• Volodimir Zelenski a vorbit miercuri cu președintele chinez Xi Jinping.
  • China va trimite o delegație în Ucraina pentru a căuta o rezolvare politică.
  • Zelenski i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe Putin la Moscova luna trecută.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că a avut o convorbire telefonică lungă şi semnificativă” cu liderul chinez Xi Jinping şi a spus că speră că aceasta va da un impuls relaţiilor cu Beijingul. Convorbirea a fost confirmată şi de Beijing, scrie Global Mail.

Am avut o convorbire telefonică lungă şi semnificativă cu preşedintele Xi Jinping” , a scris Zelenski pe Twitter. Cred că această convorbire, precum şi numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relaţiilor noastre bilaterale” , a menţionat liderul ucrainean.

Mesajul lui Xi Jinping pentru Zelenski: „Negocierea este singura cale de ieșire viabilă”

Liderul chinez Xi Jinping a făcut apel la negocieri între Rusia și Ucraina într-o convorbire telefonică miercuri cu președintele ucrainean, avertizând că „nu există niciun învingător într-un război nuclear” , scrie AP.

Guvernul lui Xi va trimite un „reprezentant special” în Ucraina pentru discuții despre o posibilă „soluționare politică” , a precizat o declarație guvernamentală raportată de televiziunea de stat.

China a încercat să pară neutră în acest război, dar a refuzat să critice invazia Moscovei în Ucraina. Xi și președintele rus Vladimir Putin au emis o declarație comună înainte de invazia din februarie 2020, în care spuneau că guvernele lor au o ,,prietenie fără limite” .

„Negocierea este singura cale de ieșire viabilă” , a declarat televiziunea de stat într-un raport privind comentariile lui Xi către Zelenski.

„Nu există niciun învingător într-un război nuclear” , a precizat raportul. „Toate părțile implicate ar trebui să rămână calme și reținute în abordarea problemei nucleare și să privească cu adevărat la viitorul și destinul lor și al omenirii în ansamblu și să lucreze împreună pentru a gestiona criza. ”

Zelenski i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută.

Citește și

Prima păpușă Barbie care înfățișează o persoană cu sindromul Down. Cum a fost conceput modelul

FOTO-VIDEO. David Beckham la bâtrânețe. Fostul fotbalist apare cu păr cărunt și riduri într-o campanie

Actorul și cântărețul Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani