• Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, în căutarea unei soluții acceptabile pentru Kiev și Moscova pentru securizarea sitului.
  • Premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, a declarat joi că invazia Rusiei în Ucraina a încălcat grav Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional.
  • Zelenski afirmă că lumea democratică are acum cea mai mare unitate după mult timp, însă este nevoie de mai mult.

UPDATE ORA 24:00

UE denunță disprețul sistematic” al Rusiei față de libertatea presei în cazul arestării unui jurnalist american

Uniunea Europeană a condamnat joi reținerea în Rusia a reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal și a denunțat disprețul sistematic” al acestei țări față de libertatea presei.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Jurnaliștilor trebuie să li se permită să își exercite liber profesia și merită protecție. Autoritățile ruse demonstrează încă o dată disprețul lor sistematic față de libertatea presei”, a declarat într-un mesaj pe Twitter Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE.

Și alți lideri mondiali își exprimă îngrijorarea față de această arestare. Este pentru prima dată de la Războiul Rece încoace când un jurnalist american este reținut sub acuzația de spionaj de către Moscova.

Ministerul francez de Externe a declarat joi că Parisul este deosebit de îngrijorat și am avut ocazia în mai multe rânduri să condamnăm atitudinea represivă a autorităților ruse față de presa, fie ea rusă sau internațională, prezentă în Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt.

Vom continua să transmitem mesajul de apărare a libertății presei și să cerem autorităților ruse să respecte drepturile fundamentale, inclusiv cele legate de libertatea de informare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

UPDATE ORA 23:00

Casa Albă spune că nu există „niciun motiv pentru a crede” afirmația Rusiei potrivit căreia jurnalistul ar fi spionat

Administrația președintelui Joe Biden spune că SUA investighează în continuare acuzațiile Rusiei împotriva unui reporter reținut de Wall Street Journal, dar și-a exprimat joi scepticismul cu privire la afirmația Kremlinului că acesta spiona în țară.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, răspundea la o întrebare dacă Casa Albă va numi situația dificilă a jurnalistului Evan Gershkovici o „luare de ostatici”.

„Am fost foarte clari, nu există – știți – nu există niciun motiv să credem că aceste acuzații sunt corecte, acuzațiile (de) spionaj”, a declarat Jean-Pierre.
Anterior, un purtător de cuvânt al Casei Albe s-a referit la Departamentul de Stat al SUA și a declarat că oficialii încă evaluează dacă SUA consideră că arestarea reporterului este o detenție abuzivă. Cu toate acestea, administrația Biden a condamnat arestarea.

Ca răspuns la o întrebare suplimentară, Jean-Pierre a declarat că reținerea americanilor de către Kremlin și folosirea lor ca pârghie în negocieri este o tactică cunoscută.

De asemenea, a îndemnat rezidenții americani să nu părăsească țara.

„Nu este sigur pentru americani în acest moment în Rusia”, a spus Jean-Pierre.
„Departamentul de Stat va continua să reitereze acest lucru: Nu este sigur în acest moment să vă aflați în Rusia sau să călătoriți în Rusia”, a mai spus secretarul de presă.

UPDATE ORA 22:00

Departamentul de Stat spune că nu trebuie făcute comparații între cazurile Whelan și Gershkovici

Purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat joi că este important „să nu facem comparații” între cazurile lui Evan Gershkovich și Paul Whelan.

Whelan, un fost pușcaș marin care are cetățenie americană, irlandeză, britanică și canadiană, a fost reținut în decembrie 2018 de autoritățile ruse care au susținut că ar fi fost implicat într-o operațiune de informații. El a fost condamnat la 16 ani într-o închisoare rusă în 2020, după un proces pe care oficialii americani l-au calificat drept incorect.

Gershkovici, un reporter al Wall Street Journal, a fost arestat joi sub suspiciunea de „spionaj”, potrivit unui tribunal din Moscova.

„Guvernul SUA continuă să se angajeze cu Federația Rusă prin intermediul canalului stabilit pentru a-l aduce acasă pe Paul Whelan. Eliberarea sa continuă să fie o prioritate absolută, iar noi am angajat și vom continua să angajăm guvernul rus în cazul său”, a declarat Patel în cadrul unui briefing al Departamentului de Stat.
Patel a precizat că ambasada SUA va vorbi joi cu Whelan, iar ofițerii consulari l-au vizitat personal ultima dată la sfârșitul lunii ianuarie. Oficialii ambasadei vorbesc în mod regulat prin telefon cu Whelan.

