- Un fost președinte al CPI a declarat că este încrezător că Vladimir Putin va fi judecat.
- „Nu există niciun temei pentru mine să cred că aceasta va fi o poveste diferită.”
- Şeful grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a declarat că anticipează recrutarea a încă 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai.
UPDATE ORA 23.00
Şeful grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a declarat că anticipează recrutarea a încă 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai. Între timp, Putin a semnat legi care interzic „discreditarea” voluntarilor și mercenarilor care luptă în Ucraina.
Advertisment
UPDATE ORA 22.00
Republicanii americani resping criticile cu privire la ajutorul Ucrainei în timp ce cursa prezidențială pentru 2024 se profilează
Doi republicani s-au prezentat în timp ce potențialii candidați la președinția Republicii Moldova din 2024 au declarat clar sâmbătă că nu sunt de acord cu guvernatorul Floridei Ron DeSantis – care este, de asemenea, poziționat pentru o candidatură în 2024 – cu privire la problema războiului Rusiei în Ucraina.
Recomandări
Fostul vicepreședinte Mike Pence și guvernatorul New Hampshire, Chris Sununu, au făcut un contrast cu comentariile lui DeSantis care descriu invazia drept o „dispută teritorială” care nu este de interes național „vital” pentru SUA.
La un forum de politică externă cu senatorul Joni Ernst la Des Moines, Iowa, Pence și-a reiterat remarcile, respingând caracterizarea lui DeSantis, spunând că „războiul din Ucraina nu este o dispută teritorială; este o invazie rusă”.
UPDATE ORA 21.00
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe: Rusia este deschisă la „propuneri serioase” de diplomație din Occident și Ucraina
Rusia ar avea în vedere „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
„Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică a crizei, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi”, a scris Maria Zakharova într-o postare Telegram sâmbătă.
UPDATE ORA 20.00
Avioanele de luptă NATO interceptează avioane rusești în apropierea spațiului aerian eston pentru a doua oară într-o săptămână
Avioanele de luptă britanice și germane au interceptat vineri o aeronavă rusă care zbura în apropierea spațiului aerian eston, potrivit unui comunicat al Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie.
A fost a doua astfel de întâlnire în această săptămână, deoarece NATO desfășoară eforturi comune de poliție aeriană în regiune.
Cele două avioane Typhoon au interceptat „un avion militar rusesc de pasageri Tu-134, cunoscut sub numele NATO Crusty, care era escortat de două avioane de luptă Sukhoi Su-27 Flanker și un avion de transport militar AN-12 Cub”, a spus RAF. .
UPDATE ORA 19.00
Ucraina promite că va expulza Rusia din toate teritoriile ocupate cu ocazia aniversării anexării Crimeei
Ministerul de Externe al Ucrainei a marcat sâmbătă aniversarea anexării Crimeei de către Rusia, declarând că peninsula „suferă” de nouă ani sub Kremlin și cerând Rusiei să părăsească toate teritoriile ucrainene ocupate.
În 2014, Rusia a invadat peninsula Mării Negre și și-a finalizat anexarea în câteva zile, organizând un referendum care a fost criticat de Ucraina și de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim.
UPDATE ORA 18.00
Președintele turc Erdogan anunță prelungirea acordului cu Ucraina privind cerealele la Marea Neagră
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă o prelungire a acordului cu cereale la Marea Neagră, dar nu a precizat o nouă dată de expirare.
Acordul, care a fost intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut pentru a garanta trecerea în siguranță a navelor care transportă exporturi vitale de cereale din Ucraina, trebuia să expire astăzi.
„Ca urmare a negocierilor noastre cu ambele părți, am prelungit perioada acordului”, a declarat Erdogan la un eveniment în provincia Çanakkale din Turcia.
UPDATE ORA 17.00
Înalți oficiali ucraineni și americani discută despre ajutorul militar într-un nou apel
Înalți oficiali de la Kiev și Washington au susținut o videoconferință pentru a discuta „nevoile urgente” ale armatei ucrainene și situația actuală de pe câmpul de luptă, potrivit șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak.
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și președintele general Mark Milley au fost toți la apel, care a avut loc sâmbătă, ora locală, a declarat Yermak într-o postare Telegram.
UPDATE ORA 16.00
Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a declarat că Putin a vizitat o școală de artă și un centru pentru copii. Locurile par să fi fost alese ca răspuns la mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională. Mandatul îl acuză pe Putin că este responsabil de răpirea copiilor din Ucraina.
Putin a luat un avion pentru a parcurge cei 1.821 de kilometri de la Moscova până la Sevastopol, cel mai mare oraș din regiune, unde s-a urcat la volanul mașinii care l-a transportat în jurul orașului, potrivit guvernatorului acestuia, instalat la Moscova, Mihail Razvozhayev.
Pe lângă școala de artă și centrul pentru copii, Putin a vizitat și situl arheologic de la ruinele orașului antic grec Chersonesos, potrivit presei ruse de stat.
Mandatul de arestare al CPI a fost primul emis împotriva unui lider al unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Curtea, care are sediul la Haga, în Olanda, a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului în cadrul Biroului președintelui Federației Ruse.
Măsura a fost imediat respinsă de Moscova – și salutată de Ucraina ca un progres major. Cu toate acestea, implicațiile sale practice ar putea fi limitate, deoarece șansele ca Putin să fie judecat la CPI sunt foarte puțin probabile, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția curții și nici nu își extrădează cetățenii.
UPDATE ORA 15.00
Putin vizitează Crimeea la aniversarea anexării de la Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat peninsula anexată Crimeea pentru a marca nouă ani de când Rusia a confiscat-o.
Televiziunea de stat rusă a prezentat un scurt clip cu un Putin îmbrăcat casual, plimbându-se cu un grup de oficiali, și a promis mai multe detalii în scurt timp, relatează Reuters.
Rusia a cucerit Crimeea în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia sa la scară largă în Ucraina.
Ucraina spune că va lupta pentru a expulza Rusia din Crimeea și din toate celelalte teritorii pe care Rusia le-a ocupat în războiul care durează de un an.
UPDATE ORA 14.00
Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă fondatorul său, Evgheni Prigozhin.
Acesta a declarat într-un mesaj audio pe Telegram că centrele de recrutare Wagner, despre care a spus că săptămâna trecută s-au deschis în 42 de orașe rusești, angajează în medie între 500 și 800 de persoane pe zi, spune Reuters.
Acesta nu a oferit nicio dovadă pentru a susține cifrele, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.
Oamenii lui Prigozhin au suferit pierderi grele în timp ce conduceau eforturile rusești de a captura orașul ucrainean Bakhmut, care a rezistat din vara anului trecut în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul care durează de un an.
În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigozhin i-a recrutat din închisorile rusești cu promisiunea unei grațieri gratuite dacă supraviețuiesc șase luni.
Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.
Prigozhin a declarat că recrutarea a decurs mai bine decât se aștepta și că cei care s-au oferit voluntari erau într-o formă fizică mai bună decât deținuții pe care îi luase înainte.
„Până la jumătatea lunii mai, plănuim să creștem numărul de luptători din unitățile noastre cu aproximativ 30.000”, a spus el.
UPDATE ORA 13.00
Ucraina a făcut publice câteva detalii despre atacurile cu drone efectuate de Rusia în timpul nopții.
Unele au lovit regiunea relativ pașnică Lviv din vestul Ucrainei. Dnipropetrovsk a fost, de asemenea, vizat, la fel ca și Kievul, unde apărarea aeriană a doborât toate dronele atacatoare.
Rusia bombardează în mod regulat Ucraina cu rachete, artilerie și drone, provocând deseori întreruperi dureroase de energie electrică care au blocat oamenii să-și încălzească locuințele sau să obțină apă potabilă.
„[La] aproximativ ora 21:00 în data de 17 martie 2023, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu drone de atac kamikaze de fabricație iraniană de tip Shahed-136/131”, au declarat forțele aeriene ucrainene într-o postare pe Telegram.
Aceasta a adăugat că 11 din cele 16 drone au fost distruse.
Potrivit forțelor aeriene, atacul a fost lansat din Marea Azov și din regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina.
„[În jurul] orei 1:00 dimineața, regiunea noastră a fost atacată de drone kamikaze de tip Shahed 136. Potrivit informațiilor preliminare, au fost șase dintre ele”, a declarat guvernatorul regional din Lviv, Maksym Kozytski.
El a adăugat că trei au fost doborâte, în timp ce alte trei drone „au lovit spații nerezidențiale” în districtul Yavoriv, provocând pagube, dar fără victime, potrivit Agenției France Presse.
În regiunea sud-estică Dnipropetrovsk, trei drone au fost doborâte de apărarea aeriană, a declarat șeful consiliului regional Mykola Lukașuk.
