• Marea Britanie ar putea intra într-o „urgență de aprovizionare cu gaze” în timpul iernii din cauza războiului din Ucraina.
  • „Această iarnă va fi probabil mai dificilă decât cele precedente din cauza întreruperii de către Rusia a livrărilor de gaze către Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al Ofgem.
  • Ofgem a precizat că pune în aplicare măsuri de urgență rezonabile „pentru a se asigura că sistemul energetic britanic este pe deplin pregătit pentru această iarnă”.

UPDATE ORA 24:00

Diplomat rus: Ajutorul militar acordat Ucrainei grăbește posibilitatea unei „confruntări militare directe”

Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina grăbește posibilitatea unei „ciocniri militare directe” între Rusia și NATO, a declarat marți un diplomat rus, citat de CNN.

„SUA continuă să pompeze mai multe arme în Ucraina, facilitând participarea directă a luptătorilor și a consilierilor săi la conflict” , a declarat Konstantin Vorontsov, șeful delegației ruse la Comisia de dezarmare a Națiunilor Unite, în cadrul primului comitet al Adunării Generale a ONU.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

„Acest lucru nu numai că prelungește luptele, dar duce și situația mai aproape de o linie periculoasă a unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO”, a adăugat el.

Comentariile diplomatului vin după ce SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar în valoare de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Într-o declarație de marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit despre forțele ucrainene care folosesc în mod eficient sprijinul SUA pentru a continua „contraofensiva reușită de a-și recupera pământurile confiscate ilegal de Rusia”.

UPDATE ORA 23:00

Directorul centralei Zaporojie va fi înlocuit după eliberarea din detenția Rusiei, a declarat organul de pază nuclear al ONU

Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, nu își va continua îndatoririle la centrală după eliberarea sa din închisoare, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit CNN.

Murashov a fost reținut de o patrulă rusă, a declarat sâmbătă președintele companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, Petro Kotin.

Kotin a spus că Murashov se afla în mașina sa în drumul de la fabrică când a fost oprit, scos din mașină și condus într-o direcție necunoscută în timp ce era legat la ochi.

AIEA a declarat luni că a primit confirmarea că Murashov s-a întors la familia sa în siguranță. „AIEA înțelege că dl Murashov se află acum cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina și nu își va continua îndatoririle la ZNPP. Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol”, a spus AIEA într-o declarație actualizată marți.

AIEA, organul de pază nuclear al Națiunilor Unite, a declarat că „absența lui Murashov de la serviciu în acest fel a avut un impact imediat și grav asupra luării deciziilor în asigurarea siguranței și securității centralei”.

UPDATE ORA 22:00

Casa Albă: Statele Unite au declarat astăzi că nu există niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare

Statele Unite au declarat astăzi că nu există niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare, relatează Reuters, în pofida luărilor de poziţie ale lui Vladimir Putin, scrie Mediafax.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în timpul unei şedinţe informative că, în ciuda ,,zbaterilor cu săbii nucleare”, nu există niciun semn că Rusia intenţionează să folosească efectiv astfel de arme.

,,Luăm foarte în serios orice armă nucleară sau sabotaj nuclear aici, dar vreau să spun… că nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziţie nucleară strategică şi nici nu avem vreun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare”, a declarat Jean-Pierre reporterilor.

Putin a escaladat războiul de peste şapte luni din Ucraina cu o mobilizare militară şi avertismente privind utilizarea armelor nucleare.

UPDATE ORA 21:00

Zelenski a decretat nule actele ruseşti privind aderarea unor noi regiuni

Volodimir Zelenski a semnat un decret privind nulitatea actelor legislative ruse privind recunoaşterea independenţei şi includerea regiunilor Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson în Federaţia Rusă, scrie Mediafax.

Decretul preşedintelui rus Vladimir Putin privind recunoaşterea independenţei Crimeei a fost, de asemenea, recunoscut ca nul.

Preşedintele a mai declarat că a discutat cu premierul Indiei. 

,,Am discutat cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, despre aşa-numitele referendumuri organizate recent de Rusia pe teritoriile ocupate temporar de ţara noastră. Am vorbit, de asemenea, despre securitatea alimentară şi nucleară, despre interacţiunea în cadrul organizaţiilor internaţionale, în primul rând în cadrul ONU. Este important să consolidăm parteneriatul ucraineano-indian în contextul agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei.

