit o reacție pozitivă din partea acestuia din urmă [Israel].

Nu sunt multe țări capabile să ne garanteze protecția cerului în ceea ce privește apărarea aeriană. Această problemă trebuie rezolvată în jurul acestor cinci țări”.

UPDATE ORA 19:00

O cursă Wizz Air spre Polonia, primul zbor din Ucraina din luna aprilie Compania aeriană low-cost Wizz Air a confirmat joi pentru CNN că a operat aeronava care a zburat marți din Ucraina spre Polonia, fiind pentru prima dată din aprilie când un avion comercial a părăsit Ucraina.

Wizz Air confirmă că, în urma unei evaluări aprofundate a riscurilor și a unei pregătiri minuțioase, aeronava sa cu baza în Lviv a plecat de pe Aeroportul Internațional Danylo Halytskyi și a aterizat cu succes la Katowice pe 13 septembrie 2022” , a transmis biroul de presă al Wizz Air UK pentru CNN.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.

UPDATE ORA 18:00

Măsurile pe care le va lua Polonia de înghețare în 2023 a prețurilor la electricitate la nivelul actual pentru gospodăriile care consumă mai puțină energie și de sprijinire a companiilor consumatoare de energie vor avea un impact bugetar de peste 30 de miliarde de zloți (6,35 miliarde de dolari), a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.


Înainte de a se retrage din orașul Balakliia trupele ruse au distrus instalația de gaz, lăsând fără gaz aproximativ 5.000 de locuitori, potrivit guvernatorului din Harkov, Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

De asemenea, soldații ruși ar fi furat aproape toate vehiculele specializate ale companiei de gaz, a mai spus el, precizând că se lucrează pentru reluarea alimentării.

UPDATE ORA 17:00

Satul Kiselivka din regiunea Herson nu a fost eliberat, ostilitățile continuă.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a declarat la 15 septembrie că rapoartele anterioare potrivit cărora satul din regiunea vecină a fost eliberat, în sudul regiunii Herson, sunt false. Kim a declarat că luptele pentru acest sat continuă pe fondul contraofensivei Ucrainei în sud, potrivit Kyiv Independent.


Joi după-amiază au fost raportate două explozii puternice în zona de sud a orașului Melitopol, ocupat de ruși, a scris pe Telegram primarul Ivan Fedorov, citat de The Guardian.

UPDATE ORA 16:00

Președintele rus Vladimir Putin a criticat încercările de a crea o „lume unipolară” și a lăudat abordarea „echilibrată” a Chinei în ceea ce privește Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, la reuniunea Organizației pentru Cooperare și Securitate.

În cadrul primei lor discuții personale de la începutul conflictului din Ucraina, Putin a adoptat o poziție clară față de Statele Unite, spunând: „Încercările de a crea o lume unipolară au căpătat recent o formă absolut urâtă și sunt complet inacceptabile”.

UPDATE ORA 15:00

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi că exporturile de gaze rusești către Uniunea Europeană vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an – o treime din totalul exporturilor de gaze rusești către UE de anul trecut, relatează agenția de presă Interfax.

Rusia a exportat anul trecut aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze către UE, potrivit Reuters. Livrările de energie rusească către Europa au scăzut semnificativ în acest an, pe fondul unei situații de impas și al sancțiunilor occidentale radicale împotriva Rusiei, după invazia Moscovei în Ucraina la 24 februarie.

Înainte de invazie, Rusia furniza aproximativ 40% din gazul UE. Această cotă a scăzut acum la 9%, Moscova reducând livrările către Europa și dând vina pe sancțiunile occidentale pentru această scădere.

UPDATE ORA 14:00

Serviciul ucrainean de pază a frontierei de stat a salvat cinci adolescenți care fuseseră închiși într-un subsol timp de șapte zile de către trupele rusești în orașul recent eliberat Kupiansk din regiunea Harkov.

Adolescenții, patru fete și un băiat cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, sunt toți elevi ai aceluiași institut de învățământ. Ei au declarat că soldații ruși i-au închis în subsol fără nici o explicație. „Sunt în siguranță acum”, a declarat serviciul de pază a frontierei de stat pe Telegram.

UPDATE ORA 13:00

Ruşii „au transformat teritoriile ocupate în toalete”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea care a fost eliberată de armata ucraineană, potrivit Sky News.

Preşedintele Ucrainei a făcut miercuri o incursiune rară în afara capitalei Kiev pentru a scoate în evidenţă victoriile armatei ucrainene. Volodimir Zelenski a spus că regiunea cu 400 de aşezări a fost complet eliberată.

„Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Şi în acest timp, ocupanţii nici măcar nu au încercat să facă ceva pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, iar în unele dintre ele nu există nici măcar o singură casă nedeteriorată. Ocupanţii au transformat şcolile în gropi de gunoi, iar bisericile distruse au fost transformate literalmente în toalete”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 12:00

Volodimir Zelenski a postat pe Telegram o serie de imagini cu steaguri ucrainene fluturând deasupra unor așezări pe care forțele lor armate le-au recucerit în Harkov în ultimele zile. Președintele ucrainean a declarat: Calea spre recuperarea tuturor teritoriilor noastre este din ce în ce mai clară. Vedem contururile restabilirii integrității teritoriale a statului nostru. Știm că este o cale grea, dar este posibil să o parcurgem. Și noi facem acest lucru.”

UPDATE ORA 11:00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, a postat pe Telegram o actualizare a situației din timpul nopții. El a spus: În jurul miezului nopții, rușii au distrus o clădire înaltă din Bakhmut. Potrivit informațiilor preliminare, este posibil ca patru persoane să se afle sub dărâmături. Serviciile de urgență se află la fața locului. În Toretsk, rușii au vizat un spital – au rănit o persoană, au avariat trei secții. În Myrnohrad, au lovit o mină – o persoană a fost rănită. Fiecare crimă a rușilor este atent documentată. Ei vor fi trași la răspundere pentru tot.”

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 10:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost implicat miercuri într-un accident de mașină minor la Kiev, potrivit unei declarații a secretarului de presă al președintelui. Președintele a fost examinat de un medic și nu a suferit răni grave, se arată în declarație.

La Kiev, o mașină a intrat în coliziune cu mașina președintelui Ucrainei și cu vehiculele de escortă. Medicii care îl însoțesc pe șeful statului i-au acordat șoferului mașinii ajutor de urgență și l-au transferat într-o ambulanță”, se arată în declarație. Președintele a fost examinat de un medic, nu s-au constatat răni grave. Ofițerii de aplicare a legii vor afla toate circumstanțele accidentului.”

UPDATE ORA 09:00

Răsturnarea forțelor rusești în regiunea Harkov a dus la o dezbatere publică neobișnuit de dură la Moscova. Comentatorii și politicienii au discutat despre ce a mers prost – dând frecvent vina pe Ministerul Apărării.

Expunerea publică a plângerilor cu privire la ceea ce Rusia descrie ca fiind o operațiune militară specială” în Ucraina este în contrast puternic cu modul în care au fost tratate eșecurile anterioare, cum ar fi pierderea Insulei Șerpilor, unde retragerea rusă a fost descrisă ca un gest de bunăvoință.

UPDATE ORA 08:00

Asociația operatorilor de turism din Rusia (ATOR) spune că resimte impactul condițiilor mai stricte de procesare a vizelor impuse de Comisia Europeană pentru cetățenii ruși, întrucât nouă țări europene nu mai acceptă acum documente de la turiști”.

Vinerea trecută, Uniunea Europeană (UE) a luat decizia de a suspenda acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, ceea ce îngreunează călătoriile rușilor în Europa.

Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Federația Rusă a fost suspendat. Acest lucru înseamnă că cetățenii ruși vor primi vize Schengen în condițiile generale ale Codului UE privind vizele”, a scris marți ATOR pe site-ul său.

UPDATE ORA 07:00

Cherelle Griner, soția starului reținut al WNBA Brittney Griner, a declarat miercuri că este „încântată să audă” despre întâlnirile fostului guvernator din New Mexico, Bill Richardson, la Moscova.

„I-am cerut guvernatorului Richardson și Centrului Richardson să ne ajute și lucrăm cu ei de ceva vreme”, a declarat Griner într-o declarație. „Suntem încântați să auzim că au întâlniri la Moscova”.

Detaliile acestor întâlniri nu au fost clarificate imediat. Richardson și centrul său lucrează în mod privat în numele familiilor ostaticilor și deținuților, iar călătoria are loc în timp ce administrația Biden lucrează pentru eliberarea a doi americani pe care Departamentul de Stat al SUA i-a clasificat ca fiind deținuți pe nedrept: Brittney Griner și Paul Whelan.

UPDATE ORA 06:00

Președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit miercuri la Samarkand, în Uzbekistan, potrivit presei de stat chineze. Agenția oficială de știri Xinhua a precizat că Xi a sosit în oraș „pentru a efectua o vizită de stat în Uzbekistan și pentru a participa la cea de-a 22-a reuniune a Consiliului șefilor de stat din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai”.

