• Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat că forțele țării au recucerit aproximativ 120 de așezări în ultimele două săptămâni.
  • Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că, din 21 septembrie, trupele ucrainene au reușit să avanseze 55 de kilometri în nord-est.
  • Hromov părea să se refere la câștigurile din regiunea Harkov care au fost realizate înainte de 21 septembrie, dar care au fost confirmate abia mai târziu.

UPDATE ORA 23:00

Există un sprijin tot mai mare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene pentru achiziții comune de energie, potrivit președintelui Consiliului European, Charles Michel.

În timpul unei conferințe de presă care a urmat unui summit informal al liderilor UE desfășurat vineri la Praga, Michel a declarat că Rusia „a tras o rachetă energetică asupra continentului european și a lumii”, subliniind gravitatea crizei energetice cu care se confruntă Europa.

„Înainte de vară, am spus că trebuie să organizăm aprovizionarea cu energie. Am revenit astăzi la acest subiect și există un sprijin din ce în ce mai mare pentru a progresa în acest sens”, a declarat Michel jurnaliștilor.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

UPDATE ORA 22:00

La o zi după ce președintele american Joe Biden a avertizat în legătură cu un potențial „Armageddon” nuclear, Pentagonul a declarat că „nu evaluăm că președintele Putin a luat decizia de a folosi arme nucleare în acest moment”, a declarat joi secretarul de presă, generalul de brigadă Pat Ryder, în timpul unei ședințe de informare.

„Mulți oameni din guvernul nostru și din comunitatea internațională, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin, au subliniat faptul că acest joc de sabie nuclear este nesăbuit și iresponsabil”, a spus Ryder.

În acest moment, SUA nu dispun de informații care să determine o schimbare a „posturii de descurajare strategică”, a adăugat Ryder. SUA continuă să ia amenințările „foarte în serios” și vor continua să monitorizeze situația, a adăugat el.

UPDATE ORA 21:00

Franța a anunțat un fond de 98 de milioane de dolari (100 de milioane de euro) care permite Ucrainei să achiziționeze direct ajutor militar de la producătorii francezi. În timpul unei conferințe de presă după un summit informal al liderilor Uniunii Europene de la Praga, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că acest fond va „permite Ucrainei să cumpere direct de la producătorii noștri echipamentele de care are cea mai mare nevoie pentru a-și susține efortul de război și rezistența la atacurile rusești”.

Această declarație urmează comentariilor făcute de Macron în timpul unei conferințe de presă de joi seară, în cadrul căreia a promis să trimită alte obuziere franceze CAESAR în Ucraina.

UPDATE ORA 20:00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că directorul său general Rafael Grossi a confirmat o rotație a personalului său de la centrala nucleară Zaporojie, situată pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina.

Într-o serie de tweet-uri, AIEA a precizat că „prima rotație a Misiunii de sprijin și asistență a AIEA la #Zaporojie (ISAMZ) din #Ucraina s-a încheiat, iar acum o nouă echipă consolidată de experți în materie de siguranță, securitate și garanții a AIEA se află la centrală”.

UPDATE ORA 19:00

Armata ucraineană a eliberat 2.400 de kilometri pătrați de teritoriu în sudul țării „de la începutul războiului pe scară largă”, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean. Aproape tot acest teritoriu a fost recuperat în ultimele două săptămâni, în timp ce Ucraina și-a intensificat contraofensiva în Kherson.

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui, a declarat că progresele din Kherson includ:

Șase așezări care au fost eliberate în districtul Kherson, care se află la nord de orașul însuși.
61 de așezări care au fost recucerite în districtul Beryslav din regiune.

UPDATE ORA 18:00

În dimineața următoare avertismentului președintelui SUA, Joe Biden, potrivit căruia lumea se confruntă cu cea mai mare perspectivă de război nuclear din ultimii 60 de ani, un oficial de rang înalt al administrației afirmă că nu a avut loc nici o schimbare în poziția nucleară a SUA.

„Nu am văzut niciun indiciu de activitate din partea Rusiei care să ne determine să ne schimbăm propria postură de descurajare nucleară”, a declarat oficialul de rang înalt, adăugând că SUA continuă să monitorizeze mișcările militare rusești pentru orice schimbare în poziția sa nucleară.

