• O înregistrare video postată online de biroul lui Zelenski l-a arătat pe acesta vizitând Okhtyrka și Trostyanets în Sumî.
  • Acesta a mulţumit tuturor celor care sunt alături de Ucraina, onest şi ferm.
  • Denys Shmyhal a declarat că guvernul său va primi încă 2,5 miliarde de dolari din partea Statelor Unite.

UPDATE ORA 19:00

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Volodymyr Zelenskiy, a răspuns la remarcile făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat mai devreme astăzi că „războiul hibrid” al Rusiei împotriva „statelor ostile” va continua „pentru o lungă perioadă de timp”.

Atât Peskov, cât și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, „se înșeală: războiul poate fi încheiat pe cale diplomatică”, a postat Podolyak pe Twitter.

El a cerut forțelor rusești să se retragă imediat din părțile ocupate ale Ucrainei, adăugând că „pentru asta trebuie să aibă loc o repornire la Moscova”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 18:00

Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile impuse Rusiei pentru intervenția sa în Ucraina ar putea avea consecințe negative” pentru țară, dar a insistat că Moscova se adaptează la aceste sancțiuni.

Putin, într-o ședință televizată cu guvernul, a declarat: „Sancțiunile impuse împotriva economiei rusești pe termen mediu ar putea avea într-adevăr un impact negativ.” 
Anton Gherșcenko, consilier la Ministerul de Interne al Ucrainei, a distribuit clipul:

În timpul întâlnirii, Putin a declarat că șomajul din Rusia rămâne la un nivel minim istoric” și că se așteaptă ca inflația să scadă sub 4%” până la sfârșitul lunii martie, după ce a crescut vertiginos în primăvara anului trecut.

Cu toate acestea, revenirea la o traiectorie de creștere nu ar trebui să ne facă să ne simțim relaxați”, a spus el.

UPDATE ORA 17:00

Spania va trimite șase tancuri Leopard 2A4 în Ucraina după sărbătorile de Paște, a anunțat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, potrivit Reuters.

Tancurile de luptă de fabricație germană nu au mai fost folosite din anii 1990, a declarat Robles în fața parlamentarilor, adăugând că Spania le-a reparat și le va testa capacitatea de luptă înainte de a le trimite pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a respinge invazia Rusiei.

Spania va repara alte patru tancuri care vor fi trimise în „viitorul apropiat”, a adăugat ea.

UPDATE ORA 16:00

Prigozhin recunoaște că bătălia pentru Bakhmut a afectat grav forțele sale

Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, a declarat că bătălia pentru orașul Bakhmut din estul țării a distrus practic armata ucraineană, dar a recunoscut că forțele sale au fost, de asemenea, grav afectate.

Într-un mesaj audio, Prigozhin a declarat: Am fost atacat de un grup de soldați. Bătălia de astăzi pentru Bakhmut a distrus deja practic armata ucraineană și, din păcate, a afectat grav și compania militară privată Wagner.”

Întrebat despre promisiunea lui Volodimir Zelenski de a apăra Bakhmut până la capăt, CNN îl citează pe Prigozhin, care a declarat că forțele sale vor câștiga în cea mai mare întorsătură din acest război și din toată istoria modernă”.

UPDATE ORA 15:00

Un jurnalist siberian al cărui site de știri a publicat conținut critic la adresa invaziei Rusiei în Ucraina a fost judecat sub acuzația de discreditare a forțelor armate ale Moscovei, potrivit unui raport.

Mihail Afanasiev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Siberia și redactor-șef al Novy Fokus din regiunea rusă Khakassia, a fost arestat de forțele de securitate în aprilie 2022.

Arestarea sa a avut loc după ce site-ul a relatat despre 11 ofițeri de poliție antirevoltă care ar fi refuzat să fie desfășurați în Ucraina. El a fost acuzat de diseminarea de informații false în mod deliberat” despre forțele armate rusești, infracțiune care este pasibilă de o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare în conformitate cu o lege adoptată anul trecut.

UPDATE ORA 14:00

Rușii sunt îndemnați să nu adopte copii ucraineni furați”

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, i-a îndemnat pe ruși să nu adopte copii despre care a spus că au fost furați” din țara sa în timpul războiului și deportați în Rusia.

Vereshchuk, într-o postare pe Telegram, a spus că orfanii au fost furați în Ucraina” și ar fi fost dați spre adopție în Rusia. Ea a spus: Recomand cu tărie cetățenilor ruși să nu adopte orfani ucraineni care au fost scoși ilegal din teritoriile ocupate temporar din Ucraina.”

