• Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat în joi seară o a treia rezoluție prin care cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene.
  • Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a precizat că 24 de țări au votat în favoarea rezoluției, două împotrivă, șapte s-au abținut, iar alte două state au fost absente de la vot.
  • Temerile legate de siturile nucleare din Ucraina au crescut considerabil de când a izbucnit războiul din Ucraina, în februarie.

UPDATE ORA 24:00

Emirul Qatarului laudă ,,cooperarea” Rusiei pentru Cupa Mondială de fotbal.

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a lăudat ,,cooperarea” Rusiei în pregătirea Cupei Mondiale de fotbal, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin, vineri, potrivit AFP.

UPDATE ORA 23:00

SUA: Sute de persoane au fost reținute și date dispărute în orașul ucrainean Herson

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sute de persoane au fost reținute sau au dispărut în regiunea ucraineană Herson în timp ce aceasta se afla sub controlul Rusiei în acest an, iar zeci de persoane ar fi fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susținut de Departamentul de Stat al SUA, potrivit The Independent.

„Rusia trebuie să oprească aceste operațiuni și să își retragă forțele pentru a pune capăt unui război inutil pe care nu poate și nu îl va câștiga – indiferent cât de abjecte și disperate sunt tacticile sale” , a declarat Departamentul de Stat într-o declarație referitoare la raport.

Raportul, consultat de Reuters înainte de publicarea sa de vineri, documentează detențiile și disparițiile a 226 de persoane din Herson între martie și octombrie, dintre care un sfert ar fi fost torturate și cinci au murit în custodie sau la scurt timp după aceea.

Săptămâna trecută, Rusia și-a retras trupele dintr-un „buzunar” de pe malul vestic al râului Nipru din Ucraina, care include Herson, singura capitală regională pe care a capturat-o de la invazia din februarie.

Rusia neagă faptul că trupele sale vizează civili sau au comis atrocități.

Nathaniel Raymond, directorul executiv al laboratorului, a declarat că raportul coroborează avertismentele lansate de Statele Unite înaintea conflictului cu privire la utilizarea de către Rusia a listelor de capturare și ucidere a civililor.

Aceasta este cea mai puternică dovadă că acest lucru se întâmplă” , a declarat Raymond.

UPDATE ORA 22:00

rupele rusești au bombardat orașul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, în seara zilei de vineri, conform șefului administrației militare din Nikopol.

Potrivit rapoartelor, bombardamentul a avut loc în jurul orei 21:00.

Consecințele bombardamentelor din cursul serii sunt în curs de stabilire, deocamdată nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina a obţinut până acum 23 de miliarde de dolari sub formă de ajutor internaţional

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat vineri că, de la începutul invaziei ruse şi până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari (22,24 miliarde de euro) sub formă de ajutor internaţional.

„Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate şi independenţă”, a declarat premierul ucrainean. Din cele 23 de miliarde de dolari, 4,8 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro) provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro) au fost furnizate de SUA, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Potrivit lui Şmîhal, aceste fonduri au fost folosite pentru a finanţa, între altele, plata salariilor funcţionarilor, plata pensiilor, burselor şi a ajutoarelor de stat.

UPDATE ORA 20:00

Aproape toți ucrainenii au acum curent

Energia a fost restabilită aproape peste tot în Ucraina, după ce mai mult de 10 milioane de clienți au fost deconectați joi, a anunțat Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare în Industria Energetică, citat de CNN.

„Poate că aproape 300 de consumatori sunt încă neconectați, dar cei mai mulți dintre ei sunt aproape de linia frontului” , a declarat Kharchenko.

Oficialul a adăugat că situația se îmbunătățește cu fiecare oră, adăugând că speră că „putem avea o pauză de cel puțin 10 până la 12 zile, astfel încât să putem restabili sustenabilitatea rețelei” .

UPDATE ORA 19:00

Aproape 30% din teritoriul ucrainean este minat, spune Kievul

Serhii Kruk, directorul Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, a declarat vineri că aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este minat, potrivit Kyiv Independent.

„Suprafața și volumele de minerit de pe teritoriul Ucrainei au crescut de zece ori față de perioada antebelică”, a spus Kruk.

Pe 14 noiembrie, guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici, a declarat că trupele ruse au minat „aproape totul” în Herson și le-a cerut oamenilor să evite să se adune în partea centrală a orașului.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina cere ajutorul UE

Aproape jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei sunt scoase din funcţiune în urma seriilor de atacuri aeriene desfăşurate de Rusia de la începutul lunii octombrie, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal, scrie Pravda.

Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii , a spus Şmigal în timpul unei conferinţe comune de presă la Kiev cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune  , a precizat el.

