- Președintele polonez Andrzej Duda și ministrul Apărării Naționale Mariusz Blaszczak au vizitat luni Brigada a 10-a de cavalerie blindată din Świętoszów, Polonia, și s-au întâlnit cu instructori polonezi și soldați ucraineni care se antrenează pe tancurile Leopard 2 A4.
- Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Polonia a informat despre acest lucru pe rețelele sale de socializare.
- 105 militari ucraineni au sosit în Polonia – 84 ca parte a 21 de echipaje de tancuri și 21 de personal tehnic. Cursul de pregătire pentru soldații ucraineni va dura o lună, cu 10-12 ore de cursuri pe zi.
UPDATE 23.00
Rusia încearcă să îi priveze pe ucraineni de accesul la rezervele de apă – cu implicații periculoase pentru instalațiile de stocare a apei necesare pentru funcționarea centralelor nucleare – a declarat marți premierul ucrainean Denys Shmyhal.
Advertisment
„Pierdem mii de metri cubi de apă din cauza faptului că porțile de inundație ale hidrocentralei Kakhovka au fost parțial deteriorate și apoi deschise în mod intenționat de către ruși”, a declarat Shmyhal într-o postare pe Telegram. „Unele dintre așezările care primesc apă din râul Dnipro ar putea rămâne fără acces la apă potabilă”.
UPDATE 22.00
Un „grup de lucru” al UE va fi înființat pentru a analiza utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat marți președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene. Grupul va efectua o „analiză juridică, financiară, economică și politică a posibilităților de utilizare a activelor rusești înghețate”, se arată în declarația președinției suedeze.
Recomandări
O parte din această activitate va implica obținerea unei „imagini mai clare” a locului unde se află activele deținute de statul rus și a valorii lor totale, a adăugat declarația.
UPDATE 21.00
Cel puțin 6.000 de copii ucraineni deținuți în Rusia pentru „reeducare” – raport
Rusia a reținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni, probabil mult mai mulți, în locuri al căror scop principal pare a fi reeducarea politică, potrivit unui raport susținut de SUA.
Cercetătorii de la Universitatea Yale au identificat cel puțin 43 de tabere și alte facilități în Crimeea și în Rusia, controlate de Rusia, unde copiii ucraineni au fost ținuți ca parte a unei „rețele sistematice pe scară largă” operate de Rusia de la invazia Ucrainei de anul trecut, se arată în raport.
UPDATE 20.00
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a numit trei noi adjuncți, după un scandal de corupție care l-a forțat pe unul dintre adjuncții săi și i-a pus sub semnul întrebării propria poziție.
Reznikov, una dintre cele mai cunoscute figuri ucrainene la nivel internațional, s-a angajat să combată corupția după ce s-a aflat că ministerul apărării a plătit de două sau de trei ori mai mult decât prețul de supermarket al alimentelor pentru aprovizionarea trupelor de pe linia frontului. Unul dintre adjuncții săi a demisionat în urma acuzațiilor, pe care ministerul le-a negat. Alți doi au fost concediați marți.
UPDATE 19.00
Condamnații ruși au declarat că sunt angajați de Ministerul Apărării din această țară pentru a lupta ca „carne de tun” în Ucraina, potrivit unui raport. Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, a declarat săptămâna trecută că recrutarea de prizonieri de către Wagner „a încetat complet”.
UPDATE 18.00
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat unui summit NATO la sediul alianței militare de la Bruxelles. Stoltenberg începe prin a-i ura bun venit la reuniune ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și spune că a trecut aproape un an de când Rusia a lansat invazia în toată regula a Ucrainei.
El descrie războiul Rusiei în Ucraina ca fiind unul care a adus „suferințe de nedescris poporului ucrainean, a distrus pacea în Europa și a afectat oamenii din întreaga lume la criza alimentară și energetică”.
UPDATE 17.00
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat vehement afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi încercat să destabilizeze Moldova, vecina Ucrainei. Potrivit rapoartelor din Tass și preluate și de mass-media din Moldova, ea a declarat:
„Aceste acuzații sunt complet nefondate. Ele pornesc de la șmecheria clasică pe care Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina o folosesc adesea: mai întâi fac acuzații bazate pe așa-zise informații secrete care nu pot fi verificate, iar apoi le folosesc pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale.”
UPDATE 16.00
România a anunțat că a desfășurat două avioane MiG-21 Lancer pentru a căuta pe radar ceea ce părea a fi un balon meteorologic, dar că nu au putut confirma ținta, relatează Reuters.