Sunt recunoscător Indiei pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru. Apreciem asistenţa umanitară semnificativă oferită de guvernul indian şi de sectorul privat”.

UPDATE ORA 20:00

Trupele ruse se retrag rapid din estul şi sudul Ucrainei

Hărțile Ministerului rus al Apărării par să arate retrageri rapide ale forțelor de invazie ruse din zonele din estul și sudul Ucrainei, unde au fost supuse unei presiuni severe din cauza contraofensivei ucrainene, relatează Reuters, conform The Guardian.

Informarea video zilnică a ministerului rus nu a menționat nicio retragere, dar pe hărțile folosite pentru a arăta locația presupuselor lovituri ruse, zona care desemnează controlul militar rusesc era mult mai mică decât în ziua precedentă.

În nord-estul Ucrainei, forţele ruse păreau să se fi retras cu aproximativ 20 km spre est, până la granița cu provincia Luhansk. Acest lucru ar însemna că au eliberat ultimele rămășițe ale provinciei ucrainene Harkov – unde Rusia a menținut timp de câteva luni o administrație de ocupație – cu excepția unei mici porțiuni între orașul Dvorichna și frontiera rusă. În provincia Herson din sudul Ucrainei, linia de control al Rusiei pe malul drept al râului Dnipro s-a mutat cu 25 km spre sud pe hartă, pe o linie care pleacă spre vest de la orașul Dudchany, situat pe malul râului.

Ambele zone sunt câmpuri de luptă în care Ucraina a raportat progrese, deși fără a oferi detalii complete.

UPDATE ORA 19:00

Joe Biden a discutat astăzi cu președintele Zelenski

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat în această dimineață cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Casa Albă, informează CNN.

Convorbirea are loc în contextul în care SUA urmează să anunțe un alt pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include încă patru sisteme de rachete, cunoscute sub numele de High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), precum și obuziere și muniție suplimentară.


SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina

SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), precum și mai multe obuziere și muniție, potrivit unui înalt oficial din domeniul apărării, relatează CNN.

Pachetul, care intră sub incidența unei Autorități Prezidențiale de Reducere a Activității și va fi extras direct din stocurile SUA, include, de asemenea, 16 obuziere de 155 mm și 16 obuziere de 105 mm, împreună cu muniția aferentă, a precizat oficialul.

Acest pachet va oferi Ucrainei un total de 20 de sisteme HIMARS, pe care armata ucraineană le-a folosit cu mare succes împotriva forțelor ruse. Ucrainenii au folosit muniția GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), lansată din vehiculul HIMARS, pentru a efectua lovituri de precizie împotriva centrelor logistice rusești, a posturilor de comandă, a depozitelor de muniție și nu numai.

UPDATE ORA 18.00

Aproape 700.000 de ruşi au plecat din ţară, după mobilizarea anunţată de Putin

Până la 700.000 de cetățeni ruși au părăsit țara în urma ordinului președintelui Vladimir Putin de mobilizare „parțială” din 21 septembrie.

Mulți dintre cei 700.000 de ruși au plecat în țările vecine din Caucazul de Sud și Asia Centrală.

Aproximativ 200.000 au intrat în Kazahstan în ultimele două săptămâni, iar peste 53.000 de ruși au trecut granița georgiană în prima săptămână după mobilizare.

Alți 66.000 de cetățeni ruși au intrat, de asemenea, în țările UE în urma anunțului de mobilizare, a calculat agenția europeană de frontieră Frontex.

UPDATE ORA 17.00

Ucraina va primi următoarea tranşă de ajutor de la UE până la mijlocul lunii

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au convenit astăzi să integreze plățile de sprijin ale UE către Ucraina în bugetul pentru 2023, pentru a face plățile mai structurate și mai previzibile, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, scrieThe Guardian.

Dombrovskis a recunoscut că plățile din acest an ale UE către Ucraina au fost cu greu regulate – un motiv de îngrijorare pentru Kiev, care trebuie să plătească în mod regulat salariile lucrătorilor publici și pensiile.