Premierul ucrainean a cerut astfel Uniunii Europene sprijin suplimentar” energetic şi financiar pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile, prin furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi seară că în urma raidurilor ruseşti peste 10 milioane de persoane în continuare nu au electricitate, mai ales în regiunile Kiev, Odesa, Viniţia şi Sumî.

UPDATE ORA 17:00

Rusia spune că atacul de joi a vizat „instalațiile de producție de rachete”

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile pe care le-a lansat joi împotriva Ucrainei au vizat instalațiile de producție de rachete împreună cu „infrastructura de combustibil și energie” asociată cu armata, potrivit CNN.

„Pe 17 noiembrie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o lovitură concentrată cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, aerian, maritim și terestre, împotriva instalațiilor militare de comandă și control, a complexului militar-industrial al Ucrainei și a infrastructura de combustibil și energie asociată acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov.

„În urma atacului, au fost lovite instalațiile de producție pentru fabricarea armelor cu rachete. Un arsenal cu arme de artilerie furnizate de țările occidentale, pregătit pentru expediere către trupe, a fost distrus. Transferul rezervelor Forțelor Armate ale Ucrainei și livrarea de arme străine în zonele de ostilități au fost perturbate” , a adăugat acesta.

UPDATE ORA 16:00

Kremlinul spune că țările occidentale ar putea fi elementul „îndrumător” în negocierile cu Ucraina

Occidentul ar putea fi un „element de îndrumare și de întărire” pentru Kiev în orice negocieri cu Moscova privind războiul din Ucraina, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Fără prezența Occidentului, poziția Kievului este „foarte schimbătoare”, crede Peskov, adăugând că „directivele” din aceste țări sunt „implementate foarte scrupulos de către Kiev” .

Kremlinul a acuzat în mod repetat autoritățile de la Kiev că s-au retras din negocierile cu Moscova și că și-au demonstrat refuzul de a relua discuțiile, pe fondul reînnoirii atacurilor rusești asupra infrastructurii și instalațiilor energetice ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus un plan de pace în zece puncte în fața liderilor mondiali la summitul G20 din această săptămână.

Printre condițiile impuse de liderul de la Kiev se numără reafirmarea de către Rusia a integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor Moscovei de pe teritoriul țării vecine și plata de despăgubiri pentru distrugerile provocate.

UPDATE ORA 15.00

Miniștrii grupului de Cooperare Economică Asia-Pacific (Apec) au afirmat într-o declarație comună că unii membri au condamnat războiul din Ucraina și s-au angajat, de asemenea, să mențină deschise lanțurile de aprovizionare și piețele.

UPDATE ORA 14.00

Experții ucraineni lucrează deja la locul din zona de frontieră din sud-estul Poloniei unde o rachetă a ucis două persoane, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

El a scris pe Twitter că Ucraina va continua cooperarea deschisă și constructivă cu Polonia în legătură cu incidentul de marți, în care au fost ucise două persoane.

UPDATE ORA 13.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există nicio perspectivă sau plan pentru un summit între președintele rus, Vladimir Putin, și președintele american, Joe Biden.

Anterior, ministrul adjunct de externe al Moscovei, Serghei Ryabkov, a declarat că Rusia nu exclude alte întâlniri la nivel înalt cu SUA pe tema stabilității strategice.

UPDATE ORA 12.00

Un oficial de rang înalt al ONU a salutat vineri prelungirea cu patru luni a unui acord menit să atenueze penuria de alimente la nivel mondial, ajutând Ucraina să își exporte produsele agricole din porturile de la Marea Neagră, dar a declarat că mai sunt încă multe de făcut.

UPDATE ORA 11.00

Associated Press a publicat fragmente dintr-un interviu cu Alesha Babenko, care susține că timp de 10 zile a fost închis într-un subsol și bătut în mod regulat de soldații ruși. El a declarat pentru AP că a crezut că va muri.

În septembrie, Babenko și nepotul său în vârstă de 14 ani, Vitaliy Mysharskiy, au fost arestați de soldații ruși care au ocupat satul său Kyselivka, în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Ei făcuseră fotografii ale tancurilor distruse și le trimiteau armatei ucrainene.

UPDATE ORA 10.00

Oleg Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a oferit pe Telegram o actualizare a situației din regiunea sa. El a postat pentru a spune că opt persoane au fost rănite ieri, ocupându-se de consecințele unei lovituri asupra a ceea ce el a descris ca fiind „echipamente din industria gazului” în Izium.

El a mai spus că un bărbat de 60 de ani a fost spitalizat după ce o mină a explodat ieri și că serviciile de urgență ucrainene au neutralizat ieri 219 mine în regiunea sa.

UPDATE ORA 09.00

Agenția de presă rusă de stat RIA Novosti a relatat că o școală a fost lovită de focul ucrainean în regiunea ocupată Donețk, una dintre zonele din Ucraina pe care Federația Rusă susține că a anexat-o.