Anterior, Moldova vecină și-a închis spațiul aerian fără a preciza un motiv. Vineri a avut loc un incident când Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus după ce o rachetă destinată unei ținte din Ucraina i-a survolat spațiul aerian. Inițial, surse ucrainene au afirmat că racheta a intrat și în spațiul aerian al României, ceea ce România a negat.
UPDATE 15.00
Polonia confirmă că avioanele de vânătoare olandeze au fost mobilizate pentru a intercepta avioane rusești
Ministerul polonez al Apărării a confirmat că avioane de luptă olandeze F-35 au fost trimise luni pentru a intercepta trei avioane rusești. „Avioanele olandeze F-35 staționate la a 22-a bază aeriană tactică din Malbork au fost mobilizate luni (13 februarie) pentru a identifica și intercepta 3 avioane rusești care operau în apropierea spațiului aerian polonez”, a precizat Ministerul polonez al Apărării într-o declarație trimisă marți la CNN.
Ministerul Apărării a precizat că avioanele de luptă F-35 operau deasupra apelor internaționale și că spațiul aerian polonez nu a fost încălcat. „Operațiunea a fost realizată ca parte a NATO Enhanced Air Policing, care inspectează flancul estic al NATO. Aceasta a fost o operațiune standard realizată în acest tip de situații”, a adăugat comunicatul.
UPDATE 14.00
Înaltul Reprezentant al UE spune că blocul comunitar este conștient de presiunea la care este supusă Moldova, vecina Ucrainei, de către Moscova. „Știm cât de mult se află Moldova sub presiunea Rusiei”, a declarat Josep Borrell jurnaliștilor marți, la Bruxelles.
Având în vedere că Moldova va găzdui conferința Comunității Politice Europene la sfârșitul acestui an, este o „bună ocazie pentru toată lumea [de] a arăta sprijin pentru Moldova”, a continuat diplomatul de top al UE.
UPDATE 13.00
Recăpătându-și cunoștința într-un nor de fum, Simon Johnsen a auzit un șuierat puternic în urechi. A verificat dacă mai avea încă toate părțile corpului său.
Alături de el, colegul medic Pete Reed era mort. La fel și femeia civilă ucraineană ale cărei răni veniseră să le trateze. Era ora prânzului, joi, 2 februarie, în Bahmut, în regiunea Donetsk din estul Ucrainei, iar o rachetă rusească lovise la doar câțiva metri de locul în care cei doi urmau să acorde ajutor.
Johnsen, un medic norvegian, și un grup de alți voluntari ajunseseră la fața locului cu doar câteva momente mai devreme. Vorbind pentru CNN, ei descriu atacul ca fiind un exemplu de primă mână al Rusiei care vizează medicii și ajutoarele din prima linie în așa-numitele „duble lovituri”: lovirea unei ținte, așteptarea câtorva minute până la sosirea primilor respondenți și apoi lovirea din nou în același loc.
UPDATE 12.00
Germania va crește producția de muniție, având în vedere intensificarea ofensivei Rusiei în Ucraina, a declarat marți ministrul Apărării din această țară, Boris Pistorius.
Vorbind în fața jurnaliștilor la Bruxelles înainte de o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO, Pistorius a subliniat eforturile tot mai mari ale Rusiei de a „recâștiga inițiativa în Donbas”.
Ministrul apărării a calificat „problema apărării aeriene și a aprovizionării cu muniții” mult „mai importantă decât avioanele de luptă”. Acest lucru face ecou la remarcile făcute marți și de șeful NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că „nevoia urgentă” a NATO este de a oferi sprijinul militar pe care l-a promis deja Ucrainei, mai degrabă decât de a lua decizii cu privire la trimiterea de asemenea a unor avioane de vânătoare moderne.
UPDATE 11.00
O instanță sud-coreeană a decis în favoarea revizuirii cererilor de acordare a statutului de refugiat pentru doi dintre cei cinci bărbați ruși care au rămas blocați pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud din octombrie anul trecut, după ce au scăpat de recrutare.
Cererea unui al treilea bărbat a fost respinsă de instanță, în timp ce alți doi bărbați încă așteaptă o decizie în privința cazurilor lor. Aceștia au fugit din Rusia după ordinul de mobilizare militară emis de guvern în septembrie anul trecut și sunt blocați pe aeroportul din Seul de luni de zile, după ce autoritățile au refuzat să îi accepte.
UPDATE 10.00
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că Grupul de contact pentru Ucraina va sprijini „lupta pentru libertate pe termen lung” a Ucrainei, adăugând că va ajuta, de asemenea, Ucraina să avanseze în timpul unei „contraofensive de primăvară”.