„Familiei noastre îi pare rău să audă că o altă familie americană va trebui să experimenteze aceeași traumă pe care noi am fost nevoiți să o suportăm în ultimele 1.553 de zile”, a declarat fratele lui Paul, David Whelan, într-un e-mail trimis presei mai devreme joi.

UPDATE ORA 21:00

SUA au antrenat peste 7.000 de soldați ucraineni de la începutul invaziei rusești, potrivit Pentagonului

Peste 7.000 de soldați ucraineni au fost instruiți de forțele americane de la începutul invaziei rusești de anul trecut, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Săptămâna aceasta, 65 de ucraineni care se antrenau pe sistemul de apărare antiaeriană Patriot la Fort Sill, în Oklahoma, s-au întors în Europa după ce au finalizat acest antrenament.

De asemenea, Ryder a mai spus că peste 4.000 de soldați ucraineni vor fi finalizat antrenamentul cu arme combinate în Germania la sfârșitul acestei luni, inclusiv două brigăzi – una echipată cu vehicule de luptă Bradley și cealaltă cu vehicule Stryker.

„În prezent, în zonele de antrenament cu arme combinate suplimentare sunt în curs de desfășurare la Grafenwoehr și Hohenfels, în Germania, cu două batalioane de infanterie motorizată formate din 1.200 de membri ai Forțelor Armate ucrainene”, a declarat Ryder.

UPDATE ORA 20:00

Rusia ar putea trimite o delegație în Coreea de Nord pentru a obține mai multe arme de la Pyongyang, potrivit Casei Albe

Rusia intenționează să trimită o delegație în Coreea de Nord ca parte a efortului continuu al Kremlinului de a obține mai multe arme de la Pyongyang, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite.

„Avem noi informații potrivit cărora Rusia caută în mod activ să achiziționeze muniții suplimentare de la Coreea de Nord”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al NSC. „De asemenea, înțelegem că Rusia încearcă să trimită o delegație în Coreea de Nord. Și că Rusia oferă Coreei de Nord alimente în schimbul munițiilor”.
Presupusul traficant de arme Ashot Mkrtychev se află în centrul acestui ultim efort al Rusiei de a ocoli sancțiunile occidentale fără precedent și controalele la exporturi din cauza invaziei sale brutale din Ucraina, a declarat Kirby joi.

Departamentul Trezoreriei SUA a emis sancțiuni împotriva lui Mkrtychev mai devreme joi dimineață, acuzându-l că a încercat să faciliteze o tranzacție de arme între Rusia și Coreea de Nord.

„Odată cu acest nou statut de paria vin și riscuri pentru cei care îi oferă sprijin, deoarece nu vom ezita să vizăm astfel de actori maligni în viitor”, a declarat Kirby, promițând să „continuăm să identificăm, să expunem și să contracarăm încercările Rusiei de a achiziționa echipamente militare din Coreea de Nord sau din orice alt stat care este pregătit să sprijine războiul său din Ucraina”.

Câteva informații de fond: SUA afirmă că Rusia a început să achiziționeze milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord anul trecut, după cum a relatat anterior CNN. Iar spre sfârșitul anului 2022, Coreea de Nord a furnizat rachete de infanterie companiei militare private Wagner Group pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Oficialii americani au caracterizat achizițiile ca fiind un semn că armata Moscovei are stocuri din ce în ce mai mici de arme de care are nevoie pentru a susține invazia.

UPDATE ORA 19:00

Casa Albă spune că a fost surprinsă de reținerea reporterului WSJ, în timp ce Departamentul de Stat analizează dacă aceasta este ilegală

Administrația Biden nu a fost avertizată în avans înainte de reținerea de către Rusia a reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, a declarat John Kirby, coordonator al Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică.

„Am fost la fel de surprinși de acest lucru ca și voi toți și este prea devreme pentru a ști sau pentru a putea indica faptul că este vorba de un fel de mișcare mai mare în curs de desfășurare aici”, a declarat Kirby, adăugând că administrația este „concentrată în mod unic” pe obținerea accesului consular la Gershkovich, astfel încât să poată evalua starea acestuia pe cont propriu.

Kirby nu a vrut să spună dacă el crede că Gershkovich, care avea acreditare pentru a practica jurnalismul în Rusia, a fost reținut pe nedrept, lăsând Departamentul de Stat, care are sarcina de a stabili oficial dacă americanii sunt reținuți pe nedrept în străinătate.

„După cum știți, Departamentul de Stat are un proces în acest sens, prin care analizează circumstanțele pentru fiecare individ în parte – fac acest lucru chiar acum, și cu siguranță nu aș vrea să devansez acest proces”, a spus Kirby, repetând ulterior că Departamentul de Stat „analizează această detenție”.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi, într-o declarație, că departamentul este în contact cu Wall Street Journal.

UPDATE ORA 18:00

SUA sancționează un presupus traficant de arme pentru o tentativă de tranzacție cu arme între Rusia și Coreea de Nord

Trezoreria SUA a sancționat un bărbat acuzat că a încercat să faciliteze o tranzacție de arme între Rusia și Coreea de Nord, în timp ce Kremlinul caută noi căi de a eluda sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina.

Anunțul de joi, făcut împotriva cetățeanului slovac Ashot Mkrtychev, este deosebit de notabil, deoarece este rar ca Trezoreria să recunoască în mod public eforturile de a perturba un acord care este încă în desfășurare.

„Scheme precum afacerea cu arme urmărită de acest individ arată că Putin se îndreaptă către furnizori de ultimă instanță precum Iranul și RPDC”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, folosind o abreviere pentru Republica Populară Democrată Coreeană.
„Rămânem angajați să degradăm capacitățile militaro-industriale ale Rusiei, precum și să expunem și să contracarăm încercările Rusiei de a se sustrage sancțiunilor și de a obține echipamente militare de la RPDC sau de la orice alt stat care este pregătit să îi sprijine războiul din Ucraina”.

Presupusa schemă: Începând cu sfârșitul anului 2022, Mkrtychev a lucrat cu oficiali nord-coreeni pentru a asigura „peste două duzini” de tipuri de arme și muniții pentru Rusia, potrivit Trezoreriei. În schimb, Rusia ar urma să furnizeze articole precum avioane comerciale, materii prime și mărfuri.

Moscova își pregătise partea sa din înțelegere și era pregătită să facă schimbul, potrivit Trezoreriei, care a citat corespondența dealerului acuzat cu țările.

Aprovizionare din ce în ce mai redusă? SUA afirmă că Rusia a început să cumpere milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord anul trecut, după cum a relatat anterior CNN.

Achizițiile sugerează că armata rusă a suferit din cauza unei grave penurii de aprovizionare în Ucraina, datorată în parte controalelor la export și sancțiunilor, a declarat la acea vreme un oficial american.

Trezoreria a repetat această narațiune prin anunțul de joi.

„Rusia a pierdut peste 9.000 de echipamente militare grele de la începutul războiului, iar datorită, în parte, sancțiunilor multilaterale și controalelor la export, Putin a devenit din ce în ce mai disperat să le înlocuiască”, a spus Yellen în declarație.
Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că încearcă să ascundă transporturile de arme către Rusia, făcând să pară că muniția este trimisă către țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, potrivit unor informații americane declasificate.

UPDATE ORA 17:00

Casa Albă condamnă arestarea jurnalistului WSJ și spune că Departamentul de Stat este în „contact direct” cu Rusia pe această temă

Administrația Biden este „profund îngrijorată” de informațiile potrivit cărora reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Noaptea trecută, oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat au vorbit cu angajatorul domnului Gershkovich, Wall Street Journal. Administrația a fost, de asemenea, în contact cu familia sa. În plus, Departamentul de Stat a fost în contact direct cu guvernul rus în această chestiune, inclusiv a lucrat în mod activ pentru a asigura accesul consular al domnului Gershkovici”, a declarat Jean-Pierre într-un comunicat.
„Luarea în vizor a cetățenilor americani de către guvernul rus este inacceptabilă. Condamnăm detenția domnului Gershkovich în termenii cei mai fermi”, a adăugat ea.

Secretarul de presă a menționat, de asemenea, sfatul Departamentului de Stat ca americanii să nu călătorească în Rusia și a adăugat că, în cazul în care aceștia locuiesc sau călătoresc în prezent acolo, atunci ar trebui „să plece imediat”.