Deși acest oficial nu ar merge atât de departe ca Biden în a spune că lumea se confruntă cu perspectiva unei crize nucleare pentru prima dată din anii 1960, oficialul a declarat că „miza este în mod clar mai mare acum”, ca urmare a unei serii de eșecuri militare cu care se confruntă Rusia în Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a publicat un videoclip în care îndeamnă trupele rusești de pe linia frontului să depună armele și promite „viață, siguranță și dreptate” celor care o vor face. În videoclipul postat vineri pe YouTube, Reznikov vorbește în limba rusă și avertizează că „mii de flăcăi ruși vor muri”, deoarece forțele Moscovei continuă să sufere pierderi.

„Parașutiștii voștri mor acum pe malul drept al Niprului”, a spus el. „Plătiți cu sânge pentru fanteziile și obiectivele false ale cuiva”.

UPDATE ORA 16:00

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege pentru recrutarea femeilor

Ucraina a mutat la câteva zile distanţă după ce Rusia a decretat mobilizarea parţială în care sunt vizate 300.000 de persoane.

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege pentru înscrierea voluntară a femeilor în armată, în timp ce operaţiunile militare se intensifică, după ce Rusia a anunţat mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezervişti, în urmă cu câteva săptămâni, potrivit Mediafax.

Propunerea a fost aprobată cu 297 de voturi pentru. Deputatul Holos (Voce) Yaroslav Zhelezniak a explicat că noua lege prevede că femeile se pot înscrie voluntar, dacă sunt eligibile pentru serviciul militar din motive de sănătate sau vârstă, precum şi dacă activitatea sau profesia lor se află pe lista întocmită de Ministerul Apărare pentru accesul în armată.

În Ucraina funcţionează legea marţială, care se traduce prin obligativitatea bărbaţilor să meargă la luptă, cu câteva excepţii prevăzute de legile în vigoare.


Premierul finlandez Sanna Marin: Soluția pentru depășirea conflictului este ca Rusia să plece din Ucraina

Întrebată care este calea de rezolvare a războiului declanșat de Vladimir Putin, premierul Finlandei Sanna Marin a spus: „Soluția pentru depășirea conflictului este ca Rusia să plece din Ucraina. Aceasta este calea de încheiere a conflictului”.


Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activiștilor pentru drepturile omului din Ucraina, Rusia și Belarus

Laureații Premiului Nobel pentru Pace 2022 sunt activistul pentru drepturile omului din Belarus Ales Beliatskyi, organizația rusă pentru drepturile omului „Memorial” și organizația ucraineană pentru drepturile omului „Center for Civil Liberties”.

„Laureații #NobelPeacePrize reprezintă societatea civilă din țările lor. Ei promovează de ani de zile dreptul de a critica guvernul și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, se arată în mesaj.

UPDATE ORA 15:00

Erdogan şi Putin au discutat la telefon despre oprirea războiului din Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi a repetat disponibilitatea Ankarei de a lua parte la rezolvarea paşnică a războiului din Ucraina, a anunţat vineri biroul lui Erdogan, citat de Reuters.

Ultimele evoluţii din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la începutul acestui an, au fost de asemenea discutate în timpul apelului, potrivit Direcţiei de Comunicaţii a Turciei. Turcia, membru al NATO, are relaţii strânse atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia şi a căutat să echilibreze legăturile în timpul războiului, respingând sancţiunile occidentale asupra Moscovei, dar criticând invazia rusă şi livrând Kievului drone înarmate.

Alături de Naţiunile Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina din porturile ei de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul care durează deja de şapte luni.

UPDATE ORA 14:00

UE trebuie să ofere mai mulți bani pentru a sprijini militar Ucraina – Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a cerut blocului de 27 de țări să aloce fonduri suplimentare pentru a sprijini militar Ucraina. Anterior, UE a oferit 2,5 miliarde de euro.

„Le voi cere liderilor să susțină propunerea pentru o nouă tranșă pentru Facilitatea Europeană pentru Pace pentru a continua să oferim sprijin militar Ucrainei, de asemenea pentru misiunea de instruire”, a declarat Borrell reporterilor la sosirea sa pentru summitul UE de la Praga.

