• Compania privată din industria energetică DTEK a transmis, sâmbătă seara, că lipsa curentului din regiunea Odesei s-ar putea întinde pe o perioada de 2-3 luni.
  • Și autoritățile din regiune atrag atenția că situația în regiune rămâne dificilă și le cere oamenilor să părăsească zona.
  • Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent, după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a transmis sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski: Autoritățile fac totul pentru a restabili alimentarea cu energie în regiunea Odesa

Președintele Volodimir Zelenski a participat, duminică, o reuniune a Cartierului General al Comandantului-Șef Suprem.

„A avut loc o ședință a Cartierului General. Situația în prim-plan, refacerea energiei, informații despre planurile și calculele ocupanților. Lucrăm la totul în detaliu” , a transmis președintele Ucrainei, potrivit Reuters.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Șeful statului a precizat că autoritățile fac tot ce le stă în putință pentru a restabili alimentarea cu energie în regiunea Odesa.

„În acest moment, proviziile au fost parțial restabilite în Odesa și în alte orașe. Facem totul pentru a rezolva situația”, a mai subliniat Zelenski.

Situația rămâne complicată în mai multe localități din regiunile Kiev, lviv, Vinnytsia, Ternopil, Chernivtsi, Zakarpattya, Sumy, Dnipro.

„Lucrăm cu partenerii pentru a ușura situația și pentru a le oferi oamenilor noștri mai multe oportunități, mai multă energie electrică” , a transmis Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Soldații ruși au lovit o mașină ucraineană care furniza ajutor umanitar oamenilor din Bakhmut

Soldații ruși au lovit o mașină ucraineană care furniza ajutor umanitar oamenilor din Bakhmut. Un vehicul operațional a fost avariat în urma bombardamentelor de artilerie, au transmis, duminică seara, autoritățile ucrainene, scrie Pravda.

Canalul Telegram al Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență transmite că o mașină a fost folosită de salvatori pentru a livra ajutor umanitar și apă, în special în casele în care au ajuns rușii în noaptea de 11 decembrie. 

„Astăzi, rușii i-au lovit pe salvatorii care furnizează ajutor umanitar oamenilor care rămăseseră în Bakhmut sfâșiați de război. Din fericire, nimeni nu a fost rănit” .

Echipa de ajutor umanitar folosea această mașină  pentru a livra ajutor umanitar și apă în zonele afectate. 

„Locuitorii clădirii înalte i-au ajutat pe salvatori să stingă incendiul care a avut loc în urma bombardării, cu apă din locuințele lor”, au mai transmis autoritățile.

UPDATE ORA 22:00

Forțele ruse îi obligă pe oamenii din Melitopol să treacă la ruble și să ia pașapoarte rusești

În orașul Melitopol din regiunea Zaporijje grivnele ucrainene sunt retrase treptat de pe piață, iar în locul lor este introdusă rubla rusească, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Totodată, ocupanții  îi forțează pe rezidenți să obțină pașapoarte rusești pentru a-și primi plățile cuvenite. De asemenea, ocupanții încearcă să încurajeze financiar populația, acordând asistență financiară celor care acceptă să lucreze în noile instituții.

UPDATE ORA 21:00

Oficial ucrainean: Rusia îşi intensifică activitatea militară în Mariupol, în regiunea Doneţk

Petro Adriushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat duminică seara că Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în oraş, potrivit Mediafax.

Adriushchenko declară că a existat un număr neobişnuit de mare de elicoptere de luptă care se îndreptau spre uzina siderurgică Azovstal. 

O a doua tabără pentru trupele ruseşti mobilizate ar fi fost, de asemenea, înfiinţată în satul Yalta, la aproximativ 35 de kilometri de Mariupol. 

Mariupol a fost ocupat în totalitate la sfârşitul lunii mai, când Rusia a preluat controlul complet al Azovstal, distrus, ultimul bastion ucrainean din oraşul portuar confiscat. Aproximativ 450.000 de persoane locuiau în oraş înainte de invazia Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie.

