• Autoritățile ruse au declarat că peste 400 de luptători ai Regimentului ucrainean Azov au fost duși în diferite centre de detenție preventivă din Rusia.
  • Regimentul Azov, care face parte din Garda Națională a Ucrainei, este clasificat ca organizație teroristă în Rusia.
  • Luptătorii săi au jucat un rol important în apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.

UPDATE ORA 23:00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova va închide coridoarele stabilite pentru exportul de cereale ucrainene dacă acestea vor fi folosite pentru a efectua „atacuri teroriste”.

„Dacă se va dovedi că coridoarele umanitare sunt folosite pentru atacuri teroriste, acest lucru va pune sub semnul întrebării acordul privind cerealele”, a declarat Putin reporterilor în capitala Kazahstanului, Astana.

Vineri, Putin a sugerat o legătură între coridoarele sigure și atacul recent de pe podul Kerch din Crimeea, susținând că este posibil ca explozibilii pentru atac să fi fost trimiși pe mare din Odesa.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 22:00

Forțele rusești au lansat sute de raiduri cu rachete în Ucraina în ultima săptămână, cele mai multe dintre ele asupra unor ținte civile, a declarat vineri un înalt oficial militar american.

„De la atacul de la podul din strâmtoarea Kerch de săptămâna trecută, am văzut că rușii continuă să riposteze. Folosirea munițiilor ghidate cu precizie într-un mod foarte imprecis a continuat în cursul săptămânii”, a declarat oficialul. „Cred că este corect să spunem că suntem la câteva sute în ceea ce privește numărul de rachete pe care rușii le-au lansat împotriva țintelor ucrainene”.

UPDATE ORA 21:00

Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea estică Luhansk. De asemenea, a declarat că rușii au suferit pierderi substanțiale în Kherson, Zaporojie și Donețk.

Dar în actualizarea sa operațională de vineri, Statul Major General nu a făcut nici o mențiune despre luptele din jurul Bakhmut din Donețk, unde forțele rusești par să fi făcut unele câștiguri în ultimele zile. Dar Statul Major General a spus că Rusia „continuă să își concentreze eforturile asupra încercărilor de a-și pune în aplicare planurile de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk”.

UPDATE ORA 20:00

Guvernul rus a anunțat că intenționează să finalizeze reparațiile la podul din Crimeea până la 1 iulie 2023, potrivit unui decret publicat pe portalul guvernului. Podul rutier și feroviar a fost grav avariat în urma unei explozii la sfârșitul săptămânii trecute. Rusia a acuzat serviciile de securitate ucrainene pentru atac, care ar fi fost comis cu o bombă ascunsă în interiorul unui camion.

Decretul, semnat de prim-ministrul Mihail Mișușin, prevede că firma Nijneangarsktransstroy a fost desemnată drept unic contractor pentru restaurarea și reconstrucția podului din Crimeea.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina spune că dezvoltă o nouă tehnologie pentru a combate valurile de atacuri cu drone de fabricație iraniană pe care Rusia le-a cumpărat. Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat vineri că el crede că Rusia are în prezent aproximativ 300 de drone de atac fabricate în Iran, și că încearcă să cumpere alte câteva mii de astfel de drone. Vom vedea dacă se va întâmpla sau nu, dar trebuie să fim pregătiți.

„Dezvoltăm sisteme pentru suprimarea lor … Dezasamblăm dronele pentru a vedea detaliile, vedem ce fel de „creiere” electronice au în interior și pregătim în consecință diverse contramăsuri”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18:00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu există planuri de extindere a mobilizării militare și că acțiunea se va încheia în două săptămâni.

„Mobilizarea se încheie. Presupun că în două săptămâni toate măsurile de mobilizare se vor încheia”, a declarat el vineri. Aproximativ 222.000 din cei 300.000 de ruși planificați au fost deja înrolați în armată până în prezent, a adăugat liderul rus.

UPDATE ORA 17:00

Rusia mai are 609 rachete mare precizie, spune Oleksii Reznikov, ministrul apărării din Ucraina. Armata a folosit 1.235 din 18.44 de rachete de tip Iskander, Kalibr sau alte rachete de croazieră lansate de aviația militară, de la începutul invaziei lansate în 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 16:00

Un membru al consiliului regional din Herson susține că rușii vor să deporteze civilii, nu să îi evacueze

Serhii Khlan, membru al consiliului regional din Herson a condamnat ,,evacuarea” ordonată de ruși din orașul ocupat, spunând că este de fapt o ,,deportare„, notează The Guardian.