UE a convenit să sprijine Ucraina cu 9 miliarde de euro (7,85 miliarde de lire sterline) în luna mai, dar a făcut prima plată de 1 miliard de euro abia în iulie.

Potrivit Reuters, Dombrovskis a declarat că următoarea tranșă de 5 miliarde de euro va fi efectuată până la jumătatea lunii octombrie, iar restul de 3 miliarde de euro în două tranșe, în noiembrie și decembrie.

UPDATE ORA 16.00

Locuitorii din teritoriile ucrainene anexate au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia

Locuitorii din regiunile ucrainene anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat marți ministrul adjunct de externe al Rusiei, Evgheni Ivanov, transmite CNN.

„La fel cum a fost și în cazul Crimeii. În termen de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere” , a declarat Ivanov, adăugând că în noile teritorii, eliberarea documentelor va fi accelerată.

Potrivit Kremlinului, se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să semneze marți documentele privind anexarea celor patru regiuni ucrainene – autoproclamatele republici populare Luhansk și Donețk, regiunile Herson și Zaporojie.

Semnarea legilor de către Putin ar finaliza ultima etapă a procesului de anexare, bazat pe sistemul juridic rusesc.

Potrivit CNN, anexarea este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, iar guvernele occidentale au promis să nu recunoască regiunile ca teritoriu rus.

UPDATE ORA 15.00

Kremlinul l-a lăudat pe patronul Tesla, Elon Musk, pentru că a sugerat un posibil acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, după ce Kievul i-a reproșat că a propus termeni pe care îi consideră ca recompensând Rusia.

UPDATE ORA 14.00

Japonia a ordonat consulului rus din Sapporo să părăsească țara până la 10 octombrie, ca represalii pentru expulzarea unui consul japonez din Vladivostok luna trecută, a anunțat marți Ministerul de Externe.

Decizia Japoniei vine după ce agenția de securitate FSB a Rusiei a declarat în septembrie că l-a reținut pe consulul japonez pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat să părăsească țara. viceministrul de externe Takeo Mori l-a convocat pe ambasadorul rus Mihail Galuzin și l-a informat despre decizia Japoniei. De asemenea, țara l-a declarat pe consulul rus din Sapporo persona non grata și a cerut ca acesta să părăsească Japonia în termen de șase zile.

UPDATE ORA 13.00

Consiliul Federației a aprobat în unanimitate intrarea de noi teritorii în Rusia

Consiliul Federației (SF) a ratificat tratatele privind aderarea Rusiei cu Republicile Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR), precum și cu regiunile Zaporojie și Herson. Decizia a fost luată în unanimitate. La întâlnire au participat 154 de senatori din 170. Procedura de admitere în noile teritorii se va încheia cu amendamente la Constituția Rusiei.

UPDATE ORA 12.00

Presa de stat rusă Tass relatează că Coreea de Nord a susținut rezultatele referendumurilor din patru zone ocupate ale Ucrainei, care au fost descrise ca fiind un spectacol de propagandă și ilegale de către autoritățile ucrainene de la Kiev.

UPDATE ORA 11.00

Consiliul Federației din Rusia ratifică anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina

Camera superioară a parlamentului rus a votat pentru a aproba încorporarea în Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate, în timp ce Moscova se pregătește să anexeze în mod oficial teritoriile pe care le-a confiscat de la Kiev de la ultima sa invazie în Ucraina, în februarie.

UPDATE ORA 10.00

Agenția rusă de știri RIA Novosti prezintă acest rezumat a ceea ce înseamnă din punct de vedere juridic anexarea, în conformitate cu tratatele pe care Rusia pretinde că le-a încheiat cu cele patru zone ocupate din Ucraina, așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk (RPD și RPL), precum și cu regiunile Herson și Zaporojie.