UPDATE ORA 13:00

Bilanţul atacului cu rachete de joi asupra Zaporojie

Atacurile de joi asupra oraşului Zaporojie s-au soldat cu cel puţin 11 morţi şi peste 15 persoane date dispărute, potrivit ultimului bilanţ al Serviciului de stat de urgenţă al Ucrainei, informează AP.

Echipele de salvare au scos vineri de sub dărâmături cadavrele a opt persoane, pe lângă cele trei care au fost recuperate joi. Operaţiunile de căutare şi salvare au fost desfăşurate şi în cursul nopţii şi continuă şi în prezent, mai multe persoane fiind recuperate în viaţă.

„Ştim despre 11 morţi pentru moment. Încă cel puţin 15 persoane sunt considerate dispărute. Transmit sincere condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor”, a declarat secretarul Consiliului municipal Andrii Kurtev pe contul său Telegram.

Atacurile cu rachete de joi au lovit două clădiri dintr-o zonă rezidenţială. Oraşul Zaporojie a fost ţinta a trei atacuri puternice din partea forţelor ruse în ultimele 24 de ore: vineri dimineaţă a fost vizat de „drone kamikaze” de fabricaţie iraniană, iar joi – în două rânduri – cu rachete sol-aer S-300.


Ucraina a capturat cel puţin 440 de tancuri ruseşti

De la 24 februarie, forțele armate ucrainene au capturat cel puțin 440 de tancuri de luptă principale rusești și 650 de alte vehicule blindate, care reprezintă „mai mult de jumătate din flota de tancuri a Ucrainei aflate în prezent pe teren, a raportat Ministerul britanic al Apărării la 7 octombrie.

Rusia a devenit, fără să vrea, cel mai mare furnizor de arme grele pentru armata ucraineană, chiar dacă acestea nu sunt la fel de avansate și precise precum cele trimise Kievului de aliații occidentali, scrie Wall Street Journal.

UPDATE ORA 12:00

Rusia atacă pentru prima oară oraşul Zaporojie cu drone iraniene

Forţele militare ruse au atacat vineri oraşul Zaporojie – centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei – utilizând, pentru prima oară, drone iraniene, conform şefului administraţiei militare regionale Oleksandr Staruh, citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

Staruh a spus pe canalul său Telegram că „astăzi, ocupanţii au utilizat pentru prima oară drone” împotriva oraşului Zaporojie, controlat de Kiev, şi că aparate de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136, cunoscute şi ca „drone kamikaze”, au fost utilizate anterior în alte părţi ale Ucrainei.

Potrivit acestuia, obiective de infrastructură au fost distruse în două cartiere din Zaporojie, iar potrivit informaţiilor preliminare o persoană a fost rănită în urma atacurilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi seara, în discursul său zilnic, utilizarea dronelor iraniene în recentele bombardamente ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi a promis că, indiferent dacă Iranul neagă prezenţa acestor aparate, armata ucraineană va găsi o cale „ca niciunul să nu mai rămână”.

„Din nu ştiu ce motiv, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că nu ar exista drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi metode de a ne asigura să nu mai rămână niciuna”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 11:00

Cinci morți în bombardamentul ucrainean asupra unui pod cheie din regiunea Herson

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și tot atâtea au fost rănite după ce forțele ucrainene au lovit un autobuz în timp ce bombardau un pod de importanță strategică în partea controlată de Rusia din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat agenția de știri rusă Tass, potrivit The Guardian.

Autoritățile instalate de Rusia în regiune au declarat că atacul a avut loc în timp ce autobuzul conducea civili pe podul din apropierea satului Darivka. Afirmațiile privind atacul nu au fost verificate în mod independent.

Reuters relatează că înregistrări video postate de către Zvezda, agenția de știri a forțelor armate ruse, au arătat resturile arse a ceea ce părea a fi șasiul unui autobuz și o dubă grav avariată în spatele acestuia, cu fum care ieșea din compartimentul din față.

„Echipajele de ambulanță au sosit imediat la fața locului și au oferit tratament medical de urgență victimelor”, a precizat un canal Telegram administrat de autoritățile sanitare instalate în Rusia.

Podul Daryivskiy, care se întinde pe aproape 100 de metri, este unul dintre singurele treceri controlate de Rusia peste râul Inhuleț, un afluent al vastului Dnipro. Podul este important din punct de vedere strategic, deoarece unește două zone ale regiunii ocupate de Rusia și se află la doar 20 km nord-est de orașul Herson.

