• Zelenski a declarat că este absurd că Rusia și-a asumat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.
  • Sâmbătă, Rusia a preluat președinția principalului organism de securitate al ONU, care se rotește în fiecare lună.
  • Kremlinul a declarat vineri că plănuiește să „își exercite toate drepturile” în acest rol.

UPDATE ORA 24:00

Explozibilul din cafeneaua din Sankt-Petersburg ar fi fost ascuns în statueta înmânată bloggerului, scrie presa rusă

Explozibilul care a fost detonat duminică în cafeneaua din Sankt Petersburg, ucigându-l pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, ar fi fost ascuns într-o statuetă care i-a fost oferită acestuia, potrivit presei ruse de stat, relatează CNN.

Presa de stat citează reprezentanți ai poliției și mărturii ale martorilor oculari, dar autoritățile ruse nu au comentat încă aceste informații. CNN notează că nu poate verifica în mod independent veridicitatea informațiilor.

Presa de stat din Rusia relatează, citând agențiile de aplicare a legii, că o femeie a adus explozibilul care a provocat explozia în cafenea. Potrivit relatărilor, aceasta avea statueta împachetată într-o cutie când a intrat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Alte instituții media independente ruse citează relatări similare ale martorilor oculari.

UPDATE ORA 23:00

O femeie a fost arestată în cazul exploziei care l-a ucis pe bloggerul Vladlen Tatarski

Agenția rusă de știri Interfax a anunțat duminică seară că autoritățile au efectuat o arestare în cazul morții cunoscutului blogger militar Vladlen Tatarski, care a fost ucis într-o explozie dintr-o cafenea din orașul Sankt Petersburg, relatează Sky News.

Darya Trepova, o rezidentă a orașului, a fost acuzată că a dus dispozitivul exploziv la cafeneaua din centrul Sankt Petersburgului.

UPDATE ORA 22:00

Zelenski: Doar victoria Ucrainei va pune capăt terorii rusești, nu există altă cale de a o opri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că numai victoria militară a Ucrainei poate pune capăt terorii rusești, transmite cotidianul ucrainean Pravda.

„Există o singură cale de a pune capăt terorii rusești, de a restabili securitatea în toate orașele și comunitățile noastre, din regiunea Sumi până în Donbas, din regiunea Harkov până în regiunea Herson, din regiunea Kiev până în Ialta (oraș din Crimeea). Și această singură cale este victoria militară a Ucrainei. Nu există și nu va exista o altă cale.

Pentru acest stat malefic, acum este normal să țintească clădiri rezidențiale cu Uragane [lansatoare multiple de rachete autopropulsate], să lanseze rachete S-300 asupra orașelor, să bombardeze sate obișnuite, civili… Statul malefic trebuie să fie învins. În orice sens al cuvântului. Ruscismul trebuie să se confrunte cu o înfrângere totală: militară, economică, politică, juridică. [Înfrângerea] militară este pe primul loc. Și [Rusia] o va înfrunta”.

„Ruscismul” este un termen care combină „Rusia” și „fascism” și este folosit de ucraineni pentru a descrie ideologia politică a Rusiei sub conducerea președintelui Vladimir Putin.

Zelenski a declarat că numărul victimelor atacului rusesc asupra Kostiantynivka din regiunea Donețk a crescut la 11. Șase civili au fost uciși în atac.

UPDATE ORA 21:00

Numărul persoanelor rănite în explozia din Sankt Petersburg a crescut la 25, anunță guvernatorul orașului

Oficialii locali au actualizat numărul celor răniți în urma exploziei produse duminică într-o cafenea din Sankt Petersburg, precizând că 25 de persoane au fost rănite, iar 19 dintre ele au fost spitalizate, informează CNN.

Guvernatorul orașului, Alexander Beglov, a distribuit această actualizare într-o postare pe Telegram, duminică seară. „Toate serviciile speciale și de urgență ale orașului sunt activate în prezent în legătură cu ceea ce s-a întâmplat într-o cafenea de pe Insula Vasilyevsky”, a precizat Beglov, referindu-se la insula care reprezintă o parte semnificativă din centrul orașului. „Lucrăm în coordonare cu agențiile de aplicare a legii. Acestea încearcă să stabilească circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus guvernatorul.