Aceasta îl citează pe primarul impus de Rusia din Donețk, Aleksey Kulemin, care a declarat că 10 obuze au fost trase asupra cartierelor centrale ale orașului, dintre care două au căzut în imediata apropiere a școlii.

UPDATE ORA 08.00

Regiunea Donețk a cunoscut cele mai grele lupte de până acum din timpul războiului. Forțele rusești au fost întărite de trupe retrase din orașul Herson din sud, pe care Ucraina l-a recucerit săptămâna trecută. Forțele ruse au tras focuri de artilerie asupra orașelor Bakhmut și Soledar din apropiere, printre altele, a declarat armata ucraineană.

UPDATE ORA 07.00

Loviturile asupra infrastructurii critice din Odesa și Dnipro au fost confirmate de administrația prezidențială și de șefii regionali. Trei persoane ar fi fost rănite în regiunea Odesa, în timp ce alte 14 persoane au fost rănite în greva asupra orașului Dnipro, potrivit primarului acestuia, Borys Filatov.

UPDATE ORA 06.00

Două persoane au fost ucise într-un atac cu rachete în cursul nopții în regiunea sud-estică Zaporojie, potrivit oficialilor locali. Trei persoane au fost rănite într-un atac asupra orașului Kharkiv din nord-estul țării, au adăugat aceștia.

UPDATE ORA 05.00

Ministerul britanic al Apărării a declarat că barajul de rachete care a lovit Ucraina marți a fost probabil cel mai mare număr de lovituri pe care Rusia le-a efectuat într-o zi din prima săptămână a invaziei sale.

UPDATE ORA 04.00

Un tribunal olandez a găsit trei bărbați vinovați de uciderea celor 298 de persoane aflate la bordul zborului MH17, care a fost doborât de o rachetă sol-aer rusească în timp ce survola estul Ucrainei în 2014.

UPDATE ORA 03.00

Un membru al forțelor armate ruse care a luat parte la invazia Ucrainei a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid.

UPDATE ORA 02.00

Forțele ucrainene controlează aproximativ 1% din teritoriul din regiunea estică Lugansk, potrivit șefului zonei instalat de Rusia. Administratorul susținut de Moscova, Leonid Pasechnik, a fost citat spunând că Ucraina controlează satul Belogorovka și alte două așezări din regiune.

UPDATE ORA 01.00

Kremlinul a declarat că nu își poate imagina să se angajeze în negocieri publice cu Ucraina. Într-o convorbire cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a acuzat Kievul că și-a schimbat poziția cu privire la posibilele discuții de pace dintre Rusia și Ucraina, adăugând că războiul va continua indiferent de scăderea temperaturilor.

UPDATE

Baschetbalista americană Griner a fost transferată într-o închisoare din Mordovia

Campioana americană de baschet Brittney Griner a fost transferată într-o colonie penitenciară din centrul Rusiei pentru a ispăși o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată pentru „trafic de droguri” , au anunțat joi avocații ei, scrie CNN.

Brittney a început să își ispășească pedeapsa la colonia penală IK-2 din Mordovia” , o regiune din centrul Rusiei cunoscută pentru închisorile și clima sa aspră, au declarat avocații Maria Blagovolina și Alexander Boikov, adăugând că au putut să își viziteze clienta la începutul acestei săptămâni.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că speră că omologul său rus Vladimir Putin va fi mai dispus să discute cu Statele Unite un schimb de prizonieri pentru a o scoate din închisoare din Rusia pe vedeta de baschet Brittney Griner.

În vară, administrația Biden a propus un acord pentru un schimb de prizonieri cu Rusia pentru a asigura eliberarea ei, precum și a fostului pușcaș marin american Paul Whelan, dar Moscova nu a răspuns încă pozitiv la ofertă.

Șefii serviciilor de informații americane și rusești s-au întâlnit luni în Turcia, Washingtonul reiterându-și avertismentul adresat Moscovei de a nu folosi arme nucleare în războiul din Ucraina și ridicând problema soartei cetățenilor săi deținuți în Rusia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat în joi seară o a treia rezoluție prin care cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene, scrie Reuters.

Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a precizat că 24 de țări au votat în favoarea rezoluției, două împotrivă, șapte s-au abținut, iar alte două state au fost absente de la vot.

Textul prezentat de Canada și Finlanda pentru votul de joi și consultat de Reuters menționează centrala nucleară Zaporojie, la fel ca și rezoluția anterioară adoptată în septembrie.

Temerile legate de siturile nucleare din Ucraina au crescut consdierabil de când a izbucnit războiul din Ucraina, în februarie.

Obuzele și rachtele au căzut de mai multe ori în apropierea centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Europa -, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de efectuarea atacurilor.

Central de la Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse de mai multe luni, deși continuă să fie operată de angajați ucraineni.