De asemenea, oficialul ucrainenan a declarat că este o evacuare pentru doar pentru colaboratori, îndemnând locuitorii să meargă pe teritoriul controlat de Ucraina dacă pot, relatează Reuters.

Persoanele evacuate din regiunea sudică a Ucrainei ar fi trebuit să sosească în Rusia vineri, după ce un oficial instalat la Moscova a sugerat că locuitorii ar trebui să plece pentru a fi siguranță.

Înțelegem că nu poate exista evacuare, nu este nimic mai mult decât deportarea pe care Saldo o cere.

Această «evacuare» anunțată de Saldo este o evacuare pentru colaboratorii și trădătorii din regiune. Ei vor să-i ducă pe acești colaboratori în Rusia.

Ocupanții înțeleg că nu vor putea rezista mult timp, mai ales pe malul drept (al râului Dnipro) și în orașul Kherson„, a declarat Serhii Khlan.

UPDATE ORA 15:00

Dronele kamikaze ruseşti distrug tancurile ucrainene: efectul-surpriză nu lasă nicio cale de ieşire

Dronele de mare precizie reprezintă marea noutate adusă de războiul dintre Rusia şi Ucraina, potrivit Mediafax.

Utilizarea masivă a dronelor este una dintre cele mai importante inovaţii introduse de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Atacurile cu UAV-uri (aeronave pilotate de la distanţă) sunt acum un factor decisiv pentru ambele părţi care folosesc atât drone comerciale pentru recunoaştere, cât şi drone kamikaze, care sunt precise şi letale.

Sunt precum cele filmate în acest clip lansat de Ministerul rus al Apărării: UAV-urile Moscovei au lovit mai multe tancuri, obuziere, vehicule blindate şi mijloace de transport normale ale armatei ucrainene, în apropiere de Mikolaiv-Krivorozhski.


Franţa a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă

Franţa a furnizat Ucrainei sisteme unitare de lansatoare de rachete sol-sol, au afirmat vineri, sub protecţia anonimatului, oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Conform surselor citate, cel mai probabil au fost livrate Ucrainei trei sisteme unitare de lansatoare de rachete (LRU), care au raza de acţiune de 70 de kilometri.

Lansatoarele de rachete unitare sunt asemănătoare cu sistemele de artilerie multiple de tip M142 HIMARS fabricate în Statele Unite.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, joi, că oferă Ucrainei doar armament defensiv pentru a face faţă confruntărilor militare strict pe teritoriul ucrainean, subliniind că nu vrea război mondial cu Rusia.

Ajutăm Ucraina să opună rezistenţă pe teritoriul său, nu să atace vreodată Rusia. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vrem un război mondial” , a afirmat Emmanuel Macron, joi, într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE ORA 14:00

Autoritățile ucrainene raportează explozii în Harkov

Cel puțin patru explozii au avut loc în Harkov, anunță primarul orașului, Igor Terejov, scrie novosti.dn.ua.

Șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

UPDATE ORA 13:00

Reparațiile podului Crimeea vor fi finalizate până în iulie 2023

Reparațiile podului dintre peninsula Crimeea anexată și sudul Rusiei, care a fost avariat într-o explozie sâmbătă trecută, urmează să fie finalizate până în iulie 2023, scrie Reuters.

Podul Crimeea, un proiect de importanță strategică, dar și simbolică, al președintelui rus Vladimir Putin, a fost avariat într-o explozie pe care Rusia a atribuit-o Ucrainei. Unii oficiali ucraineni au sărbătorit incidentul, dar Kievul nu a revendicat atacul.

UPDATE ORA 12:00

Spania a furnizat Ucrainei patru sisteme de apărare antiaeriană Hawk

Spania a furnizat Ucrainei patru sisteme de apărare antiaeriană Hawk. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

Anterior, reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au declarat că opt drone Shahed-136 au fost distruse astăzi, 14 octombrie, în sudul și estul țării.