UPDATE ORA 16:00

Rusia susţine că jurnalistul american arestat în Rusia a fost ,,prins asupra faptului”

Jurnalistul cotidianului american Wall Street Journal arestat în Rusia pentru ,,spionaj” a fost ,,prins asupra faptului” , a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, scrie presa franceză.

,,Ceea ce făcea colaboratorul publicaţiei americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nicio legătură cu jurnalismul” , a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

Ea a adăugat că reporterul cotidianului Wall Street Journal ,,nu este primul occidental celebru prins asupra faptului” şi că şi alţii ,,au folosit statutul de «corespondent străin» pentru a acoperi activităţile lor”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, care este însărcinat cu eliberarea de acreditări pentru jurnaliştii străini, nu a oferit niciun exemplu în acest sens, niciun jurnalist occidental nefiind arestat până acum în Rusia.

UPDATE ORA 15:00

Regele Charles, în Germania: Invazia rusă din Ucraina ameninţă securitatea Europei

Regele Charles al III-lea a atras atenţia joi asupra ,,ameninţării” pe care invazia rusă din Ucraina o reprezintă pentru securitatea Europei şi ,,valorile noastre democratice”, într-un discurs istoric în faţa deputaţilor germani, scrie AP.,,Însă lumea nu a stat deoparte fără a face nimic”, a adăugat suveranul britanic, subliniind ,,rolul major” asumat de ţara sa şi de Germania în sprijinul pentru Kiev, în special pe plan militar.

El a salutat livrările de arme grele către Ucraina ale Germaniei, o ţară profundă pacifistă după ororile nazismului şi care a ezitat mult timp să facă acest pas.

,,Decizia Germania de a oferi Ucrainei un mare ajutor militar este curajoasă, importantă şi binevenită”, a spus regele Charles al III-lea.

,,Suntem bulversaţi de distrugerile teribile (din Ucraina), dar putem avea curaj din unitatea noastră”, a subliniat suveranul, vorbind în germană în cea mai mare parte a timpului.

Charles al III-lea, rege din septembrie, este primul monarh care le vorbeşte în Bundestag deputaţilor germani. Aceştia l-au aplaudat îndelung.

Însoţit de regina consoartă Camilla, el efectuează în Germania prima sa vizită în străinătate ca suveran.Această vizită de trei zile este plasată sub semnul legăturilor de prietenie dintre cele două ţări şi constituie un gest european important după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.Preşedinta Bundestag-ului, Bärbel Bas, a salutat tăria legăturilor anglo-germane în timpul vizitei în parlament a regelui Charles al III-lea.,,Marea Britanie şi Germania sunt şi vor rămâne aliaţi apropiaţi şi parteneri de încredere”, a spus ea, precizând că acest lucru a rămas valabil chiar şi după decizia Londrei de a părăsi Uniunea Europeană.Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla au fost însoţiţi în legislativ de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE ORA 14:00

Federația daneză de scrimă a decis joi să nu organizeze un eveniment din circuitul internațional programat pentru luna octombrie, în semn de protest față de reintegrarea scrimerilor ruși și belaruși de către Federația Internațională la începutul acestei luni.

,,Este cu inima strânsă că luăm această decizie, dar nu putem susține revenirea scrimerilor ruși și belaruși pe pistă în circumstanțele actuale” , a scris președintele federației daneze, Jan Sylvest Jensen, într-un comunicat remis AFP.

Internaționalele de la Trekanten, o competiție din circuitul secundar pentru scrimerii sub 23 de ani și un precursor al Cupei Mondiale, urmau să aibă loc la Copenhaga pe 7-8 octombrie.

UPDATE ORA 13:00

Maia Sandu: Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă

Grație rezistenței armatei ucrainene, nu există pericole militare la adresa Republicii Moldova. O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia acum Ucraina reprezintă un scut pentru liniștea și securitatea Republicii Moldova. În același timp, potrivit șefei statului, Rusia nu renunță la ideea preluării puterii în Republica Moldova și acționează prin diferite elemente ale războiului hibrid pentru a-și instala o guvernare obedientă la Chișinău, scrie presa din Moldova.

Președinta Maia Sandu spune că, grație eroismului armatei ucrainene, linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. În lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid, spune șefa statului.