Explozia l-a ucis pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, potrivit agenției ruse de știri TASS și autorităților locale. „Din păcate, o persoană a murit. În prezent, există 25 de victime. 19 dintre ele sunt spitalizate. Spitalele din oraș oferă toată asistența necesară” , a mai scris Beglov.

UPDATE ORA 20:00

Zelenski: Situația din Bahmut este „deosebit de fierbinte”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că situația militară din jurul orașului Bahmut, asediat de luni de zile de forțele ruse, este „deosebit de fierbinte”, relatează Al Jazeera.

Zelenski a mai spus, în discursul său video din seara zilei de duminică adresat națiunii, că două persoane au murit într-un atac rusesc cu mortiere rusesc în regiunea nordică Sumî.

El a menționat și informațiile anterioare potrivit cărora bombardamentele rusești au ucis șase persoane în orașul Kosteantînivka din regiunea estică Donețk.

UPDATE ORA 19:00

Explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg; un blogger militar rus ar fi fost ucis, potrivit presei ruse de stat

O persoană a fost ucisă, iar alte șase au fost rănite în urma unei explozii într-o cafenea din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, a anunțat duminică agenția rusă de presă de stat TASS, potrivit Sky News.

O altă agenție rusă de știri, RIA, relatează că persoana ucisă este un blogger militar.

Sky News notează că nu a putut verifica veridicitatea acestor informații și că nu este clar dacă explozia din Sankt Petersburg are legătură directă cu războiul.

UPDATE ORA 18:00

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, potrivit CNBC.

Planul include demolarea podului ce asigură legătura feroviară şi rutieră între peninsula şi teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a precizat Danilov pe Facebook.

El include de asemenea eliberarea din funcţii a tuturor celor care au slujit autorităţile ruse de la anexarea peninsulei, în 2014, a adăugat Danilov, numindu-i pe respectivii oficiali drept „gunoaie”.

Responsabilul ucrainean a prezentat ca model în acest sens denazificarea Germaniei după al doilea război mondial.

Colaboratorii cu ruşii şi trădătorii statului ucrainean vor fi deferiţi instanţei, în a doua etapă a planului, a mai spus Danilov, menţionând judecătorii, procurorii şi personalul serviciilor de securitate. Totodată, potrivit acestui plan, ruşii care s-au stabilit în peninsulă după februarie 2014 vor fi expulzaţi şi achiziţiile de proprietăţi făcute de aceştia vor fi anulate.

,,Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei” , a precizat responsabilul ucrainean, adăugând că deţinuţii politici vor fi eliberaţi imediat.

UPDATE ORA 17:00

Borrell: UE se va opune oricărui „abuz” al Rusiei pe perioada cât va deține președinția Consiliului de Securitate al ONU

Uniunea Europeană se va opune în următoarea lună oricărui abuz în timpul președinției ruse a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), a afirmat duminică șeful diplomației europene, relatează Sky News.

Josep Borrell a declarat pentru AFP: „În ciuda faptului că este membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia încalcă în mod continuu însăși esența cadrului juridic al ONU” „UE se va opune oricărui abuz din partea președinției (ruse)” , a precizat el.

Rusia a preluat sâmbătă președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU format din 15 membri, într-o mișcare pe care Volodimir Zelenski a calificat-o drept „absurdă și distructivă”.

Ultima dată când a deținut această funcție, în februarie anul trecut, Rusia a invadat Ucraina.

UPDATE ORA 15:00

La direcțiile Zaporojie și Herson, armata rusă a bombardat Olhivske, Poltavka, Svyatopetrivka, Novodanylivka, Novoandriyivka, Novoyakovlivka din regiunea Zaporojie, Khreschenivka, Novooleksandrivka, Tomaryne, Tyahynka, Tokarivka, Prydniprovske din regiunea Herson.

UPDATE ORA 14:00

Un oficial ucrainean de rang înalt a prezentat o serie de măsuri pe care guvernul de la Kiev le va lua după ce țara va recăpăta controlul asupra Crimeei – inclusiv dezmembrarea podului strategic care leagă peninsula confiscată de la Marea Neagră de Rusia, relatează Associated Press (AP).

Agenția a relatat că Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a publicat planul în timp ce armata ucraineană se pregătește pentru o contraofensivă de primăvară în speranța de a obține noi câștiguri decisive după mai mult de 13 luni de război pentru a pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei.

UPDATE ORA 13:00

Biroul lui Zelenski a declarat că 16 clădiri de apartamente, opt case particulare, o școală și o clădire administrativă au fost avariate.

Un oficial a postat pe aplicația de mesagerie Telegram fotografii care arată distrugerea parțială a clădirilor și craterele provocate de explozii. Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea fotografiilor sau numărul victimelor.

UPDATE ORA 12:00

Mai mult de trei duzini de redactori ai unor organizații de presă din întreaga lume au semnat o scrisoare în care condamnă detenția reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.

Reporter cu experiență în domeniul afacerilor rusești, Gershkovich lucra în orașul Ekaterinburg când a fost reținut. Kremlinul a susținut că acesta a spionat și că a fost prins în flagrant.

UPDATE ORA 11:00

Civilii au fost uciși și răniți în bombardamentele rusești din Kostiantynivka

Cel puțin trei civili au fost uciși și șase răniți în bombardamentele rusești asupra localității Kostiantynivka din estul Ucrainei, duminică dimineață, potrivit Reuters, care citează un oficial ucrainean de rang înalt.

Kostiantynivka, unde locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, se află la doar 20 km vest de Bakhmut, epicentrul luptelor de cel puțin opt luni, când forțele rusești încearcă să captureze orașul.

„Rușii au efectuat bombardamente masive asupra orașului Kostiantynivka”, a declarat Andriy Yermak – un membru de rang înalt din staff-ul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 10:00

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, care a fost eliberată anul trecut dintr-o colonie penală rusă în cadrul unui schimb de prizonieri, a îndemnat administrația Biden să continue să folosească „toate instrumentele posibile” pentru a obține eliberarea lui Gershkovici.

Reuters relatează că Griner și soția ei, Cherelle, au declarat pe Instagram că „inimile noastre sunt pline de o mare îngrijorare” pentru reporterul de la Wall Street Journal arestat săptămâna trecută de serviciul de securitate FSB din Rusia în orașul Ekaterinburg din Urali. Kremlinul susține că Gershkovici folosea jurnalismul ca acoperire pentru activități de spionaj – lucru pe care ziarul său, Wall Street Journal, l-a negat vehement.

UPDATE ORA 09:00

Wall Street Journal a cerut eliberarea imediată a corespondentului Evan Gershkovich, stabilit la Moscova, după ce acesta a fost arestat de către serviciul de securitate rus FSB, suspectat de spionaj.

„Cazul lui Evan este un afront vicios la adresa unei prese libere și ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor liberi și a guvernelor din întreaga lume”, a declarat ziarul pe Twitter.

UPDATE ORA 08:00

Un cleric ucrainean de rang înalt dintr-o biserică cu presupuse legături cu Moscova a fost condamnat sâmbătă la arest la domiciliu, după o audiere în care s-a stabilit dacă a glorificat forțele rusești invadatoare și a alimentat diviziunile religioase, a declarat biserica.

Kievul ia măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) pe motiv că este pro-rusă și colaborează cu Moscova, o acuzație pe care biserica o neagă.

Într-o declarație, UOC a precizat că un tribunal din Kiev i-a ordonat, de asemenea, mitropolitului Pavlo să poarte o brățară electronică. Agențiile de presă Interfax Ucraina și Ukrinform au declarat că Pavlo a primit 60 de zile de arest la domiciliu.

UPDATE ORA 07:00

Războiul Rusiei a ucis peste 200 de sportivi ucraineni

Războiul Rusiei a ucis 262 de sportivi ucraineni și a distrus 363 de facilități sportive din Ucraina, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Vadym Gutzeit, în timpul unei întâlniri cu Morinari Watanabe, președintele Federației Internaționale de Gimnastică.

„Este foarte important pentru noi să participe atleți din Rusia la competițiile sportive și la Jocurile Olimpice, pentru că toți susțin acest război și participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război”, a spus Gutzeit, adăugând că unii sportivi ruși poartă uniforme cu simbolurile acestui război și că nu au condamnat public uciderea sportivilor ucraineni.

UPDATE ORA 06:00

Rusia spune că va fi imparțială în timpul președinției la Consiliul de Securitate ONU

Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Națiunile Unite, Dmitri Polyanskiy, a declarat că Moscova va fi un „broker onest” în timpul președinției sale în Consiliul de Securitate al ONU.