UPDATE ORA 20:00

O echipă internațională de consilieri juridici colaborează cu procurorii din Herson pentru o anchetă privind presupusele crime sexuale comise de forțele rusești

O echipă internațională de consilieri juridici a lucrat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, care a fost recucerit de Ucraina, în timp ce aceștia au început să strângă dovezi ale presupuselor infracțiuni sexuale comise de forțele ruse, ca parte a unei investigații la scară largă, potrivit Sky News.

Vizita unei echipe de la Global Rights Compliance, o fundație specializată în justiție internațională umanitară și de drepturile omului cu sediul la Haga, nu a fost raportată anterior.

Eforturile lor fac parte dintr-un efort internațional mai amplu de a sprijini autoritățile ucrainene copleșite, în timp ce încearcă să-i tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului, acum vechi de aproape 10 luni.

Acuzațiile de viol și alte abuzuri apărut în toată țara imediat după invazia Rusiei din 24 februarie, conform relatărilor adunate de Reuters și ale organismului de anchetă al ONU.

Moscova, care spune că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina, a negat săvârșirea de crime de război sau vizarea civililor, iar Kremlinul neagă acuzațiile de violență sexuală din partea armatei ruse în Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a explicat de unde ultima dată soldații ruși au lansat drone kamikaze în Ucraina.

El a menționat că în cazul ultimelor raiduri, dronele zburau din Marea Azov.

„Dronele Kamikaze sunt acum lansate din Marea Azov. Din partea de est a Mării Azov, teritoriul Krasnodar. Ultimele două atacuri cu drone au fost de acolo.”

UPDATE ORA 18:00

Războiul Ucraina-Rusia ar putea dura zeci de ani din cauza Crimeei

Eliberarea Crimeei ar putea duce la utilizarea unei bombe nucleare de către președintele rus Vladimir Putin, iar nerezolvarea problemei peninsulei ar putea duce la un conflict de zece ani, scrie The Washington Post

Publicația americană notează că speranța Ucrainei de a recupera Crimeea a părut multă vreme o fantezie exagerată, dar recentele victorii ale Kievului pe câmpul de luptă și greșelile Moscovei au făcut-o brusc plauzibilă – poate chiar periculoasă.

Occidentul, deși sprijină Ucraina, se teme că orice „invazie militară ucraineană a Crimeei” l-ar putea determina pe Putin să acționeze radical, putând chiar să folosească o bombă nucleară.

Unii oficiali occidentali speră că un acord de predare a Crimeii către Rusia ar putea constitui baza pentru un sfârșit diplomatic al războiului.

Ucrainenii resping această idee ca fiind periculos de naivă, în timp ce rușii spun că nu se vor mulțumi cu ceea ce este deja al lor.

The Washington Post consideră că refuzul oricărei părți de a da înapoi amenință să transforme războiul în decenii de conflict, ca în Fâșia Gaza sau Nagorno-Karabah.

UPDATE ORA 17:00

Kremlinul afirmă că Europa își schimbă dependența de gaz dinspre Rusia spre SUA

Europa trece pur și simplu de la dependența de gazul rusesc la dependența de gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă RIA, potrivit Reuters.

El a calificat drept „absurdă” și „frenetică” dorința europenilor de a scăpa de dependența de gazul rusesc, menționând că dependența este aceeași, doar că are „mult mai puțină reciprocitate”.

„Iar acum, când europenii pierd miliarde de euro în fiecare zi, Washingtonul câștigă deja aceste miliarde de dolari”, a adăugat Peskov.

UPDATE ORA 16.00

Germania a promis că va furniza Ucrainei mai multe arme și muniție

Acest lucru a fost raportat de ambasadorul ucrainean în Germania, Aleksey Makeev, într-un interviu pentru Welt am Sonntag. Potrivit lui, acum Ucraina are nevoie de tunuri autopropulsate, sisteme de apărare aeriană și muniție. În același timp, nu a spus în mod specific ce arme va crește Germania, dar a promis că va informa despre asta mai târziu.

