- Anchetatorii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-au acuzat oficial, vineri, de spionaj pe Evan Gershkovich, reporterul publicaţiei americane WSJ.
- Gershkovici este primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece.
- The Wall Street Journal a negat că Gershkovich ar fi spionat şi a cerut eliberarea imediată a ,,reporterului său de încredere”.
UPDATE ORA 23:00. Întâlnirile de la Washington oferă SUA și aliaților săi șansa de a susține efortul rus de sancțiuni
Statele Unite și aliații săi vor depune eforturi pentru a susține orice slăbiciuni în seria lor fără precedent de sancțiuni împotriva Rusiei atunci când liderii sistemului financiar global se vor întâlni la Washington, DC, săptămâna viitoare, au declarat oficiali înalți ai Trezoreriei SUA pentru CNN.
Advertisment
Întâlnirile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale vor oferi SUA cel mai recent loc de schimb cu cele mai bune practici privind împiedicarea Moscovei să își finanțeze mașina de război în Ucraina, potrivit oficialilor.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, SUA și partenerii săi au impus mii de sancțiuni Kremlinului. Dar observatorii notează îngrijorarea cu privire la capacitatea Rusiei de a reorienta rutele comerciale și de a obține ceea ce are nevoie prin țările vecine sau jurisdicții mai permisive, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Turcia.
Recomandări
UPDATE ORA 22:00. Cu arme din epoca sovietică, soldații ucraineni rămân în apărare în regiunea Harkov
Deși este relativ liniștit pentru soldații ucraineni cu care CNN a vorbit în regiunea de nord-est Harkiv, aceștia sunt în alertă pentru orice ofensivă rusă.
„Avem suficientă muniție și avem suficientă(e) arme și armuri diferite, echipamente. Dar totul este pentru apărare, arme pentru contraatac. Va fi mai bine pentru că mai devreme ne eliberăm pământul”, Oleskii, care lucra ca un fizician nuclear, a spus în engleză lui Ben Wedeman de la CNN.
Armele pe care le au sunt învechite, cu un lansator de rachete fabricat suedez datând din 1978.
UPDATE ORA 21:00
RT France a fost pusă în lichidare de către un tribunal francez, a declarat fostul președinte al organizației. Conturile brațului francez al radiodifuzorului rusesc RT au fost înghețate din cauza invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin.
Xenia Fedorova, fostul președinte al RT Franța, a postat pe Twitter: „Instanța din Nanterre a luat decizia de a pune RT France în lichidare – un mijloc de presă care nu l-a mulțumit pe Emmanuel Macron de la lansare și care a fost sancționat de UE în urmă cu un an ca [ o măsură preventivă] din cauza conflictului din Ucraina”.
UPDATE ORA 20:00
Campania Rusiei de distrugere a sistemului energetic unificat al Ucrainei în perioada de iarnă trecută a „foarte probabil eșuat”, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare de informații. Atacurile pe scară lungă la scară lungă asupra infrastructurii energetice ucrainene au devenit rare de la începutul lunii martie, se arată în comunicat.
UPDATE ORA 19:00
Înmormântarea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski, care a fost ucis duminica trecută într-o cafenea din Sankt Petersburg în urma unei explozii, a avut loc astăzi la Moscova.
Zeci de persoane în doliu, inclusiv Evgheni Prigojin, liderul grupului privat de mercenari Wagner, au participat la slujbă, mulți dintre ei purtând flori roșii.
Anchetatorii din Rusia au acuzat-o pe Darya Trepova, o rezidentă din Sankt Petersburg în vârstă de 26 de ani, de infracțiuni teroriste pentru uciderea lui Tatarski. Moscova și Kievul s-au arătat reciproc cu degetul în legătură cu atacul.
UPDATE ORA 18:00
Andriy Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a avut o convorbire telefonică cu avocata Amal Clooney, specializată în drepturile omului, pentru a discuta despre protejarea copiilor ucraineni, se arată într-un comunicat emis de biroul său.
Cei doi „au discutat despre problema protejării drepturilor copiilor ucraineni și despre tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele comise împotriva lor”, a transmis Yermak pe Twitter.
UPDATE ORA 17:00 Ucraina va spori apărarea de-a lungul graniței cu Belarus
Forțele ucrainene lucrează la consolidarea liniilor de apărare și a pozițiilor de-a lungul graniței cu Belarus și Rusia, a declarat Ministerul Apărării.
Nayev a adăugat că unitățile de geniu ucrainene au echipat câteva zeci de câmpuri de mine folosind peste 6.000 de mine antitanc în ultima săptămână. Soldații ucraineni au lucrat non-stop, în ciuda condițiilor meteorologice.
UPDATE ORA 16:00
Volodimir Zelenski a împărțit vineri Iftar cu soldații ucraineni musulmani care sărbătoresc Ramadanul, în ceea ce a spus că va deveni o „nouă tradiție anuală de respect”.
Liderul ucrainean a declarat că a participat la primul Iftar „oficial” alături de reprezentanți ai clerului musulman și de lideri ai Mejlis, cel mai înalt organism executiv-reprezentativ unic al tătarilor din Crimeea.
UPDATE ORA 15:00 Ucraina marchează aniversarea atacului de la gara Kramatorsk
Ucrainenii au marcat împlinirea unui an de la atacul cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk, în estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 58 de persoane, inclusiv mai mulți copii.
Atacul a avut loc la 8 aprilie 2022, când gara era plină de femei, copii și bătrâni care așteptau să fie evacuați. Autoritățile îi îndemnaseră pe locuitori să părăsească regiunea înainte de un așteptat asalt militar rusesc.
Mai mult de 100 de persoane au fost rănite în atac, a precizat Human Rights Watch. Mulți și-au pierdut membrele.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la momentul respectiv că a fost un atac deliberat asupra civililor, folosind o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Tochka U. De asemenea, SUA au acuzat Rusia, spunând că, în opinia lor, aceasta a folosit o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune. Rusia a negat responsabilitatea.
UPDATE ORA 14:00 4 copii au rămas în orașul de pe frontul ucrainean distrus, potrivit unui oficial local
Se știe că doar patru copii mai trăiesc în Avdiivka, unul dintre orașele de pe linia frontului cel mai puternic atacat în estul Ucrainei, a declarat un oficial local.
Vitali Barabash a declarat că autoritățile cunosc locația a doi dintre cei patru copii – o fetiță de nouă ani și fratele ei de doi ani – și a precizat că au planificat o evacuare forțată a acestora săptămâna viitoare.
Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, a făcut aluzie la dificultățile de a convinge unele familii să își părăsească locuințele, chiar și pe cele din locurile în care se desfășoară cele mai grele lupte.
„Nu putem evacua cu forța adulții, așa că trebuie doar să ne bazăm pe responsabilitatea lor și pe instinctul lor de supraviețuire”, a declarat el sâmbătă dimineață pentru televiziunea ucraineană.
Treizeci și cinci de persoane au fost transferate în siguranță în cursul săptămânii trecute, ajungând la un total de peste trei sute în ultima lună, a spus el. Au mai rămas aproximativ 1.800 de persoane dintr-o populație de 26.000 de locuitori de dinainte de război.
„Așteptăm oportunitatea de a-i scoate pe copii, deoarece există multe bombardamente în oraș, atacuri cu rachete. Nu îi vom pune pe copii în pericol”, a declarat Barabash.
UPDATE ORA 13:00 Zelensky împarte Iftar cu soldații musulmani într-o „nouă tradiție a respectului”
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a împărțit vineri Iftar cu soldații ucraineni musulmani care observă Ramadanul, în ceea ce a spus că va deveni o „nouă tradiție anuală a respectului”.
Iftar este masa de întrerupere a postului zilnic în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului.
Adresându-se participanților la dineul care a inclus lideri ai Mejlis, cel mai înalt organism executiv-reprezentativ unic al tătarilor din Crimeea, și reprezentanți ai clerului musulman, Zelensky a mulțumit comunității musulmane.
El a spus că luna Ramadanului a fost „respectată peste tot în Ucraina – chiar și pe linia frontului, chiar și în condiții de luptă”.
UPDATE ORA 12:00 Pe măsură ce războiul din Ucraina avansează, UE constată că are nevoie de China mai mult ca niciodată
Una dintre cele mai puțin așteptate a fost că, la peste un an de la începerea conflictului, președintele chinez Xi Jinping va primi o curte din partea liderilor europeni. Având în vedere poziția dură a UE față de Rusia, ați fi iertat dacă ați crede că vor adopta o abordare la fel de fermă cu cel mai important aliat al Kremlinului.
Cu toate acestea, săptămâna aceasta, la Beijing, președintele francez Emmanuel Macron a stat alături de Xi – care nu a condamnat războiul lui Vladimir Putin și a dublat „parteneriatul fără limite” dintre China și Rusia – și a spus: „Știu că pot conta pe tine pentru a aduce Rusia la realitate și pentru a readuce pe toată lumea la masa negocierilor”.
Relațiile dintre China și UE au parcurs o călătorie ciudată în ultimul deceniu. Deși un acord de investiții a fost încheiat în 2020, după ani de negocieri, acesta este în prezent înghețat, în parte din cauza diferențelor politice – UE a numit China un „rival de sistem” – dar și din cauza faptului că guvernul chinez a sancționat membri ai Parlamentului European după ce au criticat tratamentul aplicat de China musulmanilor uiguri.”