UPDATE ORA 13:00

Zelenski îl invită pe Xi Jinping în Ucraina

Iată mai multe informații din interviul acordat de Associated Press lui Volodimir Zelenski, în care președintele ucrainean i-a adresat o invitație omologului său chinez, Xi Jinping, de a vizita țara sa.

Zelenski, care nu a mai vorbit cu Xi de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, a declarat: Suntem pregătiți să îl vedem aici. Vreau să vorbesc cu el. Am avut contact cu el înainte de războiul la scară largă. Dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut.

UPDATE ORA 12:00

Sosirea lui Grossi la Zaporojie a fost confirmată

Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, a sosit la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, aflată sub control rusesc, a confirmat un purtător de cuvânt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Șeful AIEA vizitează cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de forțele rusești de aproape de începutul invaziei, pentru a examina situația din zonă, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 11:00

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a reafirmat că Rusia intenționează să atingă toate obiectivele a ceea ce numește operațiunea sa militară specială”. Agenția de știri de stat Tass îl citează pe acesta spunând:

În pofida creșterii constante a asistenței militare acordate Ucrainei de către SUA și alte state occidentale, toate obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale vor fi cu siguranță atinse. Vom realiza demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, vom asigura integritatea teritorială a Federației Ruse și securitatea populației noastre.

La sfârșitul anului trecut, Federația Rusă a pretins că a anexat patru regiuni din Ucraina, după ce a organizat referendumuri” larg ironizate în regiunile pe care le-a ocupat parțial. În 2014, Rusia a anexat Crimeea, într-o mișcare care nu a fost recunoscută pe scară largă de comunitatea internațională.

UPDATE ORA 10:00

Admiterea Suediei în NATO se confruntă cu provocări, deoarece Ungaria are nemulțumiri în legătură cu criticile pe care le-a primit din partea statului nordic, iar eliminarea acestui decalaj va necesita eforturi semnificative de ambele părți, a scris miercuri pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, relatează Reuters.

După luni de zile de tergiversări, parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, dar proiectul suedez este încă blocat în parlament.

UPDATE ORA 09:00

Moscova lansează din ce în ce mai multe atacuri cibernetice asupra Europei – cercetare

Războiul cibernetic al Rusiei împotriva Ucrainei a eșuat în mare parte, iar Moscova vizează din ce în ce mai mult aliații europeni ai Kievului, potrivit analiștilor americani și francezi.

Firma franceză de apărare Thales a declarat miercuri într-un raport că Rusia lovește Polonia, țările nordice și baltice cu un arsenal de arme cibernetice care vizează să semene diviziuni și să promoveze mesaje anti-război.

Microsoft a declarat într-o evaluare a amenințărilor la începutul acestei luni că actorii ruși au lansat atacuri în cel puțin 17 țări europene în primele șase săptămâni ale acestui an.

UPDATE ORA 08:00

Depozit de locomotive din oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, bombardat de ucraineni

Un depozit de locomotive din oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, a fost lovit, miercuri dimineaţă, de un bombardament ucrainean, a declarat administraţia oraşului, scrie CNN.

Administraţia oraşului Melitopol a raportat pagube la infrastructură, dar nicio victimă.

,,Primii respondenţi lucrează la faţa locului. Clarificăm informaţiile pe măsură ce le primim” , a transmis administraţia.

UPDATE ORA 07:00

Rusia încearcă din ce în ce mai mult” să destabilizeze Moldova: Liderul UE

„Avem încredere deplină” în capacitatea guvernului moldovean de a aborda toate aceste amenințări” , afirmă Charles Michel.

Republica Moldova a devenit o țintă a operațiunilor serviciilor secrete rusești, în condițiile în care Moscova și reprezentanții săi încearcă din ce în ce mai mult să destabilizeze țara, a declarat marți președintele Consiliului European, Charles Michel, scrie agenția Anadolu.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele moldovean Maia Sandu în capitala Chișinău, Michel a declarat că Moldova este puternic afectată de războiul Rusiei în Ucraina.

„În ultimele luni, Rusia și reprezentanții săi au încercat din ce în ce mai mult să destabilizeze țara dumneavoastră folosind energie, atacuri cibernetice, organizarea de proteste și alte activități perturbatoare” , a precizat el.

Exprimând sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Michel a declarat că aceștia „condamnă ferm” aceste încercări de destabilizare a țării.

Ați răspuns la aceste amenințări și la războiul Rusiei cu curaj și cu hotărâre și avem încredere deplină în capacitatea guvernului de a face față tuturor acestor amenințări” , a adăugat el

Amintind că UE a mobilizat 1 miliard de euro (1,08 miliarde de dolari) în ultimul an pentru a sprijini reziliența și stabilitatea Republicii Moldova, Michel a mai precizat că acest lucru arată că UE nu sprijină țara doar cu vorbe” , ci și cu acțiuni.

