• Zelenski, a declarat că alte 44 de persoane aflate în captivitate la ruşi au fost readuse în Ucraina, între care doi civili.
  • Numărul total al ucrainenilor eliberaţi din captivitatea rusească se ridică la 2.279, de când a început războiul.
  • Preşedintele Ucrainei a mai spus că a discutat cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi.

UPDATE ORA 23.00. SUA sancționează serviciul de securitate internă al Rusiei

SUA au impus sancțiuni serviciului rus de securitate internă FSB și unității de informații a Corpului Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC), acuzându-i că sunt responsabili sau complici la detenția pe nedrept a americanilor de peste mări.

Sancțiunile au vizat, de asemenea, patru comandanți superiori din cadrul IO al IRGC, deși printre aceștia se număra cel puțin o persoană care fusese deja supusă sancțiunilor anterioare ale SUA. FSB a fost, de asemenea, supus unor sancțiuni anterioare ale SUA.

UPDATE ORA 22.00

Un paznic american în caz de scurgere militară „a vrut să omoare o mulțime de oameni”. Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, acuzat că a scurs documente militare foarte clasificate, a păstrat un arsenal de arme și a spus pe rețelele de socializare că ar dori să omoare „o mulțime de oameni”, au spus procurorii.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Judecătorul de la audierea de detenție a tânărului Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, a amânat o decizie imediată cu privire la dacă acesta ar trebui ținut în arest până la proces sau eliberat la domiciliu sau în alte condiții. Teixeira a fost condus cu cătușe în așteptarea deciziei.

UPDATE ORA 21.00

Rusia și-a întărit apărarea înainte de un contraatac mult așteptat al forțelor ucrainene, au sugerat analiștii.

Agenția France-Presse (AFP) relatează că cele 800 de kilometri de linii rusești care protejează Ucraina ocupată au fost triplu fortificate și au inclus o avalanșă de forță de muncă.

Momentul vine în condițiile în care înghețul obișnuit al iernii a început să se dezghețe și să se usuce, ceea ce face mobilizarea mai probabilă.

UPDATE ORA 20.00. Consiliul Europei afirmă că deportarea forțată de către Rusia a copiilor din Ucraina este un genocid

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a votat că detenția și deportarea forțată a copiilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina este un genocid”, în cadrul unei sesiuni de joi.

O rezoluție privind deportările și transferurile forțate ale copiilor ucraineni și ale altor civili în Federația Rusă sau în teritoriile ucrainene ocupate temporar: crearea condițiilor pentru întoarcerea lor în siguranță, stoparea acestor crime și pedepsirea autorilor” a fost adoptată cu 87 de voturi pentru, ceea ce înseamnă o majoritate covârșitoare. Un reprezentant a votat împotrivă și un altul s-a abținut.

UPDATE ORA 19.00

Serviciul de securitate ucrainean a oferit detalii despre opt bărbați de vârstă militară care au încercat să părăsească Ucraina pentru a evita să servească în forțele armate.

Acesta a declarat că un grup cerea până la 7.000 de dolari pentru a ajuta oamenii să treacă ilegal frontiera, inclusiv cu documente false. Zece persoane au fost arestate în total în Ucraina.

UPDATE ORA 18.00

Rusia a distrus un pod în Cernihov, potrivit guvernatorului regiunii de nord-est.

Viacheslav Chaus a declarat la un telejurnal că bombardamentele rusești au distrus trecerea peste râul Sudost. Acesta făcea legătura între satele Muravyi și Gremyach, în apropiere de Novgorod-Siversky.

UPDATE ORA 17.00

Clamarea ucraineană pentru avioanele F-16 fabricate în SUA a continuat, iar ministrul de externe și consilierul pentru afaceri interne al țării au scris pe Twitter pe această temă în cursul zilei de joi.

Dmytro Kuleba și Anton Gerashchenko au declarat că avioanele F-16 ar descuraja Rusia, mai degrabă decât să o provoace, și ar contribui la asigurarea „protecției Europei”.

UPDATE ORA 16.00 Rusia respinge cererea SUA de a vizita un jurnalist american reținut

Ministerul rus de Externe a respins joi o solicitare a SUA de a-l vizita pe corespondentul deținut al Wall Street Journal, Evan Gershkovici.

Decizia a fost luată ca răspuns la faptul că Washingtonul nu a acordat vize jurnaliștilor ruși din grupul ministrului de externe Serghei Lavrov, atunci când acesta a vizitat Națiunile Unite la New York, a declarat ministerul.

„În acest sens, Ambasada SUA a fost informată că cererea sa pentru o vizită consulară la 11 mai a cetățeanului american E. Gershkovich, care a fost reținut sub acuzația de activități de spionaj, este respinsă”, se arată în comunicat.