„Alte două au lovit o instalație de infrastructură critică din Novomoskovsk”, a adăugat Lukașuk.
El a precizat că atacul a provocat un incendiu și pagube „semnificative”.
Potrivit lui Lukașuk, incendiul a distrus patru case și a avariat alte șase. Nimeni nu a fost rănit.
Dronele au vizat, de asemenea, capitala Kiev, potrivit administrației orașului.
„Forțele noastre de apărare aeriană au distrus toate țintele aeriene”, a declarat aceasta pe rețelele de socializare, adăugând că nu s-au înregistrat victime sau pagube.
UPDATE ORA 12.00
Statele Unite au comentat despre emiterea unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională pentru președintele rus Putin:
„Procurorul Curții Penale Internaționale este o persoană independentă și își dă propriile judecăți pe baza probelor de care dispune. Cei responsabili pentru crimele de război trebuie trași la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Președintele american Joe Biden a salutat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru președintele rus Vladimir Putin.
„Cred că este justificat”, a spus Biden lui Jeremy Diamond de la CNN.
Liderul american a recunoscut că autoritatea curții nu este recunoscută de Rusia sau SUA, „dar cred că reprezintă un punct foarte puternic”, a spus el.
Putin „a comis în mod clar crime de război”, a adăugat Biden.
UPDATE ORA 11.00
Rusia ar putea extinde recrutarea pentru a mări efectivele militare, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul a declarat că deputații din Duma rusă au introdus luni un proiect de lege pentru a schimba vârsta de recrutare pentru bărbați la 21-30 de ani, de la 18-27 de ani, cât este în prezent. Legea va fi probabil adoptată, a spus acesta, și va intra în vigoare în ianuarie 2024.
„Mulți bărbați de 18-21 de ani pretind în prezent că sunt scutiți de recrutare datorită faptului că urmează studii superioare. Este foarte probabil ca autoritățile să schimbe intervalul de vârstă pentru a consolida numărul de trupe, asigurându-se că studenții sunt în cele din urmă obligați să servească.
Ministerul a precizat că Rusia continuă să interzică în mod oficial recruților să participe la operațiunile din Ucraina, deși „cel puțin câteva sute de persoane au servit probabil din cauza unor confuzii administrative sau după ce au fost constrânse să semneze contracte”, a precizat Ministerul.
Chiar dacă Rusia continuă să se abțină de la desfășurarea de recruți în război, recruții suplimentari vor elibera o proporție mai mare de soldați profesioniști pentru a lupta.
Rusia organizează recrutări de două ori pe an, în afară de „mobilizarea parțială” de anul trecut.
UPDATE ORA 10.00
Decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin obligă cele 123 de state membre ale Curții să îl aresteze pe președintele rus și să îl transfere la Haga, în Olanda, pentru a fi judecat, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.
Curtea a emis vineri un mandat de arestare și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații de crime de război.
Agenția France-Presse a relatat, de asemenea, că un raport susținut de SUA, realizat luna trecută de cercetătorii de la Universitatea Yale, a declarat că Rusia a deținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în cel puțin 43 de tabere și alte facilități, ca parte a unei rețele sistematice la scară largă.
Rusia a negat că forțele sale au comis atrocități în timpul războiului, în timp ce Kremlinul a declarat că mandatul de arestare împotriva lui Putin este scandalos și nul și neavenit pentru Rusia.
Surse din cadrul CPI au declarat că au considerat că acum este foarte puțin probabil ca Putin să călătorească în orice țară care sprijină în prezent Ucraina și că, dacă ar face acest lucru, ar risca să fie arestat.
UPDATE ORA 09.00
Biden afirmă că mandatul de arestare a lui Putin este justificat
Joe Biden a declarat că Vladimir Putin a comis în mod clar crime de război și că decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele liderului rus reprezintă un „argument foarte puternic”.
„Ei bine, cred că este justificat”, a declarat vineri președintele american cu privire la mandatul de arestare.
Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale (CPI), iar Pentagonul a refuzat să coopereze cu aceasta de teamă că soldații americani ar putea fi urmăriți de instanță. Decizia CPI, privind acuzațiile potrivit cărora Putin a supravegheat răpirea copiilor ucraineni, marchează prima dată când instanța a emis un mandat împotriva unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Curții, afirmând pe rețelele de socializare că este „o decizie istorică de la care va începe responsabilitatea istorică”.