UPDATE ORA 11:00 Pentagonul investighează presupuse documente clasificate care circulă pe rețelele de socializare ale serviciilor secrete ale SUA și NATO despre Ucraina
Pentagonul investighează ceea ce par a fi capturi de ecran cu informații militare clasificate ale SUA și NATO despre Ucraina care circulă pe rețelele de socializare, a declarat un oficial al Pentagonului pentru CNN.
Oficialii americani spun că documentele sunt diapozitive reale, parte a unui pachet zilnic de informații mai mare produs de Pentagon despre război, dar se pare că documentele au fost editate în unele locuri.
Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, nu a dorit să se pronunțe cu privire la legitimitatea documentelor, dar a precizat într-o declarație că Departamentul Apărării este „la curent cu rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar Departamentul analizează problema”.
Mykhailo Podolyak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat pe canalul său Telegram că el crede că rușii se află în spatele presupusei scurgeri de informații.
UPDATE ORA 10:00 Luptele pentru Bakhmut continuă, în timp ce forțele rusești încearcă să preia controlul asupra întregului oraș, potrivit armatei ucrainene
Luptele dintre forțele ucrainene și ruse pentru Bakhmut continuă, în timp ce forțele rusești încearcă să preia „controlul total” asupra acestui oraș cheie din estul țării, a anunțat vineri Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare.
Principalul focar al atacurilor rusești rămâne în zonele Bakhmut, Avdiivka, Mariinka și Lyman, unde forțele rusești au lansat peste 40 de atacuri în ultimele 24 de ore, a precizat Statul Major General.
„În sectorul Bakhmut, inamicul continuă să desfășoare acțiuni ofensive, încercând să preia controlul total al orașului Bakhmut, iar operațiunile de luptă continuă”, a precizat Statul Major General.
Forțele de apărare ucrainene au respins aproximativ 14 atacuri rusești în ultimele 24 de ore în zona Bakhmut, a precizat Statul Major General.
UPDATE ORA 9:00 Copiii ucraineni se întorc acasă după ce au fost duși ilegal în Rusia
Treizeci și unu de copii s-au întors în Ucraina după ce au fost duși ilegal în Rusia, potrivit Save Ukraine, o organizație umanitară cu sediul la Kiev.
Copiii – trăgând valize și saci cu lucruri, unii dintre ei strângând în brațe animale de pluș – însoțiți de membri ai familiilor, au fost îmbrățișați de voluntari după ce au trecut granița în Ucraina pe jos. Ei s-au urcat apoi într-un autocar pentru a-și continua călătoria.
„Copiii răpiți de ruși din regiunile Kherson și Harkov au trecut în sfârșit granița cu familiile lor și sunt acum în siguranță”, a declarat Mykola Kuleba, fondatorul organizației Salvați Ucraina, într-o postare pe Telegram.
UPDATE ORA 8:00 Rusia a pierdut alegerile în trei organisme ale Națiunilor Unite
Associated Press relatează că voturile din Consiliul Economic și Social al ONU (Ecosoc), format din 54 de membri, urmează aprobării a șase rezoluții fără caracter obligatoriu împotriva Rusiei de către Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri. Cea mai recentă – la 23 februarie, în ajunul primei aniversări a invaziei – a cerut Moscovei să pună capăt ostilităților și să își retragă forțele și a fost adoptată cu un vot de 141-7 și 32 de abțineri.
În cadrul voturilor din cadrul Ecosoc, Rusia a fost învinsă în mod covârșitor de România pentru un loc în comisia privind statutul femeii. Ea a pierdut în fața Estoniei pentru a fi membră a consiliului executiv al agenției ONU pentru copii, Unicef. Și a fost învinsă de Armenia și de Republica Cehă în voturi secrete pentru a deveni membră a Comisiei pentru prevenirea criminalității și justiție penală.
Ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield a declarat după voturile de miercuri:
Acesta este un semnal clar din partea membrilor Ecosoc că nicio țară nu ar trebui să ocupe poziții în organismele critice ale ONU atunci când acestea încalcă flagrant Carta ONU.
UPDATE ORA 7:00 Victime și pene de curent în urma bombardamentelor Rusiei asupra provinciilor anexate
Forțele rusești au folosit rachete terestre și aeriene, lansatoare de rachete și drone înarmate pentru a bombarda provinciile ucrainene pe care le-a anexat ilegal, dar pe care nu le controlează în totalitate, provocând vineri victime, pagube la clădiri și întreruperi de energie electrică.
