- Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger.
- Kissinger s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.
- În prezent nu se întrevede niciun sfârşit al războiului declanşat în februarie de Rusia contra Ucrainei şi care a ucis zeci de mii de oameni.
UPDATE ORA 23.00
Liderul opoziției belaruse în exil, Sviatlana Tsikhanouskaia, a avertizat că șansele ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în următoarele săptămâni”, pe măsură ce la Kiev cresc temerile că Moscova face presiuni pentru ca cel mai apropiat aliat al său să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.
Advertisment
Comentariile lui Tsikhanouskaya au fost făcute în timp ce Vladimir Putin a călătorit în Belarus pentru discuții cu Alexander Lukașenko, o întâlnire despre care președintele belarus a spus că va aborda „situația politico-militară” din regiune, precum și cooperarea economică.
UPDATE ORA 22.00
Șeful serviciului de securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, a avertizat cu privire la riscul „foarte mare” al unei noi ofensive rusești spre estul țării sale, reluând mesaje recente ale mai multor comandanți militari ucraineni potrivit cărora Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă majoră la începutul anului viitor.
Recomandări
UPDATE ORA 21.00
Vladimir Putin a descris discuțiile ruso-belaruse de la Minsk ca fiind „foarte productive” după întâlnirea sa individuală cu Alexander Lukașenko, a relatat presa de stat belarusă.
Vorbind reporterilor la o conferință de presă comună cu omologul său belarus, Putin a insistat că Rusia nu are nici un interes să „absoarbă” pe nimeni și că „dușmani” nespecificați au vrut să oprească integrarea Rusiei cu Belarus.
UPDATE ORA 20.00
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina „va continua” și că nu vede o perspectivă pentru negocieri de pace „serioase” în viitorul imediat.
Vorbind reporterilor în timpul conferinței sale anuale de sfârșit de an de la New York, Guterres a declarat că „nu va renunța la urmărirea păcii în Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta Națiunilor Unite”, referindu-se la principiul-cheie al Cartei ONU de respectare a suveranității și integrității teritoriale.
UPDATE ORA 19.00
Miniștrii UE au ajuns la un acord privind plafonarea prețurilor la gaze, după săptămâni de discuții și în ciuda îngrijorărilor că o astfel de intervenție ar putea provoca o mai mare volatilitate pe piață.
Miniștrii au convenit să declanșeze o plafonare în cazul în care prețurile la contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer al titlurilor (TTF) depășesc 180 de euro (157 de lire sterline) pe megawatt/oră timp de trei zile. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că acordul „înseamnă sfârșitul manipulării pieței” de către Rusia și gigantul său energetic Gazprom.
UPDATE ORA 18.00
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko au evitat să menționeze Ucraina în declarațiile lor publice în cadrul unui summit la Minsk.
În scurte remarci, Putin a spus că Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei. El s-a așteptat ca schimburile comerciale dintre cele două țări să atingă un record în acest an, la echivalentul a 40 de miliarde de dolari.
UPDATE ORA 17.00
Civilii din orașul Herson din sudul Ucrainei continuă să se adăpostească de bombardamentele rusești, oficialii locali afirmând că atât orașul, cât și alte așezări recent eliberate sunt lovite de zeci de ori pe zi.
Forțele rusești „au bombardat teritoriul regiunii Herson de 69 de ori” duminică, a declarat Yaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din regiunea Herson, adăugând că atacurile au ucis cel puțin trei persoane, au rănit șase, au lovit un hotel și clădiri de apartamente și, de asemenea, au avariat infrastructura din regiunea recucerită în noiembrie.
UPDATE ORA 16.00
Orice apel unilateral la încetarea focului din partea Rusiei ar fi „complet lipsit de sens în contextul actual”, a declarat luni premierul britanic Rishi Sunak.
Sunak a declarat în cadrul summitului liderilor Forței Expediționare Comune (JEF) de la Riga, Letonia, că un astfel de apel din partea Rusiei ar fi „fals”. „Ar fi folosit de Rusia pentru a se regrupa, pentru a-și întări trupele, iar până când nu se vor retrage din teritoriile cucerite nu poate și nu ar trebui să existe nici o negociere reală”, a continuat Sunak.
UPDATE ORA 15.00
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avut astăzi, la Minsk, discuții cu omologul său belarus, Serghei Aleinik, înaintea vizitei președintelui Vladimir Putin în Belarus.
