• Aviația ucraineană a lansat 30 de atacuri pe parcursul zilei de sâmbătă, 15 octombrie, provocând pierderi semnificative forțelor ruse.
  • Aviația Forțelor de Apărare a lansat 30 de lovituri în timpul zilei. Au fost confirmate 23 ținte atinse în zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare, precum și 7 poziții ale sistemelor de rachete antiaeriene inamice.” a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • De asemenea, rachetele și artileria ucraineană au lovit 5 posturi de comandă, 7 zone de concentrare a forței de muncă, arme și echipamente militare și 3 depozite de muniții inamice.

UPDATE ORA 24:00

Mai multe rachete au lovit primăria municipiului Donețk. Clădirea a fost grav avariată de atac, iar mașinile din apropiere au fost arse, informează Al Jazeera.

Nu au fost raportate victime până la momentul de față. Kievul nu și-a revendicat imediat responsabilitatea și nu a comentat asupra atacului.

Autoritățile separatiste susținute de Kremlin au acuzat anterior Ucraina de numeroase lovituri asupra infrastructurii și țintelor rezidențiale din regiunile ocupate, folosind adesea rachetele HIMARS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 23:00

NATO va începe luni, 17 octombrie, un exercițiu numit Steadfast Noon, care are scopul de a verifica arsenalului său nuclear. 60 de avioane din 14 țări vor fi văzute deasupra Europei de Vest și a Mării Nordului.

Unele dintre ele vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le are depozitate pe continent. Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și nu are legătură cu acesta, a anunțat Alianța în repetate rânduri.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina cere SUA să facă „tot posibilul pentru a accelera” livrările de arme, pe fondul intensificării atacurilor rușilor

Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană reprezintă o prioritate absolută pentru țara sa, însă acestea sunt „dificil de produs și nu se găsesc de-a gata pe rafturi” .

Potrivit acesteia, Ucraina le cere partenerilor internaționali să accelereze nu doar livrarea, ci și comandarea armelor la producători.

„Avem nevoie să punem la adăpost de rachetele rusești cât mai multe locuri din Ucraina, cât mai mulți copii”, a declarat Markarova, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 21:00

Soldații ruși au împușcat mortal un muzician ucrainean în locuința sa, după ce acesta a refuzat să participe la un concert

Soldații ruși au împușcat un muzician ucrainean în propria casă, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în Hersonul ocupat, susține ministerul Culturii de la Kiev, potrivit The Guardian.

Dirijorul Yuriy Kerpatenko a refuzat să ia parte la un concert „organizat de ocupanți pentru a demonstra așa-numita «îmbunătățire a vieții pașnice» din Herson”, a precizat ministerul ucrainean, într-o declarație publicată pe pagina acestuia de Facebook.

Concertul din 1 octombrie urma să fie susținut de orchestra de cameră Gileya, al cărei dirijor principal era Kerpatenko, dar acesta „a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 20:00

Miniștrii ucraineni și turci se întâlnesc pentru a discuta prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, s-a întâlnit cu ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, duminică, la Istanbul, pentru a negocia prelungirea acordului privind reluarea exporturilor de grâne prin porturile de la Marea Neagră, mediat de ONU, care urmează să expire la 22 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Discuțiile au loc în contextul în care ambasadorul rus la misiunea ONU de la Geneva, Gennadiy Gatilov, s-a plâns că înțelegerea nu oferă un tratament adecvat exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte, semnalând o posibilă dorință a Moscovei de a relua blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

UPDATE ORA 19:00

Atacurile rușilor au ucis 10 civili în Ucraina în ultimele 24 de ore

Zece civili au fost uciși, iar alți 14 au fost răniți în Ucraina în urma atacurilor rusești din ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, într-o declarație publicată pe Telegram, potrivit CNN.

În regiunea Donețk, șapte civili au fost uciși și alți trei au fost răniți, potrivit lui Timoșenko. Poliția din regiunea Donețk a raportat la începutul zilei de duminică că trupele ruse au atacat șapte așezări în ultimele 24 de ore, atacuri soldate cu mai mulți morți și răniți în rândul civililor.

Timoșenko a precizat în declarație că a mai fost înregistrat un deces în regiunea Zaporojie, precum și doi morți și trei civili răniți în regiunea Harkov. În plus, 6 persoane au fost rănite în regiunea Dnipropetrovsk, iar alte două persoane au fost rănite în regiunea Herson.

