• Un atac asupra unei clădiri rezidențiale a ucis trei persoane duminică în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali ucraineni.
  • China vorbește în numele lumii în Ucraina, spune Xi.
  • Marea Britanie va prelungi tarifele zero pentru produsele ucrainene până în martie 2024.

UPDATE ORA 23.00

VIDEO. Zelenski: ,,Avem mai multe decizii importante astăzi, în primul rând decizii de apărare”

Partenerii noștri europeni au convenit asupra unui plan comun pentru a accelera furnizarea de obuze pentru artileria noastră. Această decizie valorează 2 miliarde de euro. Acesta prevede atât furnizarea de urgență, cât și producția de muniție.

Acesta este un pas strategic. Ne dă încredere în unitatea noastră, în imuabilitatea mișcării spre victoria asupra statului terorist. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri din Europa! Pentru toți cei care sunt cu adevărat interesați să facă Europa puternică și liberă.

Astăzi a fost anunțat și un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Suma este de 350 de milioane de dolari. Acestea sunt rachete pentru HIMARS, obuze de artilerie și alte muniții – tot ce avem nevoie cu adevărat pentru a ne sprijini războinicii. Sunt recunoscător președintelui Biden, Congresului și tuturor americanilor!

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Slavă tuturor celor care apără independența țării noastre!

Glorie Ucrainei!” .

UPDATE ORA 22.00

Canalele locale de telegramă din Dzhankoy (un oraș din Crimeea anexată Rusiei) raportează explozii puternice.

Pe rețelele de socializare sunt publicate și videoclipuri realizate în Dzhankoy, în care se aud explozii și focuri de mitralieră.

Unele canale ucrainene scriu că în Dzhankoy operează sisteme de apărare aeriană, care, probabil, încearcă să doboare drone ucrainene.

Aceste date nu au fost încă confirmate de surse oficiale.

UPDATE ORA 21.00

Bloomberg: Ungaria blochează declarația UE privind mandatul ICC pentru arestarea lui Putin

Guvernul maghiar a blocat o declarație comună a Uniunii Europene în legătură cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, potrivit surselor Bloomberg.

După cum se spune în postare(este nevoie de abonament pentru a-l citi în original), din cauza dreptului de veto al Ungariei, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a fost nevoit să facă o declarație în nume propriu. Acesta a spus că UE „ia act” de decizia CPI.

„UE vede decizia CPI drept începutul unui proces de a trai la răspundere liderii ruși pentru crimele și atrocitățile din Ucraina pe care le ordonă, le comit sau le încurajează”, a spus Borrell.

În același timp, miniștrii de externe ai UE au făcut propria lor declarație în legătură cu emiterea unui mandat de arestare a lui Putin, pe care Ungaria nu l-a semnat.

Bloomberg notează că poziția Ungariei va deveni din nou o problemă la summitul UE care va avea loc la Bruxelles săptămâna aceasta.

Corespondenții agenției au văzut un proiect de declarație europeană în care liderii UE „țin cont de mandatele de arestare pentru Președintele Rusiei și Comisarul pentru Drepturile Copilului emise recent de Curtea Penală Internațională pentru crima de război de deportare și transport ilegal de copii ucraineni către Rusia din regiunile ocupate ale Ucrainei”.

Același limbaj a fost folosit în declarația lui Borrell.

Potrivit surselor agenției, liderii unor state europene sunt de natură să caute utilizarea unui limbaj mai dur.

Ungaria este cel mai pro-rus dintre toate statele europene. Budapesta refuză, de asemenea, să furnizeze arme și muniție Ucrainei.

Casa Albă îi cere lui Xi să discute direct cu Zelenski

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a îndemnat luni, în cadrul unei conferințe de presă, președintele chinez Xi Jinping să poarte discuții directe cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

,,[China] ar trebui să audă direct de la ucraineni și nu doar de la ruși, [întrucât] eforturile de a pune capăt acestui conflict trebuie să țină cont de poziția Ucrainei” , a subliniat Kirby.

De asemenea, oficialul american l-a încurajat pe Xi să facă presiuni directe asupra președintelui rus Vladimir Putin cu privire la ,,necesitatea de a respecta suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. El a reiterat că președintele Statelor Unite, Joe Biden, dorește în continuare să aibă ,,o altă conversație cu președintele Xi” și că va face acest lucru ,,la momentul cel mai potrivit”, deoarece menținerea liniilor de comunicare deschise este extrem de importantă acum.

UPDATE ORA 20.00

Norvegia a trimis în Ucraina 8 tancuri Leopard 2A4, 4 vehicule BREM și un radar – Ministerul Apărării norvegian.