UPDATE ORA 08.00
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mai devreme, vineri, mandatul de arestare pe numele lui Putin pentru că a supravegheat răpirea copiilor ucraineni. Prin acordarea cererii de mandat de către procurorul CPI, un grup de judecători a fost de acord că există motive rezonabile pentru a crede că președintele rus și comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, poartă responsabilitatea pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Mandatele de arestare sunt primele emise de CPI pentru crime comise în războiul din Ucraina.
UPDATE ORA 07.00
Moscova a declarat că mandatul de arestare al CPI este lipsit de sens și nul din punct de vedere juridic. „Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Kremlinul a declarat că Rusia a considerat scandaloase chiar întrebările ridicate de CPI, dar că orice decizie a instanței este nulă și neavenită, deoarece nu recunoaște jurisdicția acesteia.
UPDATE ORA 06.00
Statele Unite sunt profund îngrijorate de faptul că China ar putea încerca să se poziționeze ca pacificator în războiul din Ucraina prin promovarea unei încetări a focului, a declarat Casa Albă. O încetare a focului în Ucraina ar „recunoaște, de fapt, câștigurile Rusiei și încercarea acesteia de a cuceri prin forță teritoriul vecinului său, permițând trupelor rusești să continue să ocupe teritoriul ucrainean suveran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
UPDATE ORA 05.00
Potrivit unui oficial de rang înalt al NATO, Rusia înregistrează până la 1.500 de victime pe zi în actuala ofensivă, în special în orașul Bakhmut din estul țării. Ucraina a încasat un ordin de mărime mai puțin în luptele în care au fost trase câteva mii de obuze pe zi de ambele părți, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.
UPDATE ORA 04.00
Suedia a rămas încrezătoare că va adera la NATO, a declarat ministrul de externe. Tobias Billström a declarat că ratificarea separată a candidaturilor Finlandei și Suediei de către Ankara a fost o evoluție pe care nu ne-o doream, dar pentru care suntem pregătiți.
UPDATE ORA 03.00
Slovacia va dona 13 avioane de război MiG-29 Ucrainei, a declarat premierul său. Eduard Heger a declarat în cadrul unei conferințe de presă că guvernul său se află de partea bună a istoriei, Slovacia devenind al doilea membru NATO care anunță un astfel de transport în 24 de ore, după o acțiune similară a Poloniei. Kremlinul a declarat că avioanele promise sunt un alt exemplu de membri NATO care ridică nivelul implicării lor directe în conflict, adăugând că toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii.
UPDATE ORA 02.00
Secretarul rus al apărării, Serghei Șoigu, a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 implicate în incidentul cu drona de deasupra Mării Negre pentru prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale de către drona americană MQ-9 Reaper.
UPDATE ORA 01.00
Președinta Moldovei a declarat că nu vede niciun pericol de război în țările sale, în timp ce Ucraina continuă să se împotrivească Rusiei. „Armata rusă nu poate ajunge aici în timp ce Ucraina rezistă – și prin urmare protejează Moldova”, a declarat Maia Sandu în parlamentul moldovean.
Știrea inițială
Dr. Chile Eboe-Osuji, fost președinte al Curții Penale Internaționale, și-a exprimat încrederea că Vladimir Putin va fi adus în fața justiției.
„Nu există niciun temei pentru mine să cred că aceasta va fi o poveste diferită. Va fi cel mai important om de până acum împotriva căruia a fost emis un mandat de arestare” , a adăugat el, potrivit Sky News.
El a citat cazuri anterioare în care au fost emise mandate de arestare și persoanele au fost în cele din urmă aduse în fața instanței, inclusiv foștii lideri din Rwanda, Serbia și Liberia.
Deși a recunoscut că Putin ar fi cea mai importantă figură care s-ar confrunta cu un mandat de arestare, Eboe-Osuji a declarat că nu vede niciun motiv pentru care acest caz ar fi diferit.
El și-a exprimat încrederea că un proces va avea loc mai devreme sau mai târziu.
,,Sunt încrezător că mai devreme sau mai târziu acest lucru [un proces] se va întâmpla. „
‘Every instance in modern times when there has been an arrest warrant, that arrest warrant did bring somebody to trial.’
A former ICC president says he’s ‘confident’ that Vladimir Putin will be arrested and brought to trial.https://t.co/b8Z3bPO19L
📺 Sky 501 / YouTube pic.twitter.com/os66ZJnp93— Sky News (@SkyNews) March 17, 2023
Partenerii noștri