Xi este așteptat să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin în marja discuțiilor din cadrul SCO. Aceasta va fi prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

UPDATE ORA 05:00

Armata ucraineană a declarat că bombardamentele rusești în regiunea Harkov au scăzut semnificativ de la succesul contraofensivei din această regiune. Cu toate acestea, în actualizarea sa operațională, Statul Major General al armatei a declarat că tirurile de artilerie rusești au continuat să bombardeze zone din Donețk, în special în jurul Bakhmut și Avdiivka. De asemenea, a declarat că eforturile rusești de a avansa în mai multe districte din Donețk au fost respinse.

S-au raportat bombardamente rusești pe scară largă asupra așezărilor din regiunea Zaporojie, unde forțele rusești se opun eforturilor forțelor ucrainene de a cuceri teritoriu în direcția Mykolaiv și Kherson.

UPDATE ORA 04:00

Șeful consiliului municipal din Kherson spune că forțele ucrainene au eliberat un oraș de pe căile de acces nordice ale orașului.

Orașul Kyselivka a fost eliberat în imediata apropiere a centrului regional propriu-zis. Ocupanții intră în panică, iar populația locală se află într-o stare de așteptare”, a declarat Oleksandr Samoilenko pentru televiziunea ucraineană. Comentariile lui Samoilenko nu au fost confirmate de armata ucraineană.

UPDATE ORA 03:00

Un avion de linie care a rămas blocat de luni de zile în orașul Lviv din vestul Ucrainei, a părăsit Ucraina și a aterizat marți în Polonia. Aeronava aparținea companiei Wizz Air, potrivit site-ului de monitorizare a zborurilor Flightradar24, și a fost pentru prima dată din aprilie 2022 când un avion comercial a zburat din Ucraina, a precizat acesta.

Putem confirma că avionul A320 HA-LWS a zburat ieri de la Lviv la Katowice”, a declarat pentru CNN Ian Petchenik, directorul de comunicare al Flightradar24. Aeronava a decolat marți, potrivit datelor Flightradar24.

UPDATE ORA 02:00

Nu există nici un indiciu” că atitudinea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina s-a schimbat, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă.

Din păcate, nu pot să vă spun că acum a ajuns să realizeze că a fost o greșeală să înceapă acest război și nu există nici un indiciu că acum apar noi atitudini”, a spus Scholz despre convorbirea telefonică pe care a avut-o marți cu Putin.

UPDATE ORA 01:00

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat miercuri că are sentimentul că un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina nu este aproape.

Suntem departe de sfârșitul războiului”, a declarat el reporterilor după o convorbire telefonică avută miercuri cu președintele rus Vladimir Putin. O încetare a focului nu se întrevede”, a spus el, adăugând: Aș minți dacă aș spune că se va întâmpla”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul Apărării din Ucraina a postat ceea ce oficialii cred că este o „camera de tortură” folosită de trupele ruse pentru a ține prizonierii ucraineni în orașul Balaklia, din regiunea Harkov, potrivit The New Voice Of Ukraine.

În celula este scris pe perete, în limba ucraineană, „Tatăl Nostru“.

Potrivit martorilor, oamenii au fost torturați în diferite moduri. Tortura cu șocuri electrice era ,,cea mai ușoară formă„. Poliția a confirmat primul deces prin tortură la secția de poliție din Balaklia. Ocupanții au torturat localnicii de acolo.

Cu aproximativ 8.000 km pătrați recuceriți până acum, autoritățile ucrainene au avertizat în repetate rânduri despre ororile pe care trupele ruse le-au lăsat în urma plecării lor.

După eliberarea regiunii Kiev, forțele ucrainene au descoperit o serie de crime de război, inclusiv gropi comune în care se aflau cadavre de civili cu semne de tortură. Ucrainenii se așteaptă să găsească aceleași semne și în regiunea Harkov.

Locuitorii din Balaklia au declarat, potrivit The Guardian, că au avut puține interacțiuni cu forțele ruse, deoarece soldații au rămas în mare parte din timp la marginile orașului.

Deși au trăit aproape într-un vid informațional — cu semnal telefonic neregulat, fără internet mobil, Wi-Fi ori TV în cea mai mare parte a timpului — fiind nevoiți să se descurce fără utilități de bază, să facă față jafurilor din partea forțelor ruse și să trăiască cu teroarea bombardamentelor, rezidenții nu au experimentat scenele de tortură și execuțiile întâlnite în alte părți ale țării.