Potrivit comunicatului publicat de poliție, armata rusă a bombardat Avdiivka, Bahmut, Toretsk, Kostyantynivka, Chasiv Yar, Karlivka și Orlivka. Orașul Bahmut a fost cel mai grav lovit, 11 case ale unor civili fiind avariate de lovituri.

UPDATE ORA 18:00

NATO a fost deja învinsă în Ucraina, pe fondul prăbuşirii proiectului „anti-Rusia”, anunţă un oficial rus

Alianţa Nord-Atlantică a suferit deja o înfrângere în Ucraina, asociată cu prăbuşirea proiectului occidental de transformare a Ucrainei în „anti-Rusia”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, într-un interviu acordat TASS, scrie Mediafax.

„NATO a fost deja înfrântă în Ucraina. Această înfrângere este legată de prăbuşirea proiectului de transformare a Ucrainei în „anti-Rusia”, a declarat Grushko.

La 11 octombrie, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că victoria Rusiei în conflictul din Ucraina ar însemna o înfrângere pentru NATO, menţionând că alianţa nu ar trebui să permită acest lucru. 

UPDATE ORA 17:00

Iranul a acceptat să livreze Rusiei rachete balistice și drone

Oficialii americani și aliați din domeniul securității cred că Iranul a acceptat să furnizeze Rusiei rachete balistice sol-sol și drone de atac destinate utilizării în Ucraina, scrie The Washington Post, citat de UKRINFORM.

Potrivit surselor citate, oficialii iranieni au vizitat Moscova luna trecută pentru a finaliza termenii unui transport de arme suplimentare. În cadrul acestei înțelegeri, Teheranul a acceptat să trimită Rusiei rachete Fateh-110 și Zolfaghar. Acestea sunt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 de kilometri.

Noile informații vin după ce serviciile secrete britanice au sugerat că este puțin probabil ca Rusia să poată produce rachete la fel de repede cum le folosește în prezent. Luni, Rusia ar fi folosit peste 80 de rachete în atacul masiv asupra orașelor din Ucraina, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Sâmbătă, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că țara sa „nu a furnizat și nu va furniza nicio armă care să fie folosită în războiul din Ucraina” .

Pe 11 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a comandat 2.400 de drone kamikaze Shahed-136 din Iran pentru războiul său din Ucraina. Cel puțin sute dintre ele au fost deja livrate, potrivit serviciilor ucrainene de informații. Armata ucraineană raportează că doboară zilnic drone de fabricație iraniană.


423 de copii ucraineni au fost ucişi de ruşi

Numărul copiilor ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina a ajuns la 423, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, citat de The Guardian, potrivit Mediafax.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, alţi 810 copii au fost răniţi în conflict.

Cele mai multe victime în rândul copiilor au fost înregistrate în regiunile Doneţk, Harkov şi Kiev.

De asemenea, biroul a precizat că cifrele nu sunt definitive, deoarece se lucrează în continuare pentru a aduna cifrele celor ucişi şi răniţi în zonele încă ocupate sau în care luptele sunt în curs de desfăşurare.

UPDATE ORA 16:00

Două școli din sudul regiunii Zaporojie au fost distruse în loviturile rusești, a declarat guvernatorul regional. Postând pe Telegram, Oleksandr Starukh a spus că o școală din satul Vozdvizhivka a fost „aproape complet distrusă” după ce a fost lovită de două rachete.

O a doua școală din satul Dobropilla a fost, de asemenea, distrusă, a spus el, la fel ca și o serie de case private. Starukh a adăugat că nu au existat victime în atacuri. „Inamicul este învins pe front, așa că distruge și distruge infrastructura civilă”, a spus el.

UPDATE ORA 15:00

Soldații ruși au împușcat un muzician ucrainean în casa lui, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în Hersonul ocupat, potrivit ministerului culturii de la Kiev.

Dirijorul Yuriy Kerpatenko a refuzat să participe la un concert „intenționat de ocupanți să demonstreze așa-numita „îmbunătățire a vieții pașnice” în Herson”, a declarat ministerul într-un comunicat pe pagina sa de Facebook. Concertul din 1 octombrie a fost destinat să prezinte orchestra de cameră Gileya, al cărei dirijor principal era Kerpatenko, dar „a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 14:00

Sărăcia în Ucraina a crescut de zece ori de la începutul războiului, a declarat un oficial de top al Băncii Mondiale.

Vorbind pentru Reuters, Arup Banerji, directorul regional al băncii pentru Europa de Est, a declarat că atacurile rusești asupra infrastructurii civile, departe de liniile de front ale conflictului, au complicat o situație economică deja gravă în această țară.

„Dacă acest lucru continuă, perspectivele vor fi mult, mult mai dificile”, a spus el. „Pe măsură ce iarna începe să muște cu adevărat… cu siguranță până în decembrie sau ianuarie, și dacă casele nu sunt reparate… ar putea exista un alt val intern de migrație, de persoane strămutate în interiorul țării.”

El a spus că, până la sfârșitul anului viitor, mai mult de jumătate din populația Ucrainei ar putea trăi în sărăcie.

UPDATE ORA 13:00

Norvegia a arestat un cetățean rus care avea asupra sa o dronă și un aparat de fotografiat după ce a fost văzut făcând fotografii la un aeroport din nordul îndepărtat, aceasta fiind a doua arestare de acest fel într-o săptămână.

Agenția France-Presse relatează că Norvegia se află în stare de alertă maximă ca urmare a relatărilor privind misterioasele apariții de drone în apropierea platformelor de foraj petrolier și de gaze offshore gestionate de principalul producător de energie al țării. Exploziile gazoductului Nord Stream de luna trecută din Marea Baltică sunt considerate în general ca fiind rezultatul unui sabotaj.

UPDATE ORA 12:00

Rusia continuă „deportările masive și forțate”, afirmă un grup de experți
Rusia continuă să efectueze „deportări masive și forțate” de ucraineni, care „se ridică probabil la o campanie deliberată de purificare etnică”, potrivit unui grup de experți cu sediul în SUA. În cea mai recentă evaluare a conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului notează că oficialii ruși au „recunoscut în mod deschis că au dat spre adopție copii din zonele ocupate ale Ucrainei la familii rusești”.

Acesta adaugă: „Este posibil ca autoritățile ruse să fie angajate, în plus, într-o campanie mai amplă de purificare etnică prin depopularea teritoriului ucrainean prin deportări și repopularea orașelor ucrainene cu cetățeni ruși importați”.

UPDATE ORA 11:00

Bilanțul morților din Rusia a ajuns la 65.000 de persoane, potrivit armatei ucrainene
Numărul estimat al rușilor uciși de la începutul războiului a ajuns la 65.000, potrivit armatei ucrainene. Potrivit actualizării din această dimineață a Statului Major al forțelor armate ucrainene, bilanțul a crescut cu 300 de morți în ultimele 24 de ore. Acesta a adăugat că numărul tancurilor pierdute a ajuns la 2.529 și că au fost distruse și 5.193 de vehicule blindate pentru trupe.

UPDATE ORA 10:00

Niciun civil nu a fost ucis în atacul de la o bază militară din regiunea rusă Belgorod, dar numeroși soldați au fost uciși sau răniți, a declarat duminică dimineață guvernatorul regiunii Belgorod. Viaceslav Gladkov a fost citat de Reuters prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram:

„Un eveniment teribil s-a întâmplat pe teritoriul nostru, pe teritoriul uneia dintre unitățile militare. Mulți soldați au fost uciși și răniți … Printre răniți și morți nu se află locuitori din regiunea Belgorod.”

Gladkov nu a precizat câți soldați au fost uciși. Agenția rusă de știri de stat RIA a citat Ministerul Apărării, care a declarat că 11 persoane au fost ucise și 15 rănite. Unele instituții media independente din Rusia au raportat că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele oficiale.

UPDATE ORA 09:00

Primul convoi de forțe rusești a sosit în Belarus, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării din această țară, ca parte a unei forțe regionale „exclusiv pentru a consolida protecția și apărarea frontierei” cu Ucraina.

Aceasta vine la câteva zile după ce președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, a declarat că Minskul și Moscova vor desfășura o forță militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele vestice ale țării.

UPDATE ORA 08:00

Țările membre ale Fondului Monetar Internațional au lansat un apel aproape unanim către Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar Moscova a blocat din nou consensul privind emiterea unui comunicat comun cu privire la cel mai important factor care alimentează inflația și încetinește economia globală, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 07:00

Inginerii ucraineni au restabilit energia de rezervă atât de necesară pentru centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși, după ce bombardamentele au privat-o de două ori în ultima săptămână de accesul la electricitate externă, a declarat vineri Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

UPDATE ORA 06:00

La aproape opt luni de la invazia Rusiei în Ucraina, forțele sale se luptă, în timp ce Ucraina a avansat și a recâștigat teritoriu în est și în sud. Cu toate acestea, în estul regiunii Donbas, orașul Bakhmut rămâne o țintă a Rusiei, iar trupele sale fac progrese.

Orașul răsună în sunetul bombardamentelor constante, zi și noapte. Se întâmplă de săptămâni întregi. Cei mai mulți dintre cei 70.000 de cetățeni din Bakhmut au fugit deja. Cei care au rămas sunt în majoritate bătrâni. Trăiesc fără apă curentă sau electricitate. O mică coadă s-a format pentru ultima evacuare, cu voluntari care încă mai conduc cu curaj un microbuz pentru a intra și a ieși din oraș.

UPDATE ORA 05:00

Doi bărbați înarmați au deschis focul asupra unor recruți militari ruși la un teren de antrenament din regiunea rusă Belgorod, ucigând cel puțin 11 persoane și rănind alte 15, relatează agenția de presă de stat rusă TASS.

Atacul a avut loc sâmbătă, în timpul unei sesiuni de antrenament la Districtul Militar de Vest, potrivit TASS, care a citat Ministerul rus al Apărării. Bărbații înarmați ar fi provenit din fostele state sovietice. Oficialii ruși au catalogat atacul drept un act de terorism.

„Ca urmare a unui atac terorist la un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod, 11 persoane au fost ucise, 15 au fost rănite și primesc asistență medicală”, a relatat TASS.

UPDATE ORA 04:00

Lupte foarte aprige au loc în jurul regiunii estice Donețk, iar armata ucraineană își menține poziția acolo, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn.

„Operațiunile active continuă în diferite zone ale frontului. O situație foarte dificilă persistă în regiunea Donețk și Luhansk”, a declarat Zelenski, referindu-se la o altă regiune estică ocupată de luni de zile de trupele rusești. „Cea mai dificilă este direcția Bakhmut, ca și în zilele precedente. Ne menținem pozițiile”.

UPDATE ORA 03:00

La câteva săptămâni după ce SpaceX a declarat că firma nu poate continua să finanțeze utilizarea serviciilor sale de satelit de către armata ucraineană, miliardarul american Elon Musk a părut să schimbe cursul pe Twitter astăzi – deși nu era clar dacă problema a fost de fapt rezolvată.

„La naiba cu asta … chiar dacă Starlink continuă să piardă bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, noi vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”, scria sâmbătă un tweet de pe contul verificat al lui Musk.

UPDATE ORA 02:00

Cel mai recent, orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a fost lovit de patru lovituri ale unor drone kamikaze în noaptea de sâmbătă spre duminică. Autoritățile au declarat că Moscova le-a folosit, de asemenea, în ultimele săptămâni, în atacuri împotriva Kievului, Vinnytsia, Odesa și a altor orașe din Ucraina.

Oficialii ucraineni au pledat pentru ca țările occidentale să își intensifice asistența în fața noii provocări, pe lângă dezvoltarea propriei tehnologii pentru a contracara atacurile.

UPDATE ORA 01:00

Există un nou general la conducerea războiului devastator al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei – și are reputația de brutalitate.

După ce Ucraina a obținut progrese în contraofensiva sa din ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării l-a numit pe Serghei Surovikin noul comandant general pentru operațiunile din război.

În special, acesta a jucat anterior un rol esențial în operațiunile Rusiei în Siria în calitate de comandant-șef al Forțelor Aerospațiale Ruse. În timpul acestor operațiuni, avioanele de luptă rusești au provocat distrugeri pe scară largă în zona controlată de rebeli.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aviația ucraineană a lansat 30 de atacuri pe parcursul zilei de sâmbătă, 15 octombrie, provocând pierderi semnificative forțelor ruse, potrivit datelor făcute publice de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de Unian.

Aviația Forțelor de Apărare a lansat 30 de lovituri în timpul zilei. Au fost confirmate 23 ținte atinse în zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare, precum și 7 poziții ale sistemelor de rachete antiaeriene inamice.

În plus, unitățile noastre de apărare aeriană au doborât 6 aparate de zbor fără pilot și un elicopter inamic” , a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, rachetele și artileria ucraineană au lovit 5 posturi de comandă, 7 zone de concentrare a forței de muncă, arme și echipamente militare și 3 depozite de muniții inamice, mai notează sursa citată.