Statele Unite l-au desemnat pe Gershkovich ca fiind deținut pe nedrept, după ce a fost arestat în luna martie în urma acuzațiilor de spionaj formulate împotriva sa. Gershkovici este în prezent deținut într-o închisoare din Moscova.

UPDATE ORA 15.00 Convorbirea Zelenski-Xi deschide o „nouă etapă” de cooperare, afirmă premierul ucrainean

Conversația dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul chinez Xi Jinping a fost „foarte fructuoasă” și ar putea deschide o „nouă etapă” de cooperare între cele două țări, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal în timpul unei conferințe de presă susținute joi la Roma.

„Această conversație sunt sigur că deschide o nouă etapă a cooperării și a relațiilor noastre cu Republica Populară Chineză”, a spus Shmyhal.

„Sunt sigur că acesta este un început foarte bun pentru dezvoltarea relațiilor noastre viitoare”, a adăugat el. „Avem propria noastră cale spre pace, formula lui Zelenski”, a spus Shmyhal când i s-a cerut să comenteze faptul că China ar putea fi un mediator în posibilele discuții de pace cu Rusia.

UPDATE ORA 14.00 Rusia face tranșee în timp ce Ucraina se pregătește de atac

Șanțurile antitanc din apropierea orașului Polohy, ocupat în sud-estul Ucrainei, se întind pe o distanță de 30 km. În spate se află rânduri de baricade din beton cu „dinți de dragon”. Mai în spate sunt tranșee defensive unde vor fi poziționate trupele rusești.

Apărările vizibile în imaginile din satelit preluate de Capella Space fac parte dintr-o vastă rețea de fortificații rusești care coboară din vestul Rusiei prin estul Ucrainei și până în Crimeea, construită pentru a fi pregătită pentru un atac ucrainean major.

Mii de soldați ucraineni s-au antrenat în Occident pentru a utiliza diferite mijloace militare pe câmpul de luptă în mod combinat, înaintea unei contraofensive despre care oficialii ucraineni spun că va veni atunci când forțele sale vor fi pregătite.

UPDATE ORA 13.00 Rușii bombardează pozițiile liniei de front din Bakhmut, afirmă armata ucraineană

Forțele rusești au bombardat orașul Bakhmut, punctul central de câteva luni al încercărilor lor de a cuceri regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei, iar șeful forțelor de mercenari rusești Wagner a declarat că trupele ucrainene au intrat în forță înainte de o contraofensivă „inevitabilă”.

Statul major al forțelor armate ucrainene, într-un raport pe Facebook, a declarat că luptele au cuprins Bakhmut și zonele din apropiere. Acesta a precizat că forțele rusești nu au reușit să avanseze asupra a două sate din nord-vest. Cel puțin o duzină de localități au intrat sub tirul rusesc.

UPDATE ORA 12.00 Un obiect militar găsit în Polonia aparține probabil armatei poloneze-RMF FM

Obiectul militar găsit într-o pădure din Polonia nu a fost probabil tras din altă țară, ci a aparținut armatei poloneze, a relatat joi radiodifuzorul privat RMF FM citând informații neoficiale.

Autoritățile poloneze au declarat anterior joi că rămășițele unui obiect militar au fost găsite în nordul Poloniei, în apropiere de orașul Bydgoszcz, confirmând informațiile anterioare din presă privind descoperirea unui fel de obiect în zonă.

UPDATE ORA 11.00 „Hyundai Motor va ieși din Rusia, vânzându-și fabricile”

Compania sud-coreeană Hyundai Motor Co intenționează să iasă din Rusia și să vândă fabricile sale de producție din această țară unei companii din Kazahstan, a anunțat ieri presa sud-coreeană.

Rețeaua de televiziune sud-coreeană MBC a relatat că negocierile pentru vânzarea fabricilor Hyundai din Rusia se află în faza finală, adăugând că producătorul auto așteaptă o aprobare finală din partea guvernului rus.

„Este adevărat că există discuții în curs de desfășurare cu privire la vânzare, dar nu s-a decis nimic”, a declarat Hyundai Motor, potrivit rețelei de televiziune.

UPDATE ORA 10.00 Ucrainenii marchează dezastrul de la Cernobîl pe fondul amenințărilor nucleare

Muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl au marcat ieri cea de-a 37-a aniversare a celui mai grav dezastru nuclear din lume, pe fondul unui război și al amenințărilor nucleare, depunând flori la un monument pentru victime.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a folosit această zi pentru a repeta avertismentele sale cu privire la amenințarea potențială a unei noi catastrofe atomice în Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, făcând o paralelă între accidentul de la Cernobîl din 1986 și scurta confiscare de către Moscova a centralei și a zonei de excludere contaminate cu radiații, după invazia la scară largă a Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00 Rușii bombardează pozițiile liniei de front din Bakhmut, afirmă armata ucraineană

Forțele rusești au bombardat orașul Bakhmut, punctul central de luni de zile al încercărilor lor de a captura regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei, au declarat forțele armate ucrainene.

Statul major al forțelor armate ucrainene, într-un raport publicat pe Facebook, a declarat că luptele au cuprins Bakhmut și zonele din apropiere. Acesta a precizat că forțele rusești nu au reușit să avanseze asupra a două sate din nord-vest. Cel puțin o duzină de localități au intrat sub tirul rusesc.

UPDATE ORA 08.00 O lovitură rusă aeriană distruge un muzeu de istorie ucrainean

Cel puțin o persoană a murit și 10 persoane au fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit marți (25 aprilie) un muzeu de istorie din Kupiansk, Ucraina, a declarat Volodymyr Zelensky.

„Sunt încă oameni sub dărâmături… Toți cei vinovați de aceste crime de război vor fi cu siguranță aduși în fața justiției”, a declarat președintele ucrainean.

Domnul Zelensky a postat pe rețelele de socializare imagini care arată clădiri devastate și serviciile de urgență la fața locului.

Cel puțin trei persoane au fost spitalizate, a declarat guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov.

UPDATE ORA 07.00

Avioanele de vânătoare britanice au ajutat la un răspuns comun al NATO pentru a intercepta trei avioane rusești, inclusiv două avioane de vânătoare SU-27, deasupra Mării Baltice, miercuri.

UPDATE ORA 06.00 Rusia rebranduiește magazinul de îmbrăcăminte Zara din Moscova

Un fost magazin emblematic Zara din Moscova s-a redeschis sub un nou proprietar și un nou brand.

Magazinul, numit „Maag”, face parte din cele peste 500 de magazine pe care gigantul spaniol de retail de modă Inditex le-a vândut în octombrie unui cumpărător din Emiratele Arabe Unite.

UPDATE ORA 05.00

Miercuri, într-o actualizare pe Facebook, Forțele navale ucrainene au declarat: „Coridorul de cereale din Marea Neagră este din nou suspendat de partea rusă”, fără a da detalii.

UPDATE OR 04.00

Președintele chinez oferă „cuvinte de susținere” pentru acordul privind cerealele din Ucraina, spune Zelenski.

UPDATE ORA 03.00

Diplomați expulzați: Zece diplomați care lucrau la ambasada Norvegiei la Moscova au fost sfătuiți să părăsească Rusia, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului norvegian al Afacerilor Externe. Potrivit purtătorului de cuvânt, Oslo consideră că gestul Moscovei este o reacție la expulzarea de către Norvegia a 15 lucrători ai ambasadei ruse la începutul acestei luni, sub acuzația de spionaj.

UPDATE ORA 02.00

Submarinele rusești: Patrulele submarinelor rusești au crescut în tot Oceanul Atlantic, în ciuda conflictului în curs de desfășurare din Ucraina, potrivit generalului Cavoli.

UPDATE ORA 01.00

Jurnalist ucrainean ucis: Un jurnalist ucrainean care lucra ca agent de fixare pentru ziarul italian La Repubblica a fost ucis miercuri într-un presupus atac rusesc la Kherson, care l-a rănit pe colegul său italian, potrivit oficialilor ucraineni. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a descris anterior incidentul ca fiind un atac cu dronă, dar primul adjunct al șefului consiliului regional din Kherson, Iurii Sobolievskyi, a declarat pentru CNN că autoritățile din Kherson încearcă încă să stabilească circumstanțele exacte ale atacului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că alte 44 de persoane aflate în captivitate la ruşi au fost readuse în Ucraina, între care doi civili, astfel că numărul total al ucrainenilor eliberaţi din captivitatea rusească se ridică la 2.279, de când a început războiul, scrie The Telegraph.

El s-a referit şi la discuţiile cu preşedintele chinez Xi Jinping, afirmând: ,,Acum există oportunitatea de a da un nou impuls relaţiilor noastre – Ucraina şi China. Există oportunitatea de folosi influenţa politică a Chinei pentru a restabili puterea principiilor şi regulilor pe care pacea ar trebui să se bazeze” .

El a explicat că sunt categorii de prizonieri a căror readucere în ţară este dificilă, între care şi civilii.

El a adăugat că a discutat cu preşedintele Chinei, fiind o discuţie ,,lungă şi destul de raţională” .

El a menţionat că a auzit de la liderul chinez cuvinte de sprijin pentru iniţiativa cerealelor de la Marea Neagră.

Zelenski a menţionat că a participat la o conferinţă de la Roma dedicată reconstrucţiei Ucrainei, dar şi că a avut o discuţie separată cu premierul italian Giorgia meloni, principala temă vizând cooperarea în domeniul apărării şi sprijinul pentru luptătorii ucraineni.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că a discutat cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi.