• NATO va începe de mâine, luni, 17 octombrie, un exercițiu numit Steadfast Noon, care are scopul de a verifica arsenalului său nuclear.
  • 60 de avioane din 14 țări vor fi văzute deasupra Europei de Vest și a Mării Nordului.
  • Unele dintre ele vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le are depozitate pe continent.

UPDATE ORA 23.00

SUA vor trage Rusia la răspundere pentru „crime de război” după atacurile cu drone
Statele Unite vor trage Rusia la răspundere pentru „crime de război”, a declarat Casa Albă, la câteva ore după ce Rusia a atacat orașe ucrainene cu drone, ucigând cel puțin patru persoane într-o clădire de apartamente din centrul Kievului. De asemenea, forțele rusești au vizat infrastructuri din întreaga țară, în al doilea val de atacuri aeriene într-o săptămână.

UPDATE ORA 22.00

Cel puțin patru morți după ce un avion rusesc s-a prăbușit într-un bloc turn din Yeysk
Cel puțin patru persoane au fost ucise în urma prăbușirii unui avion rusesc într-un bloc de apartamente din Yeysk, în apropiere de Ucraina, au anunțat agențiile de presă rusești. Yeysk este separat de teritoriul rusesc ocupat din sudul Ucrainei de o porțiune îngustă a Mării Azov. Agențiile rusești au declarat că piloții s-au ejectat.

UPDATE ORA 21.00

SUA avertizează națiunile și companiile să nu sprijine programul de drone al Iranului
Statele Unite au avertizat că vor fi luate măsuri împotriva națiunilor și companiilor care vor sprijini programul de drone al Iranului, după ce acesta a fost implicat în atacurile din această dimineață de la Kiev, relatează AFP.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Oricine face afaceri cu Iranul care ar putea avea vreo legătură cu dezvoltarea de drone sau de rachete balistice sau cu fluxul de arme din Iran către Rusia ar trebui să fie foarte atent și să facă diligențele necesare – SUA nu vor ezita să folosească sancțiuni sau să ia măsuri împotriva făptașilor”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

„Aprofundarea de către Rusia a unei alianțe cu Iranul este un lucru pe care întreaga lume – în special cei din regiune și din întreaga lume, sincer – ar trebui să fie văzut ca o amenințare profundă”, a spus el.

Citând informații publicate anterior de SUA, Patel a declarat că unele dintre vehiculele aeriene fără pilot ale Iranului vândute Rusiei au funcționat defectuos. Transferul arată „presiunea enormă” asupra Rusiei după pierderile din Ucraina, a spus el. Moscova este „forțată sincer să apeleze la țări nesigure precum Iranul pentru aprovizionare și echipamente”.

UPDATE ORA 20.00

Ucraina afirmă că 108 femei au fost eliberate în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia
Peste 100 de femei ucrainene au fost eliberate în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, în primul schimb exclusiv feminin, scrie pe Telegram Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

El spune că 12 civili se numără printre cele 108 femei eliberate, adăugând că unele dintre ele au fost încarcerate înainte de începerea invaziei rusești în februarie. Yermak a publicat o înregistrare video cu femeile după eliberarea lor.

Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, susținută de Rusia, a declarat că 110 ucraineni, majoritatea femei, vor fi eliberați la rândul lor în schimbul eliberării a 80 de ruși despre care a spus că sunt marinari civili și 30 de militari. Pușilin a declarat că din cei 110 ucraineni incluși în schimb, două persoane au decis să rămână în Rusia.

UPDATE ORA 19.00

Un avion militar s-a prăbuşit într-un bloc cu nouă etaje din oraşul Yeysk, în sudul Rusiei. Guvernatorul Kubanului spune că a plecat în districtul Yeisky, serviciile de urgență lucrează la fața locului, incendiul este în curs de stingere.

Suprafața incendiului izbucnit într-un bloc de apartamente din Yeisk după prăbușirea unui avion este de 2.000 de metri pătrați, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență. Imagini neconfirmate de pe reţelele de socializare au arătat o minge de foc de mari dimensiuni izbucnind din ceea ce părea a fi o clădire cu mai multe etaje.

UPDATE ORA 18.00

În regiunea estică Sumy, serviciile de urgență au anunțat că patru persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete care au vizat infrastructura energetică în această dimineață. Serviciile de urgență au declarat că o substație electrică a fost bombardată, declanșând un incendiu care a avariat o clădire administrativă. Trei persoane au fost salvate din dărâmături.

Loviturile rusești au lovit, de asemenea, instalații energetice din regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat premierul ucrainean, Denys Shmyhal, făcând o persoană rănită. De atunci, energia electrică a fost restabilită. Vestea din Sumy înseamnă că opt persoane au murit în total în urma atacurilor cu drone și rachete de luni din Ucraina.

UPDATE ORA 17.00

Un înalt oficial ucrainean a cerut luni excluderea Rusiei din G20, care urmează să organizeze un summit într-o lună, după loviturile cu drone asupra Kievului.

„Cei care dau ordine să atace infrastructura critică, să înghețe civilii și să organizeze o mobilizare totală pentru a acoperi prima linie cu cadavre, nu pot sta cu siguranță la aceeași masă cu liderii (G20)… (Rusia) trebuie expulzați de pe toate platformele”, a declarat consilierul prezidențial principal Mykhaylo Podolyak într-o declarație pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 16.00

UE a anunțat crearea unei misiuni militare de amploare pentru Ucraina numită EUMAM Ucraina

Misiunea va asigura pregătirea individuală, colectivă și de specialitate a Forțelor Armate, inclusiv a Forțelor de Apărare Teritorială. Acesta va avea loc pe teritoriul statelor membre UE. Comandantul misiunii cu sediu operațional la Bruxelles va fi viceamiralul Hervé Blejean, directorul Forțelor de Planificare și Operațiuni Militare.

Inițial, mandatul misiunii este calculat pe doi ani, iar finanțarea pentru această perioadă se va ridica la aproape 107 milioane de euro.

UPDATE ORA 15.00

Exporturile ucrainene de cereale aproape că au revenit la nivelul de dinainte de război

Exporturile din primele 17 zile ale lunii octombrie au fost cu doar 2,4% mai mici decât în aceeași perioadă a anului 2021, în ciuda închiderii mai multor porturi maritime și a invaziei rusești, arată datele Ministerului Agriculturii, publicate luni.

Exporturile de cereale ale țării s-au prăbușit din februarie, după ce războiul a închis porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor globale la alimente și a provocat temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

UPDATE ORA 14.00

Zelenski despre bombardarea Kievului de astăzi: „Toată noaptea și toată dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele Kamikaze atacă toată Ucraina. La Kiev, există o lovitură într-o clădire rezidențială.

Inamicul ne poate lovi orașele, dar nu ne va putea sparge. Numai pedeapsa corectă și condamnarea generațiilor viitoare îi așteaptă pe ocupanți. Victoria e a noastră.”

UPDATE ORA 13.00

Trei morți în atacul cu rachete de la Sumî

Guvernatorul regional al regiunii estice Sumy a declarat că trei persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite într-un atac cu rachete în această dimineață.

„La ora 5:20 (0220 GMT) dimineața, trei rachete rusești au lovit o instalație de infrastructură civilă. Cel puțin trei persoane au murit. Nouă sunt rănite. Încă mai sunt oameni sub dărâmături”, a scris Dmytro Zhyvytsky pe rețelele de socializare.

Premierul Denys Shmygal a declarat anterior că loviturile rusești au lovit instalații energetice din Sumy și din regiunea centrală Dnipropetrovsk, unde, potrivit președinției, atacurile s-au soldat cu alte morți.

UPDATE ORA 12.00

Fostul lider al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat luni Israelul să nu furnizeze arme Ucrainei, spunând că orice măsură de consolidare a forțelor Kievului ar afecta grav relațiile bilaterale.

„Israelul pare să se pregătească să furnizeze arme regimului de la Kiev. O mișcare foarte nesăbuită. Ar distruge toate relațiile bilaterale dintre țările noastre”, a declarat fostul președinte și premier într-o declarație la Telegram.

UPDATE ORA 11.00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat luni, după un nou val de atacuri cu drone rusești asupra orașelor ucrainene, că Rusia ar trebui să fie expulzată din grupul G20.

Cei care dau ordine să atace infrastructura critică pentru a îngheța civilii și organizează mobilizarea totală pentru a acoperi linia frontului cu cadavre, nu pot sta la aceeași masă cu liderii G20, cu siguranță. Este timpul să punem capăt ipocriziei rusești. Federația Rusă trebuie să fie expulzată de pe toate platformele”, a scris acesta pe Twitter, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 10.00

Agenția rusă de știri Tass anunță că autobuzele au din nou voie să traverseze podul din Crimeea, care a fost avariat în urma unui atac în urmă cu câteva zile. Tass îl citează pe primarul din Kerch, Svyatoslav Brusakov, care a declarat: Cel mai important lucru este că deja trimitem autobuze – sunt grupuri de copii, excursii. Iar autobuzele sosesc la autogara din Kerch. Autobuzele trec pe pod ca de obicei”.

Inițial, atunci când podul rutier a fost redeschis, acesta a fost disponibil doar pentru a fi folosit de mașini.

UPDATE ORA 09.00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, a postat pe Telegram pentru a spune că noaptea în zona controlată de Ucraina din regiune „a trecut relativ calm”.

El a precizat că nu au existat victime, dar există distrugeri”, citând atacuri în districtele Pokrovsky, Kramatorsk și Bakhmut. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Donețk este una dintre regiunile din Ucraina ocupată pe care Rusia a pretins că le „anexează”.

UPDATE ORA 08.00

Sărăcia în Ucraina a crescut de zece ori de la începutul războiului, a declarat un oficial de top al Băncii Mondiale. Arup Banerji, directorul regional al băncii pentru Europa de Est, a declarat că atacurile rusești asupra infrastructurii civile, departe de liniile de front ale conflictului, au complicat situația economică deja gravă.

UPDATE ORA 07.00

Soldații ruși l-ar fi împușcat mortal pe dirijorul ucrainean Iuriy Kerpatenko în locuința sa, după ce acesta a refuzat să ia parte la un concert în Hersonul ocupat.

UPDATE ORA 06.00

Oficialii de securitate americani și aliați cred că Iranul a fost de acord să furnizeze Rusiei rachete sol-sol și drone de atac destinate utilizării în Ucraina. Subiectul urmează să fie discutat de miniștrii de externe ai UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Luxemburg.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina a reușit să își mențină stabilitatea energetică după atacurile rusești de săptămâna trecută care au vizat părți cheie ale infrastructurii sale, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

UPDATE ORA 04.00

În Ucraina, 423 de copii au fost uciși de la începutul invaziei, a declarat biroul procurorului general ucrainean. Acesta a adăugat că alți 810 copii au fost răniți în conflict și că cel mai mare număr de copii răniți a fost înregistrat în regiunile Donețk, Harkov și Kiev.

UPDATE ORA 03.00

Armata ucraineană a declarat că numărul estimat al rușilor uciși de la începutul războiului a ajuns la 65.000. Actualizarea de duminică dimineață a Statului Major al forțelor armate ucrainene a declarat că numărul morților a crescut cu 300 în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 02.00

Clădiri rezidențiale lovite în urma unui atac la Kiev

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, afirmă că mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate în loviturile din această dimineață asupra Kievului și că medicii se află la fața locului.

UPDATE ORA 01.00

Lovituri au avut loc în apropiere de gara centrală din Kiev, fără victime

Șeful căilor ferate ucrainene de stat, Alexander Kamyshin, spune că bombardamentele au avut loc în apropierea gării centrale din Kiev – confirmând ceea ce Daniel Boffey de la The Guardian, care se află în gară, a declarat în urmă cu câteva momente.

Deocamdată nu se cunosc victime în urma loviturilor din apropierea gării, deși în urma atacurilor au fost avariate și clădiri rezidențiale.

ȘTIREA INIȚIALĂ

NATO va începe de mâine, luni, 17 octombrie, un exercițiu numit Steadfast Noon, care are scopul de a verifica arsenalului său nuclear. 60 de avioane din 14 țări vor fi văzute deasupra Europei de Vest și a Mării Nordului.

Unele dintre ele vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le are depozitate pe continent. Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și nu are legătură cu acesta, a anunțat Alianța în repetate rânduri.