UPDATE ORA 11:00

Numărul victimelor atacului de ieri asupra orașului Nikolaev a crescut la șapte oameni, anunță șeful administrației militare din regiunea Nikolaev, Vitali Kim. Căutările continuă.

Copilul de 11 ani, scos de sub dărâmăturile clădirii a murit peste ore după ce a fost salvat.

https://t.me/mykolaivskaODA/3020


14 persoane rănite în Harkov și Donețk, după atacurile rusești

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lovit mai multe așezări din regiunea Harkov, rănind opt persoane, inclusiv doi băieți de 16 ani, a declarat guvernatorul regional Oleg Siniehubov.

Atacurile Rusiei au rănit, de asemenea, șase civili în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko.

UPDATE ORA 10:00

Ucraina cere Crucii Roșii să viziteze închisoare Olenivka

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, a cerut Crucii Roşii (CICR) să viziteze închisoarea Olenivka din Doneţk în termen de trei zile. „Nu putem pierde mai mult timp. În joc sunt vieți omenești”, a scris el pe Twitter, potrivit Mediafax.

Luna trecută, Crucea Roșie a încercat să asigure accesul în lagărul de prizonieri controlat de ruși, dar a spus că accesul fost refuzat de autoritățile ruse.

Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităților susținute de Rusia din Donețk din 2014, iar informațiile disponibile arată că deținuții sunt cazați în condiții extrem de proaste.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în explozii care au avut loc lagăr, pentru care ambele părți s-au acuzat reciproc.

Kievul a spus că închisoarea a fost vizată de Rusia pentru a distruge dovezile de tortură și ucidere, în timp ce Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene. Fără o anchetă independentă, însă, adevărul rămâne necunoscut.

UPDATE ORA 9:00

O rachetă a căzut lângă calea ferată din regiunea Belgorod

Circulația trenurilor a fost suspendată vineri dimineața în apropiere de Novyi Oskol, un oraș din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, după ce rămășițele unei rachete au căzut în apropierea căii ferate, potrivit Reuters, care îl citează pe guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Gladkov a precizat că apărarea antiaeriană a doborât rachete în apropiere de Novyi Oskol, un oraș de aproximativ 18.000 de oameni care se află la aproximativ 90 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 8:00

Armata rusă a bombardat Zaporojie cu rachete S-300

În dimineața zilei de 14 octombrie, rușii au lovit regiunea Zaporojie cu trei rachete S-300. Șeful administrației militare a regiunii, Aleksandr Staruh, în zonele loviturilor cu rachete au izbucnit incendi.

„Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime. Atacuri cu rachete sunt posibile și astăzi”, a anunțat Staruh.

https://t.me/starukhofficial/4009

UPDATE ORA 07:00

Ucraina a eliberat peste 600 de așezări, într-o lună

Forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea sudică Herson, a anunțat joi seara Ministerul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, scrie Reuters.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea armatei ucrainene sau a administrației președintelui Volodimir Zelenski. „Zona teritoriilor ucrainene eliberate a crescut semnificativ”, a declarat ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 06:00

Rusia a anunțat evacuarea regiunii Herson

Moscova a anunțat că va evacua regiunea Herson după un apel din partea guvernatorului instalat de ruși în provincia ucraineană anexată ilegal la finalul lui septembrie, stârnind temeri regiunea sudică va deveni o nouă linie a frontului.

Marat Khusnullin, un vicepremier rus, a declarat joi pentru televiziunea de stat că locuitorii vor fi ajutați să se îndepărteze din regiunea din sudul Ucrainei, care rămâne doar parțial ocupată de trupele invadatoare din cauza unui contraatac ucrainean de succes în ultimele luni.

„Guvernul a luat decizia de a oferi asistență pentru plecarea rezidenților din regiune (nr. Herson) în alte regiuni ale țării (nr. Rusia)”, a spus Khusnullin.

UPDATE ORA 05:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat pentru ziarul Izvestia că obiectivele „operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina sunt neschimbate, dar că ar putea fi atinse prin negocieri.

UPDATE ORA 04:00

Atac cu rachete rusești în regiunea Dnepropetrovsk: un om a fost rănit

Regiunea Dnepropetrovsk continuă să fie ținta atacurilor rusești. Un bărbat de 51 de ani a fost rănit, acesta se află în spital, anunță șeful regiunii Valentin Reznicenko.