UPDATE ORA 10:00

Antony Blinken: Rusia şi Putin nu au arătat absolut niciun interes pentru diplomaţie

Statele Unite ale Americii sunt „pregătite” să caute o soluţie diplomatică cu Rusia la conflictul din Ucraina, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, relatează agenţia EFE.

„Atunci când Rusia va arăta în mod serios că este dispusă să urmeze calea dialogului, noi vom fi pregătiţi. Vom fi acolo”, a afirmat Blinken într-o conferinţă de presă la Lima, capitala Peru, unde efectuează o vizită oficială.

Cu toate acestea, şeful Departamentului de Stat a declarat că, „din păcate, în acest moment totul arată spre direcţia opusă”, menţionând aici mobilizarea rezerviştilor, tentativa de anexare a teritoriilor ucrainene şi ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Adevărul este că Rusia şi preşedintele Putin nu au arătat absolut niciun interes pentru diplomaţie”, a constatat el. Pe de altă parte, atât SUA, cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au declarat nu o dată că războiul „poate fi rezolvat doar prin diplomaţie”.

UPDATE ORA 09:00

În regiunea Hherson, un autobuz care transporta civili a fost atacat. Potrivit informațiilor preliminare, patru persoane au fost ucise și trei au fost rănite.

UPDATE ORA 08:00

Armata rusă a atacat orașul Zaporojie, obiecte de infrastructură din două districte fiind distruse, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh.

„Astăzi, ocupanții au folosit pentru prima dată vehicule aeriene fără pilot. Anterior, acestea erau UAV-uri shahed-136. De aceea, orășenii nu au auzit explozii prea puternice. Potrivit informațiilor preliminare, există o victimă”, a spus el.

https://t.me/starukhofficial/3947

„Ocupanții folosesc toate armele disponibile împotriva rezidenților civili din regiune. Rachete, tunuri antiaeriene, artilerie și acum și așa-numitele drone kamikaze”, a mai spus guvernatorul.

UPDATE ORA 07:00

Joe Biden, cel mai dur avertisment de pâna acum: Riscul unui ,,Armageddon” nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962 

Preşedintele Joe Biden a declarat joi că riscul unui ,,Armageddon” nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, în timp ce oficialii ruşi vorbesc despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice după ce au suferit eşecuri masive în invazia de opt luni în Ucraina, potrivit Mediafax.

Vorbind la o strângere de fonduri pentru Comitetul de campanie al senatorilor democraţi, Biden a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este ,,un tip pe care îl cunosc destul de bine” şi că liderul rus ,,nu glumeşte atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice”.

Biden a adăugat: ,,Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armageddonului de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba”. El a sugerat că ameninţarea din partea lui Putin este reală ,,pentru că armata sa … s-ar putea spune că ce este semnificativ neperformantă”.

Oficialii americani au avertizat de luni de zile cu privire la perspectiva ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă în Ucraina, deoarece s-a confruntat cu o serie de eşecuri strategice pe câmpul de luptă, dar remarcile lui Biden au marcat cele mai dure avertismente emise până acum de guvernul american cu privire la ameninţarea nucleară.

Nu a fost imediat clar dacă Biden s-a referit la vreo nouă evaluare a intenţiilor Rusiei. Cu toate acestea, până recent, în această săptămână, oficialii americani au declarat că nu au observat nicio schimbare în forţele nucleare ale Rusiei care să necesite o modificare a poziţiei de alertă a forţelor nucleare americane.

UPDATE ORA 06:00

Șeful AIEA: Anexările efectuate de Rusia nu sunt valabile în conformitate cu dreptul internațional

Șeful agenției de supraveghere nucleară din cadrul ONU a declarat joi că anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia nu este acceptată de dreptul internațional – iar acesta este cadrul legal care ghidează organizația pe care o conduce, potrivit CNN.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute joi la Kiev.

„Suntem o organizație internațională. Ne ghidăm după dreptul internațional. Și, după cum știți cu toții foarte bine, anexările teritoriale nu sunt acceptate de dreptul internațional, de Carta ONU, de alte instrumente. Deci, acest lucru este foarte clar”, a declarat presei Grossi, întrebat dacă va aborda chestiunea centralei nucleare de la Zaporojie în timpul vizitei pe care o va efectua la Moscova, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care instalația a trecut sub controlul statului rus.