„Cu unitate și urgență, vom oferi din nou sprijinul pe care l-am promis Ucrainei”, a declarat Austin înainte de reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la Bruxelles. „Vom pune capacități în mâinile forțelor ucrainene antrenate… astfel încât acestea să poată fi integrate împreună pe câmpul de luptă.”
UPDATE 09.00
Două avioane de vânătoare olandeze F-35 au fost trimise luni pentru a identifica și intercepta trei avioane care zburau în apropierea graniței poloneze cu exclava rusă Kaliningrad, potrivit Ministerului olandez al Apărării.
UPDATE 08.00
Berlusconi dă vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina
Fostul premier italian Silvio Berlusconi l-a acuzat pe președintele Ucrainei pentru invazia rusă de aproape un an, punându-se din nou în contradicție cu sprijinul ferm al premierului Giorgia Meloni pentru Kiev.
UPDATE 07.00
Putin nu ia decizii bune, spune consilierul de securitate al Casei Albe
Armata rusă, care a crezut inițial că Kievul va cădea în două zile de la invazia sa de acum aproape un an, se luptă în continuare cu logistica și cu alte probleme care au afectat atacul său neprovocat asupra Ucrainei, potrivit Casei Albe.
Președintele rus Vladimir Putin nu ia decizii bune, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
UPDATE 06.00
Este posibil ca Rusia să spioneze mai mult industria energetică norvegiană, potrivit poliției de securitate din Norvegia
Rusia va încerca să adune mai multe informații despre infrastructura de petrol și gaze a Norvegiei, ca parte a unui efort de a pune presiune asupra aprovizionării cu energie a Europei, a declarat agenția de securitate a poliției din țara nordică (PST) în evaluarea sa anuală a amenințărilor.
Deși este puțin probabil ca Rusia să efectueze acte de sabotaj pe teritoriul norvegian în 2023, acest lucru s-ar putea schimba dacă disponibilitatea Moscovei de a intensifica conflictul cu NATO și cu Occidentul ar crește, a precizat PST.
UPDATE 05.00
Rusia susține că a capturat un alt sat de la periferia orașului Bahmut
Ministerul rus al Apărării a reluat luni afirmațiile grupului militar privat rus Wagner potrivit cărora satul Krasna Hora de lângă Bahmut, în estul Ucrainei, a fost capturat.
UPDATE 04.00
Tancuri rusești virând sălbatic înainte de a exploda sau intrând direct în câmpuri minate, oameni alergând în toate direcțiile, unii în flăcări, trupurile soldaților prinse în șenilele tancurilor.
Bloggerii militari ruși numesc acest lucru un fiasco, și chiar mai rău. Aceste scene au fost înregistrate de drone militare ucrainene în ultimele două săptămâni în jurul orașului Vuhledar din Donețk, în estul Ucrainei, unde asalturile rusești succesive au eșuat.
UPDATE 03.00
SUA le-a cerut cetățenilor săi din Rusia să plece imediat din cauza războiului din Ucraina și a riscului de a fi arestați arbitrar de către forțele de ordine ruse.
UPDATE 02.00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat luni Rusia că plănuiește să folosească sabotori care au urmat o pregătire militară și sunt deghizați în civili pentru a destabiliza țara, reluând o afirmație făcută cu câteva zile înainte de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDATE 01.00
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut Turciei și Ungariei să ratifice rapid candidaturile Finlandei și Suediei de a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
ȘTIRE INIȚIALĂ
În Polonia a început instruirea militarilor ucraineni pe tancurile Leopard 2 în cadrul misiunii de instruire a Uniunii Europene EUMAM Ucraina, conform CNN.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Polonia a informat despre acest lucru pe rețelele sale de socializare.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a vizitat personal terenul de antrenament al Brigăzii a 10-a de cavalerie blindată. Acolo, militarii ucraineni sunt instruiți să opereze tancurile Leopard 2A4, pe care Varșovia intenționează să le predea Forțelor Armate ale Ucrainei.
„La instrucțiunile președintelui Ucrainei, începem pregătirea militarilor ucraineni. La exerciții participă soldați experimentați, hotărâți să protejeze Patria. Ne desfășurăm activitățile aliate prin intermediul ajutorului militar și umanitar, precum și prin organizarea de antrenamente” , a declarat președintele polonez Andrzej Duda.
105 militari ucraineni au sosit în Polonia – 84 ca parte a 21 de echipaje de tancuri și 21 de personal tehnic. Cursul de pregătire pentru soldații ucraineni va dura o lună, cu 10-12 ore de cursuri pe zi.
Partenerii noștri