„Apărătorii noștri din Comandamentul aerian „Vest” au distrus, după miezul nopții, patru drone kamikaze peste raioanele Dnipro și Nikopol.

În raionul Sinelnikovsk, inamicul a lovit în localitatea Melevsk. Bărbat rănit de 51 de ani. El este în spital. O întreprindere industrială și casele oamenilor au fost avariate.

Trupele de ocupație ruse au lovit raionul Nikopol din sistemele „​​Grad”, artilerie grea și drone”, a scris Valentin Reznicenko pe Telegram.

https://t.me/dnipropetrovskaODA/2167

UPDATE ORA 03:00

Ucraina este pregătită pentru un atac dinspre Belarus, anunță comandantul forţelor armate ucrainene

Comandantul Forțelor Unite ale Forțelor Armate Ucrainene, Serhiy Naev, a declarat, joi, că Ucraina monitorizează constant ceea ce se întâmplă în Belarus și este pregătită pentru o posibilă nouă ofensivă de pe acest teritoriu.

„Acumularea de forțe și mijloace relevante ale Rusiei împreună cu forțele armate ale Republicii Belarus va crea amenințarea unui atac repetat în zona operațională de nord, în special asupra orașului Kiev. Dar nivelul acestor amenințări militare este măsurat în mod constant de către partenerii noștri, iar informațiile ne sunt furnizate în timp util”, a precizat Serhiy Naev.

,,Ca soldați profesioniști, reacționăm la creșterea nivelului acestei amenințări militare în același mod, adică luăm măsuri pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în număr adecvat, cu armele necesare, echipamentul militar și un potențial ridicat de luptă. În prezent suntem pregătiți pentru un atac dinspre Republica Belarus”, a spus Serhiy Naev.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski cere să fie judecat „fiecare agresor şi măcelar”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi în faţa parlamentarilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să fie judecat „fiecare agresor şi măcelar”, reiterându-şi dorinţa instituirii unui tribunal internaţional împotriva Moscovei, şi a cerut Franţei şi Italiei mijloace de apărare antiaeriană, relatează AFP.

„Trebuie ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor şi fiecare asasin şi măcelar trebuie adus în faţa justiţiei pentru crime comise în timpul acestui război”, a transmis Zelenski.

„Trebuie create mecanismele juridice indispensabile pentru a face asta. Aveţi un rol deosebit pentru a crea un tribunal special care să aducă Rusia în faţa justiţiei şi să aplice principiile dreptului internaţional”, a mai spus preşedintele ucrainean.

UPDATE ORA 01:00

Uniunea Europeană va aproba asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina 

Uniunea Europeană va aproba săptămâna viitoare alocarea a încă 500 de milioane de euro Ucrainei pentru echipamente militare, ceea ce va aduce la trei miliarde ajutorul oferit Kievului de la începerea invaziei militare ruse, informează cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autoritățile ruse au declarat că peste 400 de luptători ai Regimentului ucrainean Azov au fost duși în diferite centre de detenție preventivă din Rusia.

În perioada de la sfârșitul lunii septembrie până în prezent, 402 naționaliști din Batalionul Azov au fost duși pe teritoriul Rusiei și plasați în instituții specializate pe teritoriile regiunilor Volgograd, Rostov, Belgorod și Voronej”, a declarat joi Comitetul rus de anchetă.

Regimentul Azov, care face parte din Garda Națională a Ucrainei, este clasificat ca organizație teroristă în Rusia. Luptătorii săi au jucat un rol important în apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.

Comitetul a susținut că anchetatorii săi – în cooperare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN) – înregistrează noi fapte de maltratare a civililor de către armata ucraineană”.

La începutul acestei luni, șeful interimar al Regimentului Azov, Nikita Nadtochy, a declarat că aproximativ 2.500 de membri ai serviciului din Mariupol au rămas în captivitate în Rusia, printre care aproximativ 700 de luptători Azov”. Asta după ce 108 luptători Azov” s-au întors în Ucraina în cadrul unui schimb complex de prizonieri la sfârșitul lunii septembrie.