De asemenea, el i-a mulțumit lui Sandu pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

La rândul său, Sandu a declarat că țara sa trece prin momente dificile, dar a rămas angajată față de principiile libertății și democrației.

Ea a spus că integrarea cu Europa este singura cale prin care Moldova poate asigura supraviețuirea țării ca stat liber și prosper.

Moldova este o țară candidată la UE, iar negocierile de aderare ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, a menționat Sandu.

Ea a adăugat că Moldova a implementat recomandările Comisiei Europene și integrează rapid legile europene în țară, în conformitate cu obiectivul de a deveni membru al UE.

UPDATE ORA 06:00

Biden despre anunțul Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus

Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat marţi că anunţul făcut de omologul său rus, Vladimir Putin, privind desfăşurarea de arme nucleare tactice” în Belarus este periculos” , scrie NDTV.

Sunt cuvinte periculoase şi este îngrijorător” , le-a declarat preşedintele american jurnaliştilor aflaţi la Casa Albă.

Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că Moscova urmează să desfăşoare arme nucleare tactice” pe teritoriul aliatului său Belarus, situat la porţile Uniunii Europene.

Acest anunţ a intervenit la peste un an de la invazia rusă a Ucrainei, frontalieră atât cu Rusia, cât şi cu Belarus, şi a cărei armată a reuşit până în prezent să contracareze înaintarea forţelor Moscovei.

Cu toate acestea, Washingtonul a indicat duminică, prin vocea unui purtător de cuvânt, că nu are nicio indicaţie” că un astfel de transfer a avut loc.

Nu au făcut-o încă” , a spus Joe Biden marţi.

UPDATE ORA 05:00

Firmele străine care pleacă din Rusia vor fi obligate să plătească cel puțin 10% din prețul de vânzare la bugetul de stat

Măsura va îngreuna și mai mult situația companiilor occidentale care părăsesc Rusia din cauza războiului din Ucraina, scrie Sky News.

Companiile care decid să plece sunt deja forțate să își vândă operațiunile cu reduceri uriașe, mai multe dintre ele vânzând pentru o sumă simbolică, iar multe dintre ele suferind deprecieri mari. Unele au adăugat clauze de răscumpărare care le-ar putea permite să se întoarcă într-o zi.

O notă publicată pe site-ul ministerului de finanțe a precizat că comisia guvernamentală de monitorizare a investițiilor străine a actualizat cerințele pentru vânzările de active care implică străini din țări care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, pe care Moscova le cataloghează drept „neprietenoase”.

Hotărârea a inclus „obligația de a face o contribuție voluntară în numerar la bugetul federal de cel puțin 10% din jumătate din valoarea de piață a activelor relevante”.

Măsurile introduse în decembrie prevedeau că vânzările de active sunt permise doar dacă cumpărătorului i se acordă o reducere de 50% după o evaluare independentă.

Anterior, vânzătorilor li s-a permis să aleagă între plata imediată a 10% din valoarea totală a tranzacției către bugetul federal al Rusiei sau plata în tranșe pe o perioadă de unul până la doi ani – dar această opțiune a fost retrasă acum.

UPDATE ORA 04:00

Tatăl rus, încarcerat după ce fiica sa a făcut un desen anti-război, a fugit

Tatăl copilei din Rusia care a făcut la școală un desen anti-război, condamnat marți la 2 ani de închisoare, a fugit din arest noaptea trecută pentru a scăpa de pedeapsă, scrie POLITICO.

Tribunalul din Efremov, localitate situată la 300 km sud de Moscova, a anunţat că inculpatul Aleksei Moskaliov, plasat în arest la domiciliu din luna martie, a dispărut. „Verdictul a fost citit în absenţa inculpatului, întrucât acesta a dispărut şi nu s-a prezentat la audiere” , a declarat responsabila pentru comunicare a tribunalului, Elena Mihailovskaia.

Cu puţin timp înainte, curtea a hotărât că Moskaliov (54 de ani), vinovat că a „discreditat” forţele armate ruse, este condamnat la doi ani de închisoare, adică la pedeapsa cerută cu o zi în urmă de procuror. Moskaliov, care îşi creşte singur fiica, se afla în arest la domiciliu de la 1 martie.

„El a fugit noaptea trecută” , a adăugat şi Olga Diaciuk, responsabilă a serviciului de presă al tribunalului, potrivit unei înregistrări video, preluată de mai multe media ruse.