„Dar există consecințe practice, iar eu mă ocup și de asta”, a adăugat el. În timpul conferinței de presă, șeful AIEA a subliniat, de asemenea, situația dificilă în care se află angajații centralei, despre care a spus că „lucrează în condiții aproape insuportabile”.

Grossi a precizat că incertitudinea cu privire la cine deține centrala nu a făcut decât să exacerbeze stresul cu care se confruntă muncitorii.

El a mai spus că AIEA intenționează să crească numărul de membri ai personalului său care se află la centrala din Zaporojie, de la doi la patru, probabil prin rotații de trei-patru săptămâni.

UPDATE ORA 05:00

Rusia îl acuză pe Volodimir Zelenski că a cerut un război mondial într-un discurs

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că situaţia din cele patru ,,noi teritorii” ale Moscovei se va ,,stabiliza” după referendumuri, potrivit Mediafax.

Kremlinul l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că a cerut un război mondial într-un discurs video rostit la Institutul Lowy din Australia.

Vorbind prin intermediul unei legături video, Zelenski a îndemnat lumea să ,,dea dovadă de putere” în urma anexării a patru regiuni ucrainene.

El a declarat pentru thinktank: ,,Şeful Rusiei analizează acum cu atenţie reacţia lumii la referendumurile false pe care le-a organizat pe teritoriul ucrainean.

,,El este interesat să afle dacă mai are potenţial de escaladare. Dacă reacţia lumii este slabă acum, Rusia va veni cu o nouă escaladare.”

Kremlinul susţine acum că comentariile sale sunt un ,,apel la începerea unui război mondial”.

UPDATE ORA 04:00

Guvernatorul Luhanskului confirmă avansul militar al trupelor ucrainene în această regiune

Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a confirmat joi că trupele ucrainene au reintrat în estul regiunii Luhansk și că „vor continua să se deplaseze în această direcție”, scrie CNN.

Declarația acestuia vine după ce miercuri au apărut informații potrivit cărora unitățile ucrainene au intrat în satul Hrekivka din Luhansk. „Am văzut că unii soldați au postat deja o fotografie cu ei, având pe fundal un indicator pe care scrie „Hrekivka”, deci nu mai este un secret – este deja eliberată. Și continuăm să ne mișcăm în această direcție”, a scris Haidai, pe Telegram.

Haidai a afirmat că se așteaptă la bătălii dificile pe măsură ce forțele ucrainene avansează spre Luhansk, regiune anexată în prezent de Moscova după ce președintele Vladimir Putin a semnat decretul prin care a oficializat încorporarea acesteia în Federația Rusă.

„După eliberarea orașului Lîman [situat în regiunea Donețk, la sfârșitul lunii trecute], așa cum era de așteptat, principalele bătălii sunt pe direcția Kreminna. Ocupanții își retrag acolo principalele forțe. Aici se află începutul eliberării regiunii Luhansk”, a adăugat guvernatorul regional.

„Eliberarea regiunii Luhansk va fi mai grea decât cea a regiunii Harkov. Toți acei militari ruși care au fugit din regiunea Harkov și din Lhansan au fugit în direcția noastră, așa că forțele de ocupație au crescut în număr”, a adăugat el.

„Nu va exista elementul surpriză, ca în timpul operațiunii din regiunea Harkov. Acum au avut timp să se pregătească, să construiască fortificații, să sape tranșee, să aducă niște echipamente, niște rezerve. Cu toate acestea, cred în Forțele Armate ale Ucrainei și cred că forțele RPL și RPD [Republicile Populare Luhansk și Donețk] nu vor putea ține apărarea pentru mult timp”, a mai afirmat Haidai.

UPDATE ORA 03:00

Joe Biden nu exclude o întâlnire cu Vladimir Putin la summitul G20

Preşedintele american Joe Biden a dat joi de înțeles că nu exclude o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul summitului G20, care urmează să aibă loc în luna noiembrie la Bali, în Indonezia, potrivit AFP.

„Asta rămâne de văzut”, le-a spus reporterilor liderul de la Casa Albă, întrebat despre posibilitatea de a discuta direct cu preşedintele rus în timpul summitului.