UPDATE ORA 19.00

Șeful Wagner îl anunță pe Șoigu al Rusiei de un viitor atac ucrainean

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează ,,circa 70%” din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, scrie Reuters.

,,La ora actuală, unităţile Wagner controlează circa 70% din Bahmut şi îşi continuă ofensiva pentru eliberarea lui completă” , a afirmat Prigojin într-o scrisoare adresată ministrului apărării rus Serghei Şoigu.

Prigojin a mai spus că se aşteaptă la o contraofensivă a forţelor ucrainene la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie, menită, potrivit lui, ,,să decupleze unităţile Wagner de forţele principale ale armatei ruse”.

El i-a cerut lui Şoigu ,,să ia măsuri” pentru a împiedica producerea acestei situaţii.

Evgheni Prigojin este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, pe care el o acuză că nu livrează cu bună ştiinţă suficiente muniţii oamenilor săi şi l-a criticat de mai multe ori public pe Şoigu.

Oraş ce avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit, din cauza duratei bătăliei şi pierderilor grele suferite de ambele părţi, simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Trupele ruse au avansat în ultimele săptămâni în nordul şi sudul oraşului, tăind mai multe drumuri de aprovizionare ucrainene şi cucerind partea estică a oraşului.

În pofida pericolului unei încercuiri şi a importanţei strategice contestate a oraşului, responsabilii ucraineni au confirmat intenţia lor de a continua să apere Bahmut cât de mult timp va fi posibil.

UPDATE ORA 18.00

Raportul Departamentului de Stat al SUA evidențiază crimele de război și atrocitățile comise de guvernul rus în Ucraina, spune Blinken

Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului din acest an evidențiază crimele de război și alte atrocități comise de Rusia în Ucraina, care au dus la „moarte și distrugere masivă”, scrie secretarul de stat al SUA Antony Blinken în prefața raportului.

„Au existat rapoarte credibile de execuție sumară, tortură, viol, atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili și infrastructura civilă din partea forțelor ruse din Ucraina, toate acestea constituind crime de război. Guvernul rus s-a angajat în deportarea forțată a civililor din Ucraina în Rusia, adesea în urma unui proces dur și abuziv de „filtrare”, și au existat numeroase rapoarte de deportări forțate și adopții de copii din Ucraina”, se spune în raport.
Raportul vine la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat pentru președintele rus Vladimir Putin pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Se spune că „mii” de ucraineni au fost supuși deportarii forțate în Rusia.

Sistemul politic autoritar al Rusiei este „dominat de președintele Vladimir Putin”, se spune în raport. Dar nu stabilește legături specifice între Putin și crimele de război comise în Ucraina.

Raportul evidențiază eforturile Kremlinului de a închide disidența, subliniind în mod specific „ suprimarea severă a liberei exprimare și a mass-mediei” de către guvern, utilizarea „forței excesive și a altor tactici dure” pentru a reține protestatarii împotriva războiului și eforturile specifice de a penaliza studenții care și-au exprimat opoziția față de razboiul.

„Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, sute de studenți au fost expulzați în cursul anului pentru opiniile lor politice. De exemplu, pe 9 martie, Ministerul Afacerilor Interne ar fi ordonat Universității de Stat din Sankt Petersburg să expulzeze 13 studenți care au participat la proteste împotriva războiului”, se spune în raport.

Raportul spune că ofițerii ruși de aplicare a legii folosesc „tortura, inclusiv privarea de somn, ca formă de pedeapsă împotriva opoziției și a activiștilor pentru drepturile omului reținuți, a jurnaliștilor și a criticilor politicilor guvernamentale”.

UPDATE ORA 17.00

Și România/ 17 țări UE și Norvegia au convenit asupra unei achiziții comune de muniție pentru livrare la Kiev

„18 țări au semnat luni un proiect pentru achiziționarea comună de muniție de artilerie de 155 mm pentru Ucraina și refacerea stocurilor proprii ”, se arată în document. „ Austria, Belgia, Germania, Grecia, Cipru, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda, Franța, Croația, Republica Cehă, Suedia, Estonia, [non-UE] Norvegia au semnat documentele.”

Anterior, șeful serviciului extern al UE Josep Borrell a anunțat decizia UE de a furniza Ucrainei 1 milion de muniții în termen de 12 luni, 2 miliarde de euro urmând a fi alocate pentru implementarea acestui plan.

UPDATE ORA 16.00

Ungaria nu va participa la finanțarea comună UE a achiziției de muniție pentru transferul acestora în Ucraina

Acest lucru a declarat șeful Ministerului de Externe al Ungariei, Peter Szijarto:

„Nu cumpărăm muniție pentru a le trimite în Ucraina”.


SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a emis luni o declarație în care a anunțat cea mai nouă asistență militară a țării sale pentru Ucraina, afectată de conflict, în valoare de 350 de milioane de dolari.

,,Acest pachet de asistență militară include mai multe muniții pentru HIMARS [sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate] și obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra, precum și muniții pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM [rachete antiradiație de mare viteză], arme antitanc, bărci fluviale și alte echipamente” , se arată în declarația lui Blinken.

,,Rusia singură ar putea pune capăt războiului său astăzi. Până când Rusia o va face, vom rămâne uniți alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie” , a conchis el. La începutul zilei, s-a raportat că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei asistență pentru muniții în valoare de 2 miliarde de dolari.

UPDATE ORA 15.00

Parlamentul ucrainean a votat luni, 20 martie, pentru demiterea lui Pavlo Riabikin din funcția de ministru ucrainean pentru Industrii Strategice și a lui Mikailo Fedorov din funcția de viceprim-ministru și ministru pentru Transformare Digitală, relatează Unian.net

Potrivit Parlamentarului Goncharenko, Fedorov va fi numit în noua funcție. „În avans, el va deveni viceprim-ministru – ministru pentru Inovare, Dezvoltarea Educației, Științei și Tehnologiei – ministru al transformării digitale a Ucrainei. Candidatura sa pentru noua funcție va fi înaintată Radei la următoarea ședință”, a declarat deputatul Oleksii Goncharenko pe canalul său Telegram.

El a mai spus că Riabikin urmează să fie numit ambasador al Ucrainei în Republica Populară Chineză.

UPDATE ORA 14.00

Statul major al forțelor armate ucrainene spune că armata a respins 69 de atacuri rusești în cinci zone în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 13.00

Un tribunal rus a înghețat luni toate bunurile Volkswagen din Rusia, au arătat documentele judecătorești văzute de Reuters.

Volkswagen a fost unul dintr-un șir de producători auto străini care și-au suspendat operațiunile în Rusia, după ce țările occidentale au impus sancțiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

UPDATE ORA 12.00

Xi afirmă că Rusia și China sunt „buni vecini și parteneri de încredere”, la sosirea sa la Moscova

Președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova în prima sa vizită în Rusia din ultimii patru ani. Această vizită de stat îl face pe liderul chinez primul lider mondial care se întâlnește cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus.

Cei doi urmează să poarte discuții informale luni, urmând ca apoi să aibă loc negocieri mai formale. Se așteaptă ca cei doi lideri să semneze declarații comune.

UPDATE ORA 11.00

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a vorbit înaintea unei reuniuni de astăzi privind achiziția de arme pentru Ucraina. El a declarat presei: Împreună, miniștrii afacerilor externe și ai apărării vor încheia, sper, acordul privind furnizarea de muniție pentru Ucraina”. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat: Trebuie să ajutăm Ucraina rapid și imediat”.

UPDATE ORA 10.00

Miniștrii UE se întâlnesc pentru a finaliza planul de artilerie pentru Ucraina

Miniștrii Uniunii Europene se întâlnesc astăzi pentru a încerca să finalizeze un plan de aprovizionare a Ucrainei cu obuze de artilerie de care are mare nevoie, pentru a reface stocurile naționale și pentru a dezvolta industria europeană de apărare.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din cele 27 de țări ale blocului comunitar vor discuta planul în cadrul unei sesiuni comune la Bruxelles, în cadrul căreia ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, va prezenta nevoile țării sale. Obiectivul UE este de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie de 155 de milimetri în acest an.

UPDATE ORA 09.00

Mandatul de arestare pentru crime de război va rămâne „absolut” la Putin pentru totdeauna, afirmă procurorul CPI

Mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin nu va expira dacă și când războiul din Ucraina se va încheia, a declarat un procuror al Curții Penale Internaționale.

Vorbind în cadrul programului Today de la BBC Radio 4, Karim Khan a declarat: „Nu există un termen de prescripție pentru crimele de război. Acesta este unul dintre principiile de la Nürnberg, iar indivizii – oriunde s-ar afla în lume – trebuie să realizeze că legea este prezentă și că există responsabilități care vin odată cu autoritatea.”

UPDATE ORA 08.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat astăzi că decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin va avea consecințe oribile pentru dreptul internațional.

UPDATE ORA 07.00

Putin îl va întâmpina pe Xi la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin se va aștepta ca președintele chinez Xi Jinping să își arate solidaritatea împotriva hegemoniei occidentale atunci când va sosi astăzi la Moscova, în timp ce Xi va prezenta China ca pe un pacificator global care intenționează să medieze un sfârșit al războiului din Ucraina.