UPDATE ORA 09.00

Guvernatorul orașului Kursk din Rusia, Roman Starovoyt, a postat pe Telegram în încercarea de a-i liniști pe locuitori că mobilizarea parțială din regiune se desfășoară în conformitate cu legea. El scrie:

Activitățile de mobilizare parțială se desfășoară conform planului. Monitorizăm îndeaproape ca totul să decurgă în conformitate cu legislația în vigoare și cu criteriile de selecție pe care le-a numit președintele rus Vladimir Putin. Rezolvăm individual toate plângerile care vin la administrație. În acest moment, avem 149 de contestații, 71 au fost deja examinate. În total, în regiune au fost luate 45 de decizii de anulare a mobilizării. Vom continua această activitate.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a pus-o pe Marina Ovsyannikova, fostul editor al televiziunii de stat care a întrerupt o emisiune de știri pentru a protesta față de războiul din Ucraina, pe o listă de persoane căutate, după ce ar fi scăpat de arestul la domiciliu.

UPDATE ORA 07.00

Coreea de Nord și-a exprimat marți sprijinul pentru anexarea de către Rusia a zonelor din Ucraina pe care trupele sale le ocupă și a acuzat SUA și aliații săi că se comportă ca un gangster, conducând o campanie la ONU împotriva comportamentului Moscovei.

UPDATE ORA 06.00

SUA vor livra Ucrainei încă patru sisteme avansate de rachete. Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, vor face parte dintr-un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari care va fi anunțat marți, potrivit oficialilor americani.

UPDATE ORA 05.00

Elon Musk a stârnit o dispută online cu Zelenski după ce acesta le-a cerut utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra ideilor sale pentru a pune capăt războiului din Rusia. Într-un tweet, Musk a sugerat organizarea de alegeri supravegheate de ONU în patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat în mod fals după ceea ce a numit referendumuri.

UPDATE ORA 04.00

Forțele ucrainene străpung apărarea rusă în sudul țării

Forțele ucrainene au străpuns apărarea rusă în sudul țării, extinzându-și în același timp ofensiva rapidă în est, recucerind mai mult teritoriu în zonele anexate de Rusia și amenințând liniile de aprovizionare a trupelor sale, relatează Reuters.

UPDATE ORA 03.00

Parlamentarii ruși sunt gata să oficializeze anexarea

Deputații din camera superioară a Rusiei, Consiliul Federației, sunt așteptați să oficializeze marți anexarea ilegală a patru provincii ucrainene.

Luni, camera inferioară a parlamentului rus, Duma de stat, a aprobat legile privind anexarea a patru teritorii ucrainene la Rusia. Niciun legislator din camera inferioară nu a votat împotriva proiectului de lege privind încorporarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk în Rusia.

UPDATE ORA 02.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o linie defensivă pregătită în prealabil. Acestea au continuat să provoace pagube masive prin foc” asupra forțelor ucrainene, a afirmat el.

UPDATE ORA 01.00

Rusia nu mai deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii ucrainene anexate

Rusia nu mai deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care susține că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene ar fi avansat zeci de kilometri în provincia Herson din sudul țării și ar fi obținut câștiguri suplimentare în est. Luni, armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au pătruns în regiunea Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marea Britanie ar putea intra într-o „urgență de aprovizionare cu gaze” în timpul iernii din cauza războiului din Ucraina, a declarat luni autoritatea britanică de reglementare în domeniul energiei Ofgem.

Ofgem a făcut aceste comentarii ca răspuns la o solicitare a companiei energetice SSE, care se teme că, în cazul unei urgențe în aprovizionarea cu gaze, va rămâne fără bani dacă va fi afectată de penalități mari pentru că nu va putea livra electricitate.

„Din cauza războiului din Ucraina și a penuriei de gaze din Europa, există un risc semnificativ ca în iarna 2022/23 să apară penurii de gaze în Marea Britanie („GB”). Ca urmare, există posibilitatea ca GB să intre într-o situație de urgență în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze”, a precizat Ofgem într-o scrisoare.

„Această iarnă va fi probabil mai dificilă decât cele precedente din cauza întreruperii de către Rusia a livrărilor de gaze către Europa”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ofgem pentru CNN.

„Marea Britanie se află într-o poziție bună, cu puține importuri directe de gaze din Rusia, propria noastră producție internă de gaze, aprovizionarea fiabilă din Norvegia și a doua cea mai mare capacitate portuară din Europa pentru importul de gaze lichefiate. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile în această iarnă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ofgem.

Ofgem a precizat că pune în aplicare măsuri de urgență rezonabile „pentru a se asigura că sistemul energetic britanic este pe deplin pregătit pentru această iarnă”.