Miniștrii de externe au discutat despre „probleme specifice de actualitate, despre eforturile de contracarare a sancțiunilor ilegale ale Occidentului, precum și despre interacțiunea pe platformele internaționale”, a declarat presa de stat din Belarus, citată de Ministerul de Externe belarus.
UPDATE ORA 14.00
Rishi Sunak a declarat că Occidentul ar trebui să respingă apelurile unilaterale ale Kremlinului pentru o încetare a focului în Ucraina și să se concentreze pe „degradarea capacității Rusiei de a se regrupa și de a se realimenta”, în cadrul unei reuniuni a liderilor europeni din Letonia.
Premierul britanic a vorbit la un summit al Forței Expediționare Comune din 10 țări în capitala letonă, într-un moment de îngrijorare sporită cu privire la faptul dacă Marea Britanie va continua sprijinul ferm pentru Ucraina, început sub conducerea lui Boris Johnson.
UPDATE ORA 13.00
Miniștrii energiei din UE se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la gaze, după luni de dezbateri fără a se ajunge la un acord, în ciuda a două reuniuni de urgență.
Potrivit Reuters, miniștrii analizează un nou compromis propus de Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE.
În proiectul de propunere, plafonul ar fi declanșat dacă prețurile la contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer al titlurilor (TTF) pentru gaz depășesc 180 de euro pe megawatt oră timp de trei zile.
UPDATE ORA 12.00
Președintele rus, Vladimir Putin, se deplasează luni în Belarus pentru a se întâlni cu liderul belarus, Alexander Lukașenko, în timp ce la Kiev cresc temerile că Moscova îl împinge pe cel mai apropiat aliat al său să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.
UPDATE ORA 11.00
Alertă de raid aerian în Kiev și în cea mai mare parte a Ucrainei. O alertă de raid aerian a fost emisă în Kiev și în cea mai mare parte a Ucrainei, potrivit oficialilor.
UPDATE ORA 10.00
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât patru rachete antiradiații HARM de fabricație americană deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, în decurs de 24 de ore, a anunțat agenția de știri de stat TASS. O persoană a murit și mai multe au fost rănite de bombardamentele ucrainene în regiune duminică dimineața, a declarat guvernatorul regiunii pentru Reuters.
UPDATE ORA 09.00
Forțele aeriene ucrainene spun că au doborât 30 din cele 35 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. Dronele kamikaze Shahed-136/131, de fabricație iraniană, ar fi fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov, a adăugat forța.
UPDATE ORA 08.00
Zelenski îi îndeamnă pe liderii occidentali să accelereze furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut liderilor occidentali reuniți în Letonia să accelereze furnizarea unei game largi de sisteme de armament către țara sa.
UPDATE ORA 07.00
Rusia va desfășura muzicieni pe linia frontului ucrainean în încercarea de a ridica moralul, potrivit Ministerului Apărării. „Brigada de creație de pe linia frontului” va avea sarcina de a menține „o stare morală, politică și psihologică ridicată [în rândul] participanților la operațiunea militară specială”, a declarat ministerul, citat de agenția rusă RBC News.
Oficialii britanici din domeniul apărării au declarat că noua unitate este în concordanță cu utilizarea istorică a „muzicii militare și a divertismentului organizat” pentru a ridica moralul, deoarece moralul scăzut continuă să fie o „vulnerabilitate semnificativă în mare parte din forțele rusești”.
UPDATE ORA 06.00
Doi răniți într-un atac cu drone la Kiev – rapoarte
Noile informații publicate de autoritățile ucrainene sugerează că atacul anterior cu drone al Rusiei asupra Kievului a afectat infrastructura critică și a rănit două persoane.
Guvernatorul regional al Kievului, Oleksiy Kuleba, a scris pe Telegram în această dimineață: „Obiecte de infrastructură și case private au fost avariate în urma unui atac nocturn cu drone în regiunea Kiev … două victime. Oamenilor li se acordă ajutor – se află sub supravegherea medicilor”.
UPDATE ORA 05.00
Recruții wagnerieni din Rusia erau probabil amenințați cu execuția atunci când se abăteau de la rutele de asalt: Ministerul britanic al Apărării
Grupul militar rusesc proxy Wagner continuă să joace un rol major în luptele de uzură din jurul Bakhmut, în estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
În ultimele luni, grupul a dezvoltat tactici ofensive pentru a se folosi de numărul mare de condamnați slab pregătiți pe care i-a recrutat, notează ministerul în ultimul său raport de informații.
UPDATE ORA 04.00
Kievul a fost lovit de un atac cu dronă, potrivit autorităților
Cel puțin două explozii puternice au zguduit capitala Ucrainei în primele ore ale dimineții de luni, în timp ce oficialii susțin că orașul a fost lovit de o serie de drone rusești. Mai multe surse de știri locale au raportat exploziile în centrul Kievului. Mai multe explozii puternice au fost auzite și în regiunile din jurul orașului, au relatat martorii Reuters. Un incendiu a fost, de asemenea, raportat în districtul central Shevchenkivskyi din Kiev.
Forțele armate ucrainene au tras primul semnal de alarmă într-o alertă pe Telegram, în jurul orei locale 2.00, spunând că armata a trimis apărarea aeriană pentru a proteja capitala de atacurile cu drone. Administrația de stat a orașului Kiev a trimis, de asemenea, o alertă prin care îndemna locuitorii să se adăpostească.
UPDATE ORA 03.00
Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru încă trei milioane de ucraineni după ultimele atacuri rusești asupra infrastructurii, ajungând la un total de nouă milioane după două zile, a declarat președintele Ucrainei.
UPDATE ORA 02.00
Marea Britanie urmează să anunțe un nou pachet major de artilerie pentru Ucraina, în timp ce premierul britanic Rishi Sunak se pregătește să se întâlnească luni, la Riga, în Letonia, cu omologii săi nordici, baltici și olandezi.
Potrivit unui comunicat emis de biroul premierului și citat de Agenția France-Presse, acesta va anunța intenția Marii Britanii de a furniza „sute de mii de cartușe de artilerie anul viitor, în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 milioane de dolari) care va asigura un flux constant de muniție de artilerie critică pentru Ucraina pe tot parcursul anului 2023”.
UPDATE ORA 01.00
Patru persoane din regiunea Belgorod, aflată la granița de sud a Rusiei, ar fi fost rănite duminică de bombardamente, a declarat guvernatorul. Martorii au raportat explozii puternice în capitala regională.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, dar visele de destrămare a Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger, potrivit Reuters.
Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de stat în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.
Conflictul declanșat de invazia din 24 februarie a lui Putin în Ucraina, care a ucis zeci de mii de oameni și a alungat milioane de oameni din casele lor, nu se întrevede un sfârșit. Rusia controlează acum aproximativ o cincime din Ucraina.
În timp ce Putin vrea ca Ucraina să recunoască pierderea Crimeii şi a regiunilor din est şi sud anexate de Rusia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sprijinit de Occident cu arme şi muniţii, condiţionează orice negociere cu Rusia de retragerea completă a trupelor acesteia de pe tot teritoriul Ucrainei, condiţie în care Moscova vede o influenţă a Washingtonului asupra Kievului.
„Se apropie momentul să ne raportăm la schimbările strategice deja realizate şi să le integrăm într-o nouă structură în direcţia obţinerii păcii prin negociere” , a scris Kissinger într-un articol intitulat „Cum să evităm un alt război mondial” , publicat în revista The Spectator.
„Un proces de pace trebuie să lege Ucraina de NATO, indiferent de formulă. Alternativa neutralităţii nu mai are sens” , a remarcat fostul secretar de stat american.
Kissinger a declarat că în luna mai un acord de încetare a focului prin care Rusia să se retragă de-a lungul liniei de contact create în 2014 după anexarea Crimeii şi declanşarea atunci a conflictului armat în estul separatist pro-rus al Ucrainei, menţionând ca opţiune şi organizarea de referendumuri sub supraveghere internaţională în teritoriile ucrainene revendicate de Rusia, propuneri respinse de Zelenski.
Kissinger atrage pe de altă parte atenţia că dorinţa Occidentului de a face Rusia ,,neputincioasă” sau chiar de a obţine ,,disoluţia Rusiei ori distrugerea capacităţii sale politice strategice” pot rezulta într-o situaţia de haos în care diferitele etnii şi regiuni din interiorul Rusiei ar putea încerca să-şi tranşeze diferendele prin violenţă, acesta într-o ţară înarmată cu mii de focoase nucleare” .
Partenerii noștri