Casa Albă anunțase anterior că o astfel de întâlnire nu este imposibilă.

UPDATE ORA 02:00

Șeful AIEA spune că centrala nucleară Zaporojie este o instalaţie ucraineană

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că centrala nucleară Zaporizhzhia este o instalație ucraineană, iar eventualele modificări „ar fi o problemă complexă” pe care va trebui să o discute în timpul vizitei sale pe care urmează să o efectueze la Moscova, scrie CNN.

Întrebat joi dacă AIEA va boicota procesul prin care personalul centralei de la Zaporojie ar putea deveni angajați ai companiei Rosatom din Rusia, Grossi a răspuns: „Nu pot nici să boicotez, nici să fiu de acord. Trebuie să fac ceea ce trebuie, iar ceea ce trebuie în acest caz este în primul rând să mă uit la securitatea, siguranța și bunăstarea personalului”.

Grossi a adăugat că „în ceea ce privește modificările contractuale care ar putea apărea ca urmare a anunțurilor, acesta este un lucru pe care va trebui să îl discut în Rusia în următoarele câteva zile”.

„Nu există prea multă claritate cu privire la amploarea acestor modificări propuse, așa că va trebui să am mai multă claritate”, a spus Grossi.

„Pentru noi, este evident că, din moment ce este o instalație ucraineană, proprietatea centralei aparține Energoatom. Orice schimbare ar fi o chestiune complexă”, a adăugat șeful AIEA.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care centrala nucleară Zaporojie din Ucraina trece sub controlul statului rus. Dar chiar în momentul în care Putin semna decretul, operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că președintele său va prelua atribuțiile de director general al centralei.

UPDATE ORA 01:00

Armata ucraineană susține că a distrus peste jumătate din dronele iraniene aruncate de ruși în luptă

Forțele ucrainene au doborât 24 din cele 46 de drone kamikaze Shahed-136, de producție iraniană, pe care Rusia le-a trimis în Ucraina începând din 29 septembrie și până în prezent, a anunțat joi guvernul ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.

Numai joi, 6 octombrie, apărarea antiaeriană a doborât zece drone iraniene, inclusiv pe cele șase trimise asupra regiunii Mikolaiv, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării.


ȘTIRE INIȚIALĂ

Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat că forțele țării au recucerit aproximativ 120 de așezări în ultimele două săptămâni, pe măsură ce avansează în regiunile Harkov, Donețk și Kherson.

Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că, din 21 septembrie, trupele ucrainene au reușit să avanseze 55 de kilometri în nord-est, „să stabilească controlul asupra a 93 de așezări și să preia controlul asupra a peste 2.400 de kilometri pătrați”.

Hromov părea să se refere la câștigurile din regiunea Harkov care au fost realizate înainte de 21 septembrie, dar care au fost confirmate abia mai târziu.

În direcția Kherson, inamicul încearcă să contraatace în detrimentul rezervelor pentru a limita înaintarea trupelor noastre și a recâștiga pozițiile pierdute. De la 1 octombrie, 29 de așezări au fost preluate sub controlul nostru”, a declarat el. Hromov a declarat că Rusia și-a intensificat utilizarea dronelor de atac de fabricație iraniană.

Din 30 septembrie, inamicul a folosit 46 de drone kamikaze Shahed 136″ pentru a lovi instalații militare, infrastructură civilă și poziții ale trupelor, 24 dintre aceste drone au fost distruse”, a declarat el.

În total, a precizat Hromov, Rusia a folosit 86 dintre aceste drone. În actualizarea sa operațională de joi, Statul Major General ucrainean a declarat că Rusia a continuat să încerce acțiuni ofensive” în regiunea Donețk și a efectuat peste 20 de atacuri cu rachete. Așezările din regiunile Donețk și Zaporojie au fost avariate, dar eforturile Rusiei de a avansa în zona Bakhmut și în alte părți din Donețk au eșuat, a precizat armata.

Statul Major General a precizat că Forțele Aeriene ucrainene au efectuat joi 11 lovituri, dar nu a oferit detalii despre progresul ofensivei din Kherson. Imaginile din satelit sugerează că forțele rusești au fortificat pozițiile defensive în apropierea orașelor Vesele și Nova Kakhovka, pe râul Nipru.