„Sunt încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta își dorește Rusia și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetățenilor și de aceea nu poate fi folosită, așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă” , a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunță la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influență și acționează, prin intermediul politicienilor proruși de la Chișinău, pentru a destabiliza situația. Maia Sandu spune că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităților Serviciului de Informații și Securitate.

„Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni. Cetățenii și-au ales această guvernare și doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federației Ruse și nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani și asta este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de ușor să-și recâștige libertatea. Avem instituții care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcționeze toate instituțiile. Unele instituții se reformează, altele opun rezistență, și mă refer la sistemul judecătoresc”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului se regăsesc proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate. Dacă proiectele vor fi aprobate și vor intra în vigoare, SIS obține prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei în lipsa unui mandat din partea judecătorului.

UPDATE ORA 12:00

Un jurnalist WSJ a fost reținut în Rusia pentru suspiciune de spionaj

Un jurnalist american de la Wall Street Journal a fost arestat la Moscova pentru spionaj. Evan Gershkovich, care se ocupă de Rusia, ar fi încercat să adune informații la o uzină de apărare, încălcând legile rusești privind secretele de stat, se arată în comunicat.

El a fost arestat în orașul Ekaterinburg din Ural.

UPDATE ORA 11:00

Casa Albă afirmă că nu a văzut încălcări flagrante ale modului în care Ucraina folosește armamentul american

Casa Albă nu vede nicio dovadă care să indice utilizarea necorespunzătoare de către Ucraina a ajutorului militar oferit de Statele Unite, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, citat de Ukrinform.

„Dacă vorbim despre utilizarea ajutorului militar oferit Ucrainei, atunci nu am văzut nicio dovadă a vreunei încălcări flagrante” , a spus Kirby.

UPDATE ORA 10:00

Ucraina califică președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU drept o glumă proastă

Ucraina a calificat joi drept o ,,glumă proastă” viitoarea președinție de o lună a Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU.

,,Președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU de la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia și-a uzurpat locul; duce un război colonial; președintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpire de copii”, a atacat pe Twitter șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kouleba.

UPDATE ORA 09:00

Trupele ruse au bombardat regiunea Herson de 45 de ori într-o zi

Trupele ruse au efectuat 45 de bombardamente în regiunea Herson în ultima zi, 29 martie, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale, pe Telegram.

Potrivit acestuia, în ultima zi, rușii au efectuat 45 de borbardamente, trăgând 216 obuze. Regiunea Herson a fost sub focul aeronavelor rusești, „Gradiv” și artileriei.

„Din păcate, există victime în rândul populației civile – o persoană a murit, una a fost rănită”, a menționat Prokudin.

El a mai adăugat că alte 90 de persoane au fost evacuate de pe teritoriul regiunii Herson.

UPDATE ORA 08:00

Ești eroul meu” , scrie o fată despărțită de tatăl ei pentru un desen împotriva războiului

O școlăriță rusă de 13 ani i-a scris o scrisoare de susținere tatălui ei, condamnat la închisoare și fugar pentru că a criticat ofensiva din Ucraina. Cazul lui Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, separat de fiica sa Maria, în vârstă de 13 ani, este emblematic pentru represiunea împotriva celor care se opun operațiunii și a stârnit emoții puternice în Rusia.

Cazul a luat o turnură bizară marți, când un tribunal din Efremov, la 300 km sud de Moscova, l-a condamnat pe Alexei Moskaliov la doi ani de închisoare pentru discreditarea” armatei, înainte de a anunța că acesta a dispărut în timp ce se afla în arest la domiciliu.

UPDATE ORA 07:00

Ucraina admite că forțele ruse înregistrează progrese în orașul Bahmut

Forțele ruse au avut un oarecare succes pe frontul de lângă orașul Bahmut, au declarat oficialii militari ucraineni miercuri seară, adăugând că luptătorii lor încă rezistă într-o luptă care durează de câteva luni.

Orașul minier Bahmut și împrejurimile din regiunea industrială Donețk a fost în centrul luptelor pentru o mare parte a invaziei de 13 luni a Rusiei. Niciuna dintre părți nu are încă controlul deplin, cu pierderi grele suferite de ambele.

„Forțele inamice au avut un grad de succes în acțiunile lor menite să asalteze orașul Bahmut”, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. „Apărătorii noștri controlează orașul și resping numeroase atacuri inamice”.