Președintele chinez va fi primul lider mondial care îi va strânge mâna lui Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului rus în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia de la începutul războiului. Moscova respinge acuzația.

UPDATE ORA 06.00

Marea Britanie va prelungi tarifele zero pentru produsele ucrainene până în martie 2024

Marea Britanie a declarat că va prelungi până în martie 2024 acordul de tarife zero pentru produsele din Ucraina, ca parte a măsurilor sale de susținere a economiei din această țară după invazia rusă de anul trecut.

Marea Britanie a redus inițial la zero tarifele pentru toate produsele din Ucraina în luna mai a anului trecut și a convenit în principiu asupra unui acord comercial digital cu Ucraina în noiembrie anul trecut.

UPDATE ORA 05.00

Un ministru neozeelandez va ridica problema invaziei din Ucraina în cadrul unei reuniuni la Beijing

Ministrul de externe al Noii Zeelande, Nanaia Mahuta, se va deplasa marți la Beijing pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Qin Gang, în prima vizită de acest fel a unui ministru neozeelandez din 2019.

Dna Mahuta a declarat că va ridica preocupările Noii Zeelande cu privire la provocările cheie de securitate la întâlnirea cu Qin Gang la Beijing, cum ar fi „invazia ilegală a Rusiei în Ucraina”, și va pleda pentru rezultate care să reflecte valorile sale în probleme precum drepturile omului.

UPDATE ORA 04.00

China vorbește în numele lumii în Ucraina, spune Xi

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că propunerea Beijingului cu privire la modul de a pune capăt războiului din Ucraina reflectă opiniile globale și urmărește să neutralizeze consecințele, dar a recunoscut că soluțiile nu sunt ușoare.

Într-un articol publicat la începutul vizitei sale la Moscova – prima a unui lider mondial de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin – Xi a făcut apel și la pragmatism în privința Ucrainei.

UPDATE ORA 03.00

Londra va găzdui miniștrii justiției în sprijinul anchetei privind crimele de război

Miniștrii justiției din întreaga lume se vor reuni la Londra pentru a sprijini investigațiile Curții Penale Internaționale privind crimele de război din Ucraina.

Acțiunea are loc după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus Vladimir Putin, acuzându-l că poartă răspunderea personală pentru răpirea copiilor din Ucraina.

Peste 40 de națiuni vor fi reprezentate la reuniunea găzduită de vicepremierul Dominic Raab și de ministrul olandez al justiției, Dilan Yesilgoz-Zegerius, la Lancaster House.

UPDATE ORA 02.00

Marea Britanie și Ucraina semnează un acord de comerț digital pentru a sprijini economia țării

Regatul Unit a semnat un acord comercial digital cu Ucraina pentru a ajuta această țară să își reconstruiască economia.

Întreprinderile ucrainene vor putea face comerț mai eficient și mai ieftin cu Regatul Unit prin intermediul tranzacțiilor online, al semnăturilor electronice și al contractelor electronice. În cadrul acordului, companiile din țara devastată de război vor putea avea acces la serviciile financiare britanice prin intermediul fluxurilor de date transfrontaliere.

UPDATE ORA 01.00

Sisi discută cu oficialii ruși despre uzina nucleară și comerțul cu cereale

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a avut duminică discuții cu oficiali ruși de rang înalt pentru a discuta despre o centrală nucleară construită de Rusia, aflată în construcție pe coasta de nord a Egiptului, precum și despre aprovizionarea cu cereale și securitatea alimentară, a declarat președinția egipteană.

Întâlnirea cu oficialii, inclusiv cu ministrul rus al comerțului și un trimis special al președintelui Vladimir Putin, a abordat, de asemenea, înființarea unei zone industriale rusești în interiorul zonei economice a Canalului Suez, printre alte investiții, a adăugat aceasta.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un atac asupra unei clădiri rezidențiale a ucis trei persoane duminică în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali ucraineni.

Forțele rusești au tras rachete Grad” asupra satului Kamianske, ucigând trei persoane și rănind alte două, care primesc acum tratament medical, a declarat Administrația militară regională Zaporojie într-o postare pe Telegram.

Oficialii ucraineni au subliniat pericolul la care sunt supuși civilii care locuiesc încă în apropierea liniilor de front ale conflictului și i-au îndemnat să se evacueze, scrie CNN.

Pericolul pentru civilii de pe linia frontului nu dispare. Inamicul nu are succes pe câmpul de luptă cu forțele armate ucrainene, așa că ucide în mod deliberat civili ucraineni”, a declarat administrația militară.

Citește și