UPDATE ORA 03:00

La unul dintre spectacole, David Guetta a interpretat un remix din „Red viburnum” interpretat de Andrii Khlyvnyuk/ ,,Slava Ukraini” .

UPDATE ORA 02:00

Zelenski: Situația din apropierea frontierei este „tensionată

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat în discursul său zilnic pentru presă că situația din apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina rămâne „tensionată” din cauza agresiunii continue din partea Moscovei, scrie Baha news.

„Amenințarea este constantă. Bombardamentele asupra frontierei noastre sunt constante” , a precizat liderul. Zelenkso a declarat că a vizitat luni mai multe orașe din regiunea de frontieră Sumy și a avut întâlniri cu autoritățile locale și comandanții responsabili de apărarea zonei. „Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților locale din regiunile Sumy și Cernihiv. Există probleme care trebuie rezolvate. Acestea vor fi rezolvate” , a declarat el.

În continuare, Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru decizia Parlamentului francez de a recunoaște foametea Holodomor din 1932-1933 drept genocid, mulțumindu-le celor care s-au pronunțat împotriva acțiunilor Rusiei.

UPDATE ORA 01:00

Președintele ucrainean Zelenski cere presiune internațională asupra Rusiei în contextul escaladării conflictului din regiune

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, mulţumeşte, marţi, în ultimul mesaj postat pe reţelele sociale, toturor celor care pun presiune şi atrag atenţia că războiul se poate încheia mai repede, dacă lumea este unită, promptă şi determinată. El crede că atitudinea Rusiei şi ameninţarea constantă pe care o adresează întregii lumi sunt motive suficiente de a lupta, de a pune presiune şi a duce la înfrângerea Rusiei, scrie Ukrinform.

Zelenski anunţă, în ultimul mesaj video postat pe reţelele sociale, că a făcut o vizită în regiunea noastră Sumî, scrie Arab News.

Impresiile sunt deosebite. Regiunea este alături de inamic. Ameninţarea este constantă. Bombardamentele asupra frontierei noastre sunt constante. Dar viaţa, oamenii noştri sunt, evident, mai puternici decât orice temeri” , a transmis preşedintele.

Acesta a mulţumit tuturor celor care sunt alături de Ucraina, onest şi ferm.

Astăzi vreau să mulţumesc fiecăruia dintre cei care, la chemarea inimii, în diferite ţări, pe diferite platforme, în diferite cuvinte, dar la fel de onest şi ferm, reamintesc lumii că agresiunea rusă poate lua sfârşit mult mai repede decât se spune uneori. Mai repede, dacă lumea este mai promptă, dacă lumea este mai hotărâtă” , a mai afirmat Zelenski.

Oraşele şi satele ucrainene distruse de-a lungul graniţei statului terorist, şantajul constant al Rusiei şi ameninţările cu distrugerea de vieţi omeneşti şi în alte ţări, refuzul constant de a reveni la o pace reală şi batjocorirea normelor internaţionale de bază sunt toate motive suficiente pentru a pune presiune şi a lupta, pentru a nu căuta compromisuri şi pentru a ne preocupa de valorile lumii într-un mod real… forţând Rusia să sufere pierderi în fiecare zi” , a adăugat preşedintele.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că guvernul său va primi încă 2,5 miliarde de dolari din partea Statelor Unite sub formă de grant pentru a contribui la serviciile de stat, cum ar fi salariile, notează CNN.

Sprijinul bugetar face parte dintr-un angajament al SUA de 9,9 miliarde de dolari pentru a ajuta economia ucraineană în 2023 și nu include asistența militară.

El a spus că banii vor fi folosiți „pentru a plăti salariile salvatorilor noștri, profesorilor, medicilor, pentru a ajuta pensionarii, persoanele strămutate în interiorul țării, persoanele cu dizabilități și familiile cu venituri mici”.

Banii fac parte dintr-un amplu program internațional de sprijin pentru economia ucraineană. Shmyhal a precizat că, de la începutul anului, Ucraina a obținut un sprijin de aproape 5 miliarde de dolari din partea UE și de peste 2 miliarde de dolari din partea Statelor Unite. Există, de asemenea, un nou pachet de asistență convenit cu FMI în valoare de 15,6 miliarde de dolari.

Citește și:

LIVE UPDATE. 398 zile de invazie rusă. Ucraina a doborât 14 din cele 15 drone Shahed-136 lansate de Rusia peste noapte. 18 tancuri Leopard au ajuns în Ucraina

LIVE UPDATE. 397 zile de invazie rusă. Lituania cere sancţiuni ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare în Belarus

VIDEO. LIVE UPDATE. 396 zile de invazie rusă. Ucraina: Rusia „a luat Belarus ca ostatic nuclear”