„De asemenea, încă desfășurăm negocieri cu privire la furnizarea de tancuri Marder BMP și Leopard. Cu toate acestea, decizia privind furnizarea acestora rămâne încă la guvernul federal. Ne așteptăm ca guvernul să răspundă mai prompt la propunerile și solicitările specifice. Văd că există o dinamică pozitivă aici.” – a spus Makeev.

UPDATE ORA 15.00

Un deputat rus a anunțat sâmbătă că l-a invitat pe traficantul de arme eliberat Viktor Bout să se afle într-o largă cooperare cu o comisie guvernamentală pe care o conduce.

Legiuitorul, Leonid Slutsky, este șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat. Slutsky a declarat că Bout ar putea ajuta comisia în „probleme de asistență pentru cetățenii ruși care se află într-o situație de viață dificilă în străinătate”.

UPDATE ORA 14.00

Doi oameni au fost uciși și alți cinci răniți după ce trupele rusești au bombardat regiunea Herson din sudul țării, a declarat duminică guvernatorul. Orașul Herson a fost recucerit în noiembrie de forțele ucrainene în timpul unei contraofensive a Kievului.

Pe aplicația de mesagerie Telegram, guvernatorul, Laroslav Lanoșevici, a declarat că forțele ruse au lovit sâmbătă o maternitate, o cafenea și o clădire de apartamente, relatează agenția de presă Agence France-Presse.

UPDATE ORA 13.00

„Trebuie să existe responsabilitate” în conflictul din Ucraina, afirmă ministrul britanic de externe
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că trebuie să existe o „responsabilitate” pentru Vladimir Putin pentru presupusele crime de război comise în Ucraina.

El s-a referit la afirmațiile privind violul și violența sexuală folosite ca arme în timp ce se afla la Kiev și că a auzit, de asemenea, „afirmații foarte credibile” potrivit cărora copiii ucraineni sunt trimiși cu forța în Rusia pentru a fi adoptați. Întrebat de Laura Kuenssberg în emisiunea sa de la BBC dacă Putin ar trebui judecat pentru crime de război, acesta a dat un răspuns definitiv.

UPDATE ORA 12.00

Rusia își intensifică producția de cele mai puternice arme, spune Medvedev
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că țara își intensifică producția de arme de nouă generație pentru a se proteja de inamicii din Europa, Statele Unite și Australia, relatează Reuters.

Medvedev a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram: „Intensificăm producția celor mai puternice mijloace de distrugere. Inclusiv cele bazate pe principii noi”.

UPDATE ORA 11.00

Rusia a intensificat măsurile de mobilizare forțată în teritoriul ocupat temporar al raionului Lugansk. În localitatra Krasniy Luch (n.tr. Raza Roșie) a crescut numărul patrulelor care verifică actele bărbaților, dau somații și îi duc la punctul de adunare a celor mobilizați. Unitățile rusești care operează pe frontul Severodonețk au probleme în completarea efectivelor necesare pentru „operația militară specială”.

UPDATE ORA 10.00

Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat că a început să schimbe grivna ucraineană în circulație locală în ruble rusești, urmând ca circulația grivnei în zonele controlate de Moscova să se încheie la 1 ianuarie.

Într-o înregistrare video publicată sâmbătă pe Telegram de către administrația regiunii numită de Moscova, Andrei Peretonkin, șeful filialei locale a băncii centrale ruse, a declarat „Pentru confortul locuitorilor și pentru a permite o integrare mai ușoară a regiunii în spațiul economic rusesc, în această săptămână băncile din regiunea Herson au început operațiunile de schimb valutar”.

UPDATE ORA 09.00

Putin este hotărât să cucerească părți din Ucraina, afirmă Scholz
Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Vladimir Putin este hotărât să cucerească părți din Ucraina și că nu manifestă nici o reținere în brutalitatea sa.

Ori de câte ori vorbesc cu Putin, el spune foarte clar că pentru el este vorba de a cuceri ceva”, a declarat Scholz sâmbătă, la un eveniment la Potsdam, lângă Berlin. „El vrea pur și simplu să cucerească o parte din teritoriul ucrainean prin violență”.

UPDATE ORA 08.00

Șeful NATO și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și să devină un război între Rusia și NATO, potrivit unui interviu publicat vineri. Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declarații pentru postul norvegian de televiziune NRK.

UPDATE ORA 07.00

Rusia vrea să transforme Ucraina într-o dictatură dependentă precum Belarusul, a declarat sâmbătă soția laureatului belarus al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, aflat în închisoare, la primirea premiului în numele acestuia, reluând cuvintele sale. Bialiatski, grupul rus pentru drepturile omului Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina au câștigat premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 în octombrie, pe fondul războiului din Ucraina care a urmat invaziei Rusiei în țara vecină.

UPDATE ORA 06.00

Moscova a anunțat că interzice intrarea în Rusia a 200 de oficiali canadieni, ca răspuns la sancțiuni similare din partea Ottawa. Ministrul Sănătății, Jean-Yves Duclos, și șeful Băncii Imperiale Canadiene de Comerț, Victor Dodig, se numără printre cei vizați, potrivit Agenției France-Presse.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina afirmă că regiunile sale sudice suferă cele mai grave pene de curent electric, la câteva zile după ultimele atacuri rusești asupra rețelei energetice a țării. Șeful operatorului de rețea ucrainean Ukrenergo, Volodimir Kudritski, a declarat că lucrătorii se străduiesc cel mai mult să restabilească alimentarea cu energie electrică în regiunile de la Marea Neagră, Odesa, care a fost grav afectată luni, și în jurul orașului Kherson, recent recucerit.

UPDATE ORA 04.00

Toată infrastructura necritică din orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi instalații energetice, au declarat oficialii locali, fiind afectată și o mare parte din regiunea înconjurătoare.

UPDATE ORA 03.00

Vladimir Putin a declarat că Rusia și-ar putea modifica doctrina militară prin introducerea posibilității unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, într-o aparentă referire la un atac nuclear. Vorbind la doar câteva zile după ce a avertizat că riscul unui război nuclear este în creștere, dar că Rusia nu va lovi prima, Putin a declarat vineri că Moscova se gândește dacă să adopte ceea ce el a numit conceptul Washingtonului de atac preventiv.

UPDATE ORA 02.00

Ministrul ucrainean de externe a declarat că guvernul său colaborează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie aflată sub control rusesc. Dmytro Kuleba a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, că Kievul a rămas în contact strâns cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a susținut că zona de siguranță propusă în jurul uzinei din Zaporojie a fost propusă pentru a opri bombardamentele ucrainene. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat, de asemenea, că retragerea SUA dintr-un tratat care interzice rachetele nucleare cu rază intermediară de acțiune a fost un act distructiv” care a creat un vid și a alimentat riscuri suplimentare de securitate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Compania privată din industria energetică DTEK a transmis, sâmbătă seara, că lipsa curentului din regiunea Odesei s-ar putea întinde pe o perioada de 2-3 luni.

Și autoritățile din regiune atrag atenția că situația în regiune rămâne dificilă și le cere oamenilor să părăsească zona.

„Înțelegem cât de greu este să fii fără curent atâta de mult timp. Dacă, în viitorul apropiat, vă va fi dificil să vă descurcați fără electricitate și aveți ocazia să părăsiți temporar regiunea Odesa, să faceți acest lucru” , au transmis autoritățile, potrivit Ukrayinska Pravda.

Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent, după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a transmis sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.