Associated Press a relatat că armata ucraineană a declarat că forțele ruse au lansat 18 lovituri aeriene, cinci atacuri cu rachete și 53 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete între joi și vineri dimineața.
Rusia și-a concentrat cea mai mare parte a operațiunilor ofensive în estul industrial al Ucrainei, concentrându-se asupra orașelor și localităților Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka din provincia Donețk, potrivit declarației Statului Major General al Ucrainei.
UPDATE ORA 6:00 Membrii guvernului rus nu au voie să călătorească în străinătate
Prim-ministrul rus Mihail Mișhustin le-a interzis oficialilor guvernamentali să părăsească Rusia fără permisiune specială.
Permisele pot fi eliberate de Mishustin doar pentru călătorii oficiale, a informat publicația rusă The Bell.
Potrivit presei, restricțiile nu se aplică angajaților Administrației Prezidențiale a Rusiei.
Anterior, Financial Times a raportat că serviciile de securitate rusești vor să împiedice directorii companiilor de stat ale Rusiei și oficialii guvernamentali să plece în străinătate, confiscându-le pașapoartele pe fondul temerilor tot mai mari de dezertare.
UPDATE ORA 4:00 Comandamentul de Sud al Ucrainei spune că Rusia are în prezent 10 nave de război în Marea Neagră
Forțele aeriene ucrainene au efectuat două lovituri asupra trupelor militare ruse din sud, a anunțat Comandamentul de Sud al Ucrainei pe 7 aprilie.
Prin rachetele și sistemele de artilerie din arsenalul militarilor ucrainieni s-au efectuat și unele misiuni de tragere, a adăugat comandamentul.
Ca urmare a loviturior, forțele ucrainene au distrus nouă trupe rusești și un elicopter fără pilot de recunoaștere de tip Merlin, un sistem de artilerie de calibru mare și trei posturi de observație în sud, informează KyvivIndependet.
Comandamentul de Sud al Ucrainei a mai spus că Rusia are în prezent 10 nave de război în Marea Neagră.
UPDATE ORA 2:00 Pentagonul investighează o scurgere de documente clasificate privind contraofensiva ucraineană
Mai multe documente clasificate ale Pentagonului privind războil din Ucraina au fost dezvăluite în chat-ul unor jocuri video, informează CNN.
Scurgerea de informații provenite din mai multe documente militare americane clasificate în legătură cu războiul ar fi avut loc pe platforma pentru jocuri video Discord.
Informațiile includeau estimări ale numărului de victimele rusești și o listă a sistemelor de arme occidentale disponibile Ucrainei, potrivit capturilor de ecran realizate de participanții la chat și analizate de CNN.
Un utilizator a postat o parte din documente pe 4chan, un forum online, după care un vorbitor de rusă a postat o versiune modificată a unuia dintre documente pe platforma de mesagerie Telegram, a declarat Aric Toler, cercetător la biroul de investigații Bellingcat, pentru CNN.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Anchetatorii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-au acuzat vineri oficial de spionaj pe Evan Gershkovich, reporterul publicaţiei americane ,,The Wall Street Journal” , dar acesta a negat acuzaţiile şi a declarat că lucra ca jurnalist, scrie CNN.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat la 30 martie că l-a reţinut pe Evan Gershkovich în oraşul Ekaterinburg din Urali şi că a deschis un dosar de spionaj împotriva tânărului de 31 de ani pentru că a colectat ceea ce ruşii spun că sunt secrete de stat despre complexul industrial militar.
,,Gershkovich a fost inculpat” , a declarat o sursă citată de Interfax.
TASS a relatat că anchetatorii FSB l-au acuzat oficial pe Gershkovich de spionaj în interesul Statelor Unite, dar acesta a negat acuzaţia. ,,El a negat categoric toate acuzaţiile şi a declarat că a fost angajat în activităţi jurnalistice în Rusia”, a declarat TASS citând o sursă neidentificată. Sursa TASS a refuzat să facă alte comentarii, invocând caracterul confidenţial al cazului.
Gershkovici este primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece.
The Wall Street Journal a negat că Gershkovich ar fi spionat şi a cerut eliberarea imediată a ,,reporterului său de încredere şi dedicat”. Publicaţia financiară americană a spus că arestarea reporterului său reprezintă ,,un afront brutal la adresa libertăţii presei şi ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor şi guvernelor libere din întreaga lume” .
Kremlinul a declarat că Gershkovich a făcut spionaj ,,sub acoperirea” slujbei de jurnalist. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Gershkovici a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obţină secrete.
Statele Unite au îndemnat Rusia să îl elibereze pe Gershkovich şi au calificat drept ridicole afirmaţiile ruseşti de spionaj. Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut personal eliberarea lui Gershkovici.
Partenerii noștri