„Orice încercare de a ne provoca este sortită eșecului în avans. Spre deosebire de foștii noștri parteneri occidentali, jucăm corect pe scena internațională și nu promovăm „standarde duble”, a declarat Polyanskiy.

Dreptul internațional și regulile de procedură dezvoltate de-a lungul deceniilor sunt încă în vigoare în ONU, spre deosebire de „ordinea bazată pe reguli”, pe care Occidentului o confundă cu dreptul internațional, a spus diplomatul rus.

UPDATE ORA 05:00

Tutorii legali ai copiilor din Sloviansk vor pierde custodia

Tutorii legali ai copiilor care nu au fost încă evacuați din orașul Sloviansk, situat în estul regiunii Donețk, vor pierde custodia, iar copiii vor fi evacuați forțat, potrivit unei decizii a comisiei orașului pentru protecția drepturilor copiilor.

Ucraina a început evacuarea obligatorie din regiune la începutul lunii august 2022. În ciuda evacuării obligatorii și a numeroaselor apeluri din partea guvernului de a pleca cu tot cu copii, peste 30 de minori sunt încă în Sloviansk cu tutorii lor legali, a scris administrația militaro-civilă din Sloviansk pe Facebook.

Un orfelinat a fost „aproape complet” distrus, deși fără victime, în orașul Druzhkivka, regiunea Donețk, situat la sud de Sloviansk.

Pe 27 martie, un minor a fost rănit în timpul bombardamentelor din Sloviansk. De aceea luăm din nou măsuri într-o formă mai strictă”, a spus Olena Sokolova, șefa serviciilor pentru copii din Sloviansk, a relatat  Suspilne News.

foto Unsplash

UPDATE ORA 03:00 

Macron se va întâlni în curând cu Grossi, directorul general al AIEA

Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să discute cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pe baza îngrijorări legate de centrala nucleară Zaporojie.

Macron a făcut anunțul în timpul discuților purtate cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky mai devreme sâmbătă. Cei doi au dezbătut și asupra modalităților în care ar putea organiza o întâlnire bilaterală. Liderul francez și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și a subliniat importanța acțiunilor AIEA la centrala nucleară.

UPDATE ORA 01:00

Evacuările continuă pe frontul de est, în orașul Avdiivka

Evacuările continuă pe frontul de est în războiul din Ucraina. Printre victime se numără Halyna, o femeie în vârstă de 73 de ani, este una dintre victimele războiului forțate să fugă din orașul Avdiivka, regiunea Donețk, din cauza atacurilor continue ale Rusiei asupra orașului.

foto Sky News

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că este absurd că Rusia și-a asumat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, adăugând că acest lucru arată „falimentul total al instituției”, scrie CNN.

Sâmbătă, Rusia a preluat președinția principalului organism de securitate al ONU, care se rotește în fiecare lună. Ultima dată când Moscova a ocupat postul a fost în februarie 2022, când trupele sale au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

„Din păcate, avem… știri evident absurde și distructive” , a spus Zelenski într-un mesaj video de seară, adăugând că bombardamentele rusești au ucis vineri un băiețel de cinci luni.

,,Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU. Este greu de imaginat ceva care să demonstreze mai mult falimentul total al unor astfel de instituții” , a spus el.

Kremlinul a declarat vineri că plănuiește să „își exercite toate drepturile” în acest rol.

Statele Unite au cerut joi Rusiei să „se comporte profesional” atunci când își asumă rolul, spunând că nu există nicio modalitate de a bloca Moscova de accesa la președinția rotativă.

Zelenski a spus că este timpul pentru o revizuire generală a instituțiilor globale, inclusiv a Consiliului de Securitate.

„Reforma este în mod evident necesară pentru a preveni ca un stat terorist – și orice alt stat care vrea să fie terorist – să distrugă pacea” , a spus el.

Citește și:

Schimb de replici pe Twitter între ministerele britanic și rus de Ziua Păcălelilor. Răspunsul Rusiei

LIVE UPDATE. 402 zile de invazie rusă. Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

LIVE UPDATE. 400 zile de invazie rusă. Un jurnalist american de la Wall Street Journal a fost arestat în Rusia pentru spionaj