Oficialii ruși spun că forțele lor încă cuceresc teren în luptele stradă cu stradă din interiorul orașului Bahmut, scrie presa franceză.

UPDATE ORA 06:00

Armata ucraineană a spus că a respins peste 60 de atacuri rusești în ultima zi, transmite Kyiv Independent.

Forțele Moscovei se concentrează pe desfășurarea de ofensive spre Lyman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 05:00

Premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, a declarat joi că invazia Rusiei în Ucraina a încălcat grav Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional, transmite Reuters.

Marile puteri au responsabilitatea de a menține relații stabile și viabile între ele, iar cea mai îngrijorătoare este starea relațiilor dintre Statele Unite și China, a declarat Lee la forumul Boao din provincia insulară Hainan din sudul Chinei.

UPDATE ORA 04:00

Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Malyar, a afirmat pe Telegram că există zile în estul țării în care raportul dintre pierderile rusești și ucrainene este „de până la 10 la 1″ .

UPDATE ORA 03:00

Zelenski: Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că lumea democratică are acum cea mai mare unitate după mult timp, însă este nevoie de mai mult.

„Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească” , spune el.

Zelenski a menţionat, în mesajul transmis miercuri seară, că a participat la „Summitul Democraţiei” la invitaţia preşedintelui american Joe Biden, arătând că poziţia Ucrainei a fost „foarte exactă şi cât se poate de practică” .

„Acum, mulţumită curajului ucrainean, mulţumită leadership-ului Statelor Unite, preşedintelui Biden, mulţumită Congresului Statelor Unite şi tuturor celor care muncesc pentru consolidarea lumii, avem cea mai mare unitate a ţărilor democratice de mult timp. Şi această unitate, după cum putem vedea, este de ajuns pentru a lupta pentru libertate. Dar pentru a câştiga în faţa tiraniei este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească. Este capabilă să câştige”, a declarat preşedintele Ucrainei.

El a adăugat că democraţia are nevoie de victorie, cât mai curând posibil, iar Ucraina şi aliaţii săi de pe toate continentele vor face totul pentru a aduce mai aproape victoria Ucrainei, „victoria libertăţii şi a ordinii mondiale bazate pe reguli” .

UPDATE ORA 02:00

Germania va acorda un ajutor militar suplimentar de 12 miliarde de euro Ucrainei

Germania a aprobat acordarea unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 12 miliarde de euro, scrie Reuters.

Pachetul de ajutor cuprinde 3,2 miliarde de euro care vor fi distribuite în 2023, precum și linii de credit în valoare de 8,8 miliarde de euro care vor fi alocate între 2024 și 2032.

De asemenea, Germania a preluat conducerea „coaliției tancurilor” pentru a furniza Ucrainei arme grele. Germania a trimis, de asemenea, aproximativ 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

UPDATE ORA 01:00

Polonia: Rusia va merge mai departe dacă nu e oprită

Președintele polonez Andrzej Duda a asigurat, miercuri, încă o dată că țara sa sprijină Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Federației Ruse, scrie Ukrinform.

„Ucraina nu a fost niciodată și nu va fi niciodată singură în lupta sa, pentru că ucrainenii luptă pentru noi toți. Dacă Rusia nu este oprită, este gata să meargă mai departe” , a subliniat Andrzej Duda.

Președintele polonez a menționat că așa-numita criză a migrației de la granița de est a Poloniei din 2021 a fost un preludiu al agresiunii neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Războiul rus a arătat adevărata față a regimului lui Putin – cruzime și brutalitate față de populația civilă a Ucrainei, o încercare de a distruge o întreagă națiune. Polonia va continua să sprijine Ucraina pentru a opri acest imperialism rus. De asemenea, vom continua să sprijinim Belarusul democratic” , a subliniat Andrzej Duda.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Atac aerian asupra orașului Avdiivka

Andrii Yermak, șeful Biroului președintelui ucrainean, a anunțat că rușii au efectuat, miercuri, un atac aerian asupra orașului Avdiivka.

„Rușii au efectuat un atac aerian asupra orașului Avdiivka. Au lovit o grădiniță cu o rachetă. Din fericire, nu au fost victime. O clădire mare de peste drum a fost avariată